Huskøb betyder for mange adgang til en have, og det kribler sikkert i fingrene for at kaste dig ud i at anlægge køkkenhave, indrette terrasse eller gå i krig med blomsterbedene. Men inden du søsætter haveprojekterne, bør du kende de fem "no gos" for nye haveejere.

1. Sten og fliser på hele grunden

Når du overtager en ældre have eller får bygget nyt, kan det være fristende at skippe græsplæne, blomsterbede og køkkenhave til fordel for store områder med småsten eller fliser, så du slipper for at slå græs eller fjerne ukrudt i din fritid.

Men du kan stå med flere problemer, hvis du vælger den løsning. I lokal- eller kommuneplaner kan der være begrænsninger på, hvor stor en procentdel af din grund du må belægge. Tjek derfor din kommunes hjemmeside eller lokalplaner, inden du begiver dig ud i anlægsarbejdet. 

Derudover kan du få problemer med regnvand, som ophober sig på fliserne, fordi det ikke kan trænge ned i jorden. Eller værre endnu, at regnvandet løber ned til dit eller naboens hus, hvis belægningen har en forkert hældning.

Samtidig kan det være svært at holde fuger mellem fliser fri for ukrudt, og det kan nogle gange være mere besværligt at fjerne ukrudt fra fliserne end fra et bed.

Endelig kan du rent æstetisk og naturmæssigt ende med et meget sterilt udeområde, hvor der mangler blomster, farver, konturer og dyreliv, også selvom du pifter fliserne op med blomsterkrukker. 

2. For store haveplaner

Omvendt kan du også blive for ambitiøs med din have. Ofte begiver mange sig ud i det nye liv som haveejer med store og urealistiske planer, hvor haven skal kunne det hele og både indeholde træer, buske, blomsterbede og køkkenhave. 

Men når hverdagen melder sig, har du måske ikke tid til at passe haven, den vokser til og bliver bare til en sur pligt i stedet for en glæde. Det gode råd er derfor at være realistisk med, hvad du kan overkomme, og så tage det lidt ad gangen.

3. Rydning af hele haven

Hvis du flytter ind i et gammelt hus med en ældre og måske forsømt have, kan det virke overvældende at skulle få styr på den – og så vælger mange at rydde det hele og starte forfra. 

Men tænk dig om en ekstra gang, for det tager lang tid at få en smuk have, hvis du starter helt fra bunden. Samtidig er en ny have lig med lavere biodiversitet. Det vil sige, at der kan forsvinde en række dyre- og plantearter fra den gamle have, når du fjerner træer, buske og blomster.

Start i stedet med at tæmme det værste, og tag eventuelt en haveekspert med på råd, der kan hjælpe dig med at se potentialet i haven og finde frem til de gode ting, der skal bevares. 

Og så bør du lære din nye have at kende over en sæson, inden du går for voldsomt til værks, for ellers risikerer du at fjerne noget, du måske senere fortryder. Se, hvad der spirer frem om foråret og udvikler sig hen over sommeren. Så har du et meget bedre udgangspunkt for at planlægge din have til næste sæson.

4. For vild med vilje

I den anden ende af spektret er det blevet populært med ”Vild med Vilje”-tilgangen, hvor mange lader græs, ukrudt og planter gro til for at skabe levesteder for forskellige dyr og planter. Men hvis din have står helt uplejet hen, kan du risikere det modsatte – nemlig, at enkelte plante- eller dyrearter overtager store områder af din have, og så får du en lav biodiversitet.

I stedet bør du køre en grov hånd gennem haven i ny og næ og sætte dig ind i, hvilke arter der ofte udkonkurrerer andre – på den måde kan du tynde ud i de områder af haven, så der bliver plads til forskellige slags planter og dyr.

5. For kort tidsperspektiv

Hav det lange lys på, når du indretter din have. Mange nye haveejere, især hvis de har børn, indretter deres have til få års brug og fylder den måske med legestativ, sandkasse, gynger og nedgravet trampolin. Men det kan også blive for meget, og så risikerer du at stå med en have, der skal lægges om og indrettes på ny om ganske få år.

Hav i stedet en plan for, hvad der skal ske i haven, når børnene mister interessen for legeredskaberne – det store hul fra den nedgravede trampolin kan måske bruges til surbundsbed, mens sandkasseområdet kan blive til en køkkenhave, nu hvor græsset alligevel er væk.