Når du støvsuger rummene i dit hus, bør du springe badeværelset over.

Der mener rengøringsekspert i Videncentret Bolius, Michael René.

Det skyldes, at badeværelsesgulvet kan være fyldt med forskellige former for bakterier og vira – såkaldte fækalie-mikroorganismer – der stammer fra jeres toiletbesøg.

Fækaliemikroorganismer kan sætte sig fast på støvsuger

– Flere forskningsstudier viser, at når man trækker ud i toilettet, vil fækaliemikroorganismer sprede sig fra toiletkummen til gulvet i en vis radius. Hvis du så efterfølgende støvsuger badeværelsesgulvet, kan bakterier og vira sætte sig fast i de små hår på støvsugerhovedet, og så kan de blive spredt rundt i resten af huset, når køkken, stue og soveværelser bliver støvsuget, forklarer Michael Réné og fortsætter:

– Der skal meget til for, at du og familien bliver syg af de bakterier og vira, som bliver slæbt rundt af støvsugeren – det vil kræve, at I taber madvarer på gulvet, som I spiser lige bagefter. Derfor er det mere et generelt hygiejnespørgsmål at sørge for, at støvsugeren ikke er fyldt med bakterier og vira, som kan sætte sig på gulv, sofahynder og andre overflader bagefter.

Hvis toiletbrættet er oppe, viser dette studie ifølge Videnskab.dk bl.a., at partikler kan sprede sig over halvanden meter fra toilettet, hvis toiletbrættet er oppe. Selv med brættet slået ned, kan partikler sprede sig ud gennem hullerne mellem toiletkummen og brættet.

Brug vand og sæbe til rengøring af gulv på badeværelse

Hvad bør du så gøre i stedet for at støvsuge på badeværelset? Ifølge Michael Réné skal du bruge kost og spand.

– Fyld vand og sæbe i en spand, og vask derefter støv og pletter fra badeværelsesgulvet op i spanden. Når du er færdig, er det vigtigt, at du vasker gulvkluden godt, så du får fjernet alle mikroorganismer. Vask kluden på minimum 60 grader – hvis der er sygdom i familien, skal du vaske gulvkluden ved 80 grader, anbefaler han.