Måske har du hørt, at støvsugning i sig selv hvirvler støv op, og at du derfor skal støvsuge først og dernæst tørre støv af? Eller måske har du hørt, at der falder støv ned på gulvet, når du tørrer støv af, og at du derfor skal støvsuge til sidst? 

Så hvad er den rigtige løsning?

Ifølge Videncentret Bolius’ rengøringsekspert, Michael René, er svaret et helt tredje. 

Det handler ikke om, hvorvidt du skal støvsuge eller tørre støv af først, det handler om at starte oppe fra og bevæge dig ned. Støv er nemlig, ligesom alt andet her på vores jordklode, påvirket af tyngekraften og vil stille og roligt dale ned ad, måske endda med ophold på en hylde eller stuebordet, før det ender på gulvet.

Fjern store mængder støv først

Rækkefølgen af din rengøring kommer an på, hvor meget støv der er, der hvor du skal støvsuge og tørre støv af. Er der fx store mængder tydeligt støv på dit gulv, giver det mening at feje eller støvsuge det op først, så du ikke hvirvler støvet rundt, når du går og gør rent.

Fjern støv oppefra og ned

Når du har fjernet store mængder støv, er udgangspunktet, at du altid skal fjerne støv oppefra og ned. Støv er let og vil altid hvirvle en smule rundt, men støv er også underlagt tyngdekraften og vil falde ned af. Derfor skal du begynde med at fjerne støv oppefra og bevæge dig ned og slutte af med at støvsuge gulvet.

Sådan rengør du oppefra og ned

  1. Start højest. Hvis dit loft trænger til rengøring, så brug fx en ren og opvredet gulvmoppe til det. 
  2. Brug en hårdt opvredet klud til alle flader.
  3. Tør støv af på de øverste flader først, fx ovenpå skabe, lamper og rammer.
  4. Bevæg dig ned og fjern støv på hylder og andre flader herunder.
  5. Slut med støvsugning af gulvet og herefter gulvvask.