Ifølge resultatet af en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius, er et moderne lavenergihus det hus, den største andel af danskerne ville vælge, hvis de fik frit valg.

Nærmere bestemt svarede 34% i den repræsentative interviewundersøgelse, at de ville bede om nøglerne til et moderne lavenergihus. 

Om det er hustypens æstetiske og arkitektoniske kvaliteter, udsigten til en lille varmeregning, noget tredje eller en kombination er ikke til at sige ud fra undersøgelsens resultater. Men i hvert fald ser det ud til, at danskernes favorit-hus anno 2017 er et moderne lavenergihus.

Forventet førsteplads

Lavenergihusets placering undrer slet ikke formidlingschef i Videncentret Bolius, Kristine Virén.

- Folk vil gerne have lave energipriser. Selv om energiprisernes himmelflugt aldrig er blevet til noget, er man i et lavenergihus sikret, hvis det skulle ske. Samtidig vil man gerne gøre noget godt for klimaet, hvis muligheden er der, siger hun.

Samtidig har lavenergihuset i undersøgelsen også mange kvaliteter, som moderne familier vægter højt, når de er på udgik efter et hus. Og huset ser på billedet indbydende, nemt og moderne ud, i modsætning til tidligere tiders lavenergihuse.

- De første lavenergihuse dukkede op i slut-firserne. Det var huse med tykke vægge og små vinduer, små rum og et lille plan, fordi det var de greb, der var til rådighed, hvis man ville sænke energiforbruget. I dag kan man bygge lavenergihuse med højt til loftet, store rum og store vinduer, der giver masser af lys. Samtidig vil der gå lang tid, før det skal vedligeholdes. Jeg tror, at det er en kombination af det og den lille energiregning, der har landet lavenergihuset på førstepladsen, siger Kristine Virén.

Ingen sjæl og ingen vedligeholdelse

Præferencen for lavenergihuset overrasker derimod professor Claus Bech-Danielsen fra Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet.

- At det bonner ud som nummer et, overrasker mig. Tidligere har jeg været med til at lave undersøgelser med boligejere i enfamiliehuse. Vi talte med folk, der boede i parcelhuse fra 60'erne og 70'erne og i huse fra 1900-1930. Da vi lavede den undersøgelse, var der enighed om, at de gamle huse var de smukkeste, siger han.

I den undersøgelse, som Claus Bech-Danielsen refererer til, blev boligejerne vist billeder af ældre murermestervillaer og patriciervillaer og nyere parcelhuse.

- Både dem der boede i de nyere huse og dem der boede i de gamle huse var enige om, at de gamle huse var smukke og havde sjæl og karakter, og det havde de nye ikke. Til gengæld var de nye praktiske og økonomisk overkommelige, siger han.

Hen mener derfor, at udsigten til ikke at skulle vedligeholde lavenergihuset lige foreløbigt kan have været udslagsgivende for, at så mange valgte det. Men han påpeger, at det ikke er muligt at konkludere, fordi undersøgelsen er lavet, som den er.

- Man kan ikke sige præcist, hvad det er, deltagerne har fået øje på. Er det ordet lavenergi? Er det, at huset står på bar mark, så man kan se, at man kan starte sin have op? Det kommer altså an på, hvad det er, der trigger folk ved de billeder, som er med i undersøgelsen, siger Claus Bech-Danielsen.

 

Sådan blev der spurgt i undersøgelsen

Deltagerne i undersøgelsen fik spørgsmålet Hvilket af disse huse ville du helst bo i, hvis du frit kunne vælge? og blev samtidig præsenteret for de ni huse, du kan se i billedgalleriet herunder.

Billedgalleri: Disse huse var med i undersøgelsen

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i perioden 7.-13. november 2017 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Der er gennemført i alt 1.005 interviews blandt danskere i alderen 25+ år, og data er indsamlet så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i målgruppen.

Patricieren slår murermesteren

I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at tage stilling til, hvilket af de ni mulige huse, de helst ville bo, hvis de frit kunne vælge uden skelen til egen økonomi eller andre faktorer, der kan have betydning ved et huskøb.

Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at patriciervillaen viste sig at være populær, mener Kristine Virén. I undersøgelsen foretrak 21% af de adspurgte patriciervillaen, hvilket er lig med en andenplads. 

- Vi ved, at patriciervillaen er lidt af en darling. Det er tit et dyrt hus, fordi de oftest er store og ligger i dyre områder. Mange stiler efter at bygge deres hus om til en patriciervilla, fx ved at filtse det, ved at sætte palævinduer i eller ved at få lagt sorte, glaserede tegl på taget. Så vi vidste godt, at det hus ville være populært, siger Kristine Viren.

Dog er formidlingschefen overrasket over, at den klassiske murermestervilla og det klassiske parcelhus ikke ligger over patriciervillaen. Patriciervillaen valgte 21%, mens 11% valgte murermestervillaen og 10% valgte parcelhuset.

- I andre undersøgelser kan vi se, at det er klassikere. Murermestervillaen har et udtryk, som vi godt kan lide, så den har tidligere ligget højere end det vi ser her.

- Parcelhuset er et af de mest købte huse - det kan selvfølgelig ikke undgås, fordi der er så mange af dem. Men samtidig har parcelhuset også fået en renæssance. Det er et børnevenligt hus med regulære rum og ofte med tilhørende gode haver. Så jeg havde jeg spået parcelhuset til at ligge højere, siger formidlingschef Kristine Viren.

Afstemning: Hvor vil du helst bo?

Du kan også give din mening til kende. På Bolius' facebookside har vi spurgt om samme spørgsmål som i undersøgelsen, og du kan svare med en kommentar eller emoji i opslaget, som du finder her.