De 10 bedste malertips - indendørs

Mange små ting afgør, om du får et flot resultat, når du maler indendørs. Få gode råd til, hvad du skal gøre før, og når du maler.

Forbered dig godt og dæk af, før du går i gang med at male. Så får du et bedre resultat.
Forbered dig godt og dæk af, før du går i gang med at male. Så får du et bedre resultat.
 1. Vælg den rette maling. Mal vægge og lofter med maling beregnet til dette - typisk en mattere maling. Mal træværk som paneler, lister, vinduer og døre med træmaling, som ofte er lidt blankere.
 2. Brug rigeligt med tid til forarbejdet –- det afgør, hvor godt slutresultatet bliver. Forarbejdet tager ca. 75 procent af tiden.
 3. Dæk alle flader til, som ikke skal males. Brug afdækningspap eller malertæpper til gulve - det suger evt. spildt maling op i modsætning til plastik, hvor spildt maling kan blive tværet ud over det hele. Fjern  møblerne eller stil dem midt i rummet. Dæk dem over med plastik.
 4. Dæk lister og paneler med malertape og fjern det, når malingen er overfladetør. Det kan 'brænde sig fast'.
 5. Spartl og slib skader, huller og revner, inden du maler. Fuldspartl en hel, ujævn væg med sandspartel. Spartl mindre huller med polyfilla eller andet egnet spartelmasse med en spartel. Slib alt, der er blevet spartlet (undtaget savsmuldstapet), når det er tørt. Ved savsmuldstapet kan du duppe med fingeren på det våde spartelmasse så der kommer struktur.
 6. Sæt væv på en ny gipsvæg, inden du maler. Det giver en flottere struktur og en mere holdbar overflade. Sæt en glasfiberstrimmel op over samlingen, spartl strimlen og evt. skruehuller, som ikke er dækket af strimlen. Slib det spartlede. Sæt vævet op og mal væggen med vævfylder, inden det egentlige malerarbejde.
  SE BILLEDSERIEN: Sådan sætter du væv op - perfekt
 7. Mal langs kanter og i hjørner med pensel, før du bruger malerrullen på væggen. Mal så langt ud til kanterne med rullen for at få en ensartet struktur på hele væggen.
  SE BILLEDSERIEN: Mal let med smarte malerfif
 8. De runde bobler, der kan dukke op, når du maler direkte på tapet, forsvinder, når farven tørrer. Aflange bobler, som skyldes at tapet/væv ikke sidder tilstrækkeligt fast til væggen, skæres op og påføres tapetklister.
 9. Start med væggene, hvis du skal male både vægge og paneler. Mal lidt af vægfarven ned på panelet - så bliver der en hel lukket overgang mellem panel og væg.
  LÆS OGSÅ: Sådan maler du vægge og lofter
 10. Vask paneler og andet træværk med grundrens.  Spartl og slib revner eller huller i paneler med spartelmasse beregnet til træværk. Tør over med en fugtig klud, mens spartelmassen stadig er våd, hvis der er mindre huller - så undgår du at slibe alt for meget. Matslib træværket før du maler dem – så hæfter malingen bedre.
Kilder og henvisninger

Kommentarer (17)

 1. Kenneth
  Jeg har læst her http://malertips.dk/bedste-malertips/ at man skal vaske nye pensler, er dette ikke kun på billige pensler ?
  (0)Svar og se andres svar


 2. Anne Kathrine
  Skal snart male vinduer indedørs. Har småsprodsede vinduer, så der er mange vinkler og kanter. Nogle steder ser det ud til at der godt kunne fuges lidt imellem glas og sprodsen, men hvad er korrekt at gøre? Tænker også det er svært at fuge så fint?
  (2)Svar og se andres svar
  1. Kim Gregersen
   Hej Anne Kathrine. Vi svarer normalt ikke på spørgsmål her, men du kan spørge vores eksperter om hus og have i Spørg Bolius her: http://www.bolius.dk/spoerg-eksperten/
   Mvh Kim Gregersen, nyhedsredaktør, Bolius
  2. Miriam rasmussen
   Hej Anne Kathrine :)
   Hvis ikke du har fundet dit svar andetsteds.... Går ud fra at du IKKE har en sort gummiliste mellem glasset og selve træet. Revnerne skal kittes med termokit eller linoliekit. Dette gøres efter vask, slibning og evt. Plet med grundolie eller grundmaling. Man kan få kit på fugepatron, hvis man bedre kan lide det på den måde. Hvis revnen er meget lille, kan du evt. Fylde den op med den maling du bruger til vinduet - ikke hvis du bruger linoliemaling!!! - du skal uanset hvad, når du ikke har gummilister, male så meget ud på vinduet, at du lige akkurat har dækket den revne der var, eller det kit du har kittet med, således der ikke ledes kondens ned i træet, der så ikke kan komme ud igen. Vil resultere i afskalninger og råd i vinduerne. Mvh. Miriam
   - malermester


 3. Trine Louise
  Vi bor i et gammelt hus fra 1914 og er kede af de mørke trægulve i stuerne. Vi kan se at gulvet har været behandlet med noget specielt maling fra huset blev bygget. Nu vil vi gerne male gulvene hvide. Kan det lad sig gøre og hvilke maling skal der anvendes?
  (1)Svar og se andres svar
  1. Kim Gregersen
   Hej Trine Louise. Vi svarer normalt ikke på spørgsmål her, men du kan spørge vores eksperter om hus og have i Spørg Bolius her: http://www.bolius.dk/spoerg-eksperten/
   Mvh Kim Gregersen, nyhedsredaktør, Bolius


 4. Ove Jensen
  Kan man male direkte på hessian, og hvad skal man bruge som grunder??
  (1)Svar og se andres svar
  1. Bjørn
   Du kan godt male på hessian med almindeligt vægmaling evt. Spærrende hvis der er sod eller nikotin, du skal bare være klar på at samlinger tit bliver meget synlige, så det er nok mest en nødløsning.
   Venlig hilsen Bjørn.
   http://malingshoppen.dk


 5. Klaus Folmann
  Maling af vinduer og døre. Mal med pensel der hvor du ikke kan komme til med rullen, mal med en 8 cm rulle og lad være med at afdække ruder. Skrab ruderne med en skraber når malingen er tør.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Klaus Folmann
  Hvis du ikke vil have støv indendørs, kan du slibe med vandslibepapir, det letter den efterfølgende rengøring virkelig meget.
  (0)Svar og se andres svar


 7. margith vestergaard
  Hvad gør man ved en ujævn væg, hvor malingen ikke ser ens ud over hele fladen, uanset hvor mange gange den males ?
  (1)Svar og se andres svar
  1. Gitte Schmidt
   Jo mere mat maling du maler med, des mindre ses ujævnhederne. Til gengæld er væggen sværere at holde ren.
   Bedste løsning er at få bunden jævn og ensartet inden der laves slutbehandling.
   Venlig hilsen
   Malermester Gitte Schmidt


 8. Christian
  Aftag alle lister / paneler. Hvis de bliver ødelagt herved købes nye. Efter malingen skrues de nye lister fast.
  Næste gang du skal male vil du slippe for en masse kantning og afdækningsarbejde, da det blot vil tage få minutter at afmontere alle lister med en skruemaskine, hvorefter du blot kan male næsten til kant og dække af med listen igen.
  Hvis skruer med små hoveder bruges vil de næsten ikke være synlige.
  (0)Svar og se andres svar


 9. Nash Boston
  Tak for de gode malertips -
  Men hvad gøre man hvis lejligheden stadig lugter af maling??!-
  Lejligheden blev malet først med grunder og derefter glans 5 til væg, døre blev malet med døremaling (glans 50)
  Lejligheden blev malet i marts måned 2012. Dvs der er gået snart to måneder og der er stadig malings lugt i lejligheden.
  Ja jeg lufter ud - hver dag mindst 15 min både morgen og aften. Håber nogen kan give mig råd til hvordan jeg slipper af med lugten i lejligheden.
  (0)Svar og se andres svar


 10. Nikolaj Møller
  Man kan bruge rulle de steder man har lyst. Men der vil være forskel på rulle struktur og pensel strøg så det en smags sag. Brug dog altid en lak rulle til træværk. Normalt vil man bruge lak rullen på glatte døre, små glatte firkanter på døre, sider på vinduer altså selve kassen osv.
  En ny gipsvæg SKAL ikke kun spartles tre gange det er meget vigtigt at man armere gipssamlingerne (der hvor pladerne møder hinanden og der er hulning). dette gør at man undgår at de revner i samlingerne.
  Er du nybegynder så mal alle kanter på en væg af gangen og rul den med det samme så det bliver malet vådt i vådt så undgår du den kant der kommer når det tørrer ud. (de fleste nybegyndere laver disse kanter).
  I kan også lade Maler Møller klare opgaverne.
  www.malermoeller.dk/billig-maler
  (0)Svar og se andres svar


 11. Edvard
  Vis du vil have den beste finish og lystninger er under 15cm brug pensel. Og før du maler kom pensel under vand det giver meget godt finish, brug den på alt ruller pensler. Og lær dig biskær på lister brug ikke maler tape beskær alt så sparer du malertape og tid.
  (0)Svar og se andres svar


 12. Steen N. Nielsen
  Tak for rådene, men hvad med vinduer og døre indendørs? Er det i orden at male med rulle hvor man kan komme til det?
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab