Top 5 over stearinlysforbrug i EU

Tallene viser kilo pr. indbygger i 2013:

  1. Danmark 5,79 kg
  2. Østrig 3,16 kg
  3. Slovenien 2,94 kg
  4. Tyskland 2,69 kg
  5. Litauen 2,56 kg

Sverige har ikke opgivet tal til statikstikken siden 2010, hvor forbruget her var 4,24 kg pr. indbygger.

Kilde: ECA - European Candle Association

5,79 kilo stearinlys.

Så meget stearinlys brugte hver dansker i gennemsnit i 2013, og det gør os til en klar EU-mester i stearinlys.

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius i november 2014, viser, at 4 ud af 10 danskere tænder stearinlys dagligt i vinterhalvåret. Især kvinderne er vilde med stearinlys - næsten hver anden tænder stearinlys i deres hjem hver dag.

Levende lys betyder hygge

Det overrasker ikke direktør Mette Poulsen fra stearinlysvirksomheden Asp-Holmblad, Danmarks ældste udbyder af stearinlys, at danskerne er så vilde med levende lys.

- At tænde levende lys er så tæt forbundet med hygge i den mørke tid af året. Når danskere og nordmænd mødes, foregår det typisk omkring et bord, hvor vi spiser og drikker sammen, og så skal der lys på bordet.

- Svenskerne har det lidt anderledes, de kan godt mødes på andre måder, siger Mette Poulsen, der har et godt kendskab til stearinlys-kulturen i de forskellige lande, da Asp-Holmblad i dag er ejet af en international koncern, der sælger lys i de fleste europæiske lande samt USA.

Norge er storforbruger af stearinlys

Selv om Danmark er klar EU-mester i stearinlys, kan vores forbrug af stearinlys ikke måle sig med nordmændene, som ikke er med i EU-statistikken, da Norge ikke er med i EU.

- De seneste statistikker fra Norge viser, at de bruger næsten 2 kilo mere pr. indbygger end danskerne, siger Mette Poulsen.

Hun tænder stearinlys hver dag

Louise Dorph-Petersen, boligstylist og indehaver af inspirationssitet louisedorph.dk, er en stor fan af stearinlys.

- Min lejlighed har temmelig mange vinduer, og der skal helst stå et levende lys i dem alle sammen. Jeg tænder altid et lys på bordet, når vi spiser morgenmad og igen ved aftensmaden.

- På en almindelig aften har jeg nok tændt omkring 5 lys rundt omkring i boligen, og det er både bloklys og fyrfadslys. Jeg betragter levende lys som en gave, som du kan give dig selv, her om vinteren, hvor alt ellers er så mørkt, siger Louise Dorph-Petersen.

Ifølge indeklimaforskere er levende lys efter al sandsynlighed sundhedsskadelige, bl.a. fordi de udleder partikler, der går ned i lungerne. Men der er ingen direkte beviser på det. Louise Dorph-Petersen vil derfor have hårdere facts på bordet, før hun er parat til at opgive levende lys.

- Hvis jeg fik at vide, at jeg mit liv bliver væsentlig kortere, fordi jeg bruger stearinlys, vil jeg nok overveje at droppe dem. Jeg kører jo heller ikke for stærkt på motorvejen, for jeg ved, at det er farligt.

Men den viden, der findes nu om emmet, er ikke nok for mig. Man hører jo om så meget, der er farligt, hele tiden, siger Louise Dorph-Petersen, der dog lufter ud hver dag.

Hun tænder (næsten) aldrig stearinlys

Fagekspert i Videncentret Bolius, Tine Sode, kunne ikke drømme om at tænde stearinlys i hverdagen. Hjemme hos hende og familien er der kun levende lys på juletræet og adventskransen, ellers er stearinlys forbudt område.

- Jeg synes ikke, at den hygge, der er ved stearinlys, opvejer de mange problemer, som de skaber for indeklimaet. Men jeg indrømmer da gerne, at jeg er blevet påvirket af mit fag, hvor der er kommet stigende fokus på vores indeklima, for tidligere tændte jeg ofte stearinlys derhjemme.

- Men i forvejen er klimaet i vores boliger påvirket af fx giftige byggematerialer og radon, så der er ingen grund til at gøre det værre ved at tænde en masse stearinlys, siger Tine Sode.

Som rådgiver oplever hun ofte, at folk ikke lufter tilstrækkeligt ud med gennemtræk, og så bliver problemet med stearinlys endnu værre.

- Mine børn har ingen problemer med, at vi aldrig tænder stearinlys. Man kan sagtens hygge uden levende lys, og det har de lært, siger Tine Sode.

De unge tænder mange lys ad gangen

Videncentret Bolius' undersøgelse viser også, at danskerne foretrækker at tænde mange lys ad gangen. Det er mest almindeligt at tænde 3-4 levende lys, men mere end hver femte tænder 5-10 lys hver gang.

Fyrfadslys er det mest populære levende lys

Fyrfadslyset er i 2014 det mest populære af alle stearinlys. En undersøgelse om stearinlys, som YouGove har lavet for Videncentret Bolius i november 2014, viser, at:

  • 87 % tænder fyrfadslys i vinterhalvåret
  • 56 % tænder bloklys i vinterhalvåret
  • 53% tænder stagelys i vinterhalvåret
  • 5 % tænder glimmer- og duftlys i vinterhalvåret

Fyrfadslys kom først på markedet i sidste halvdel af 1980'erne. Frem til 2. Verdenskrig blev der solgt flest hvide stagelys, men i løbet af 1950'erne lancerede Asp-Holmblad A/S farvede lys og lys i forskellige faconer, og i samme periode blev bloklyset introduceret.

Kilde: YouGov for Videncentret Bolius og Asp-Holmblad

Ældre danskere (+55 år) tænder ofte lys, men de nøjes med at tænde nogle få. De yngre (18-34 år) tænder derimod sjældnere lys, men giver den til gengæld hele armen, når det endelig sker.

- Du ser ikke noget andet land end Danmark, hvor udbuddet af designer-lysestager er så stort. Der findes et væld af stager til både 4, 6 eller endda 7 lys, så det er klart, at der bliver tændt mange lys ad gangen, siger Mette Poulsen.

I Tyskland, hvor der tændes væsentlig færre stearinlys end i Danmark, nøjes man typisk med at tænde et enkelt lys, fortæller Mette Poulsen. Englænderne tænder sjældnere stearinlys, men de kan til gengæld godt lide duftlys, som kun bruges af 5 % af danskerne ifølge Videncentret Bolius' undersøgelse.

Salget af stearinlys i Danmark er faldet siden finanskrisen i 2008, men Mette Poulsen tvivler på, at nedgangen har en sammenhæng med den stigende fokus på indeklimaproblemer forbundet med stearinlys. Det skyldes snarere en generelt strammere økonomi hos forbrugerne, mener hun.

At det især er kvinderne som tænder stearinlys i hjemmet, overrasker ikke professor Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

- Jeg tror stadig, at det især er kvinder, der står for detaljerne i hjemmet, når det drejer sig om at hygge i hjemmet. Det gælder lige fra, hvordan bordet skal dækkes, til hvor mange stearinlys, der skal tændes.

Videncentret Bolius' undersøgelse viser dog, at mændene også godt kan li' den hygge, som stearinlys giver. Næsten en tredjedel af mændene tænder dagligt stearinlys i vinterhalvåret, mens hver 10. mand aldrig tænder levende lys.

Danskerne køber flest stearinlys i supermarkederne

Danskerne køber langt de fleste stearinlys i supermarkeder og discountbutikker. I 2013 blev der solgt 415 millioner styk lys i Danmark. I Sverige var tallet 290 millioner, mens nordmændene købte 177 millioner stykker lys. I andre statistikker er det nordmændene, der topper, når man gør forbruget af stearinlys op pr. indbygger. Forklaringen er, at nordmændene overvejende køber stearinlys i specialbutikker, mens danskerne forsyner sig i dagligvarebutikkerne.

I alle tre lande blev der købt færre stearinlys i 2013 end i 2012.

Kilde: Nielsen Dagligvareindeks ScanTrack.