Der kan opstå flere problemer under støvsugningen, når du er i gang med at støvsuge gulvet.

Vi har fundet 7 typiske problemer, og giver dig forklaringen på, hvorfor de opstår, og hvordan du løser og undgår dem.

1.    Støvsugeren suger dårligt

Mikrofilteret er stoppet

Hvis din støvsuger suger dårligt, kan det skyldes et stoppet mikrofilter. Mikrofiltret sidder typisk i samme rum som støvsugerposen. Filteret sørger for at opsnappe støvpartikler fra den luft, der suges ind i støvsugeren, men hvis det er meget beskidt, forhindrer det luften i at bevæge sig igennem støvsugeren, og det vil mindske sugeevnen. 

Der er ofte et friskt mikrofilter i æsken med støvsugerposer, og du kan let skifte mikrofilteret selv.

HEPA-filter er stoppet

Din støvsuger har muligvis også et HEPA-filter, som skal blokere de allermindste partikler, så de ikke passerer gennem støvsugeren og ud i luften. HEPA-filteret sidder typisk der, hvor luften kommer ud af støvsugeren.

Hvis HEPA-filteret er stoppet med skidt, skal det skiftes. Et stoppet HEPA-filter kan, udover at give problemer med et støvet indeklima, også gå ud over støvsugerens sugeevne, og i værste fald kan støvsugeren overophede og brænde sammen.  

Slange, mundstykke eller teleskoprør er stoppet

Hvis du ikke kan se igennem din støvsugerslange eller teleskoprør, er der sandsynligvis en prop af skidt, som blokerer. Den kan du fjerne ved at skubbe en smal støvkost forsigtigt gennem slangestøvsugerrøret eller slangen. Du kan få støvkoste i forskellige størrelser og med langt skæft. Kan du ikke finde en støvkost, der dur til opgaven, kan du bruge et kosteskaft til at skubbe proppen af skidt ud.

Er det mundstykket, der er stoppet, kan du bruge en flaskerenser, der med sit bøjelige håndtag kan komme igennem mundstykket og skubbe proppen ud.

2. Støvsugeren lugter

Du har støvsuget noget fugtigt op

Hvis din støvsuger lugter, er det sandsynligt, at du har støvsuget en fugtig madrest, et andet fugtigt element eller lidt vand op.

En madrest vil efter en rum tid gå i forrådnelse og begynde at lugte, og har du suget vand op, er der skabt grobund for skimmelvækst i støvsugeren, hvilket også kan give den dårlige lugt.

Skift din støvsugerpose til en ren og tør, rens mundstykke, rør og slange for eventuelle madrester, der har sat sig fast, og lad alle dele tørre grundigt. Stil dem gerne til tørre et lunt sted, som en opvarmet stue.

3.    Støvsugeren suger sig fast til gulv og tæpper

Sugestyrken er for høj

Hvis du kæmper med en støvsuger, der suger sig fast til dit gulvtæppe eller gulv, så kan sugestyrken være for høj. 

På mange støvsugere kan du indstille sugestyrken til forskellige niveauer. Prøv at regulere sugestyrken, så den er lidt lavere, eller åbn ventilen på håndtaget, så suget aftager lidt. 

4.    Støvsugerens mundstykke hopper henover tæppe eller gulv

Sugestyrken er for høj

Også i denne situation, kan din sugestyrke være for høj. Indstil sugestyrken til et lidt lavere niveau eller åbn ventilen på håndtaget, så suget aftager lidt. 

Hjul eller puder under mundstykket er defekte

Tjek, om hjul eller bløde dele under mundstykket er beskadiget. Hvis de er, kan det være årsagen til, at støvsugeren glider dårligt, og de defekte dele eller hele mundstykket skal muligvis udskiftes.  

Mundstykkets vinkel er forkert

Det kan også være mundstykkets vinkel mod gulvet, der ikke er optimal. Du kan ændre denne vinkel ved at forlænge eller forkorte teleskopstangen. Prøv dig frem for at finde det bedste resultat.

Du støvsuger for hurtigt

Problemet med et hoppende mundstykke kan også skyldes, at du skubber eller trækker mundstykket for hurtigt over gulvoverfladen. Prøv at justere dit tempo, og se, om det hjælper på hopperiet.

5.    Støvet havner i støvsugeren i stedet for støvsugerposen

Støvsugerposen sidder ikke ordentlig fast

Hvis du har støv og snavs i støvsugerposens rum i stedet for selve posen, kan det skyldes, at støvsugerposen ikke sidder helt tæt til mundstykket inde i støvsugeren. Tjek, om støvsugerposen er monteret korrekt og slutter tæt til sugehullet inden i støvsugeren. Justér eventuelt og afprøv din støvsuger igen. 

Støvsugerposen er overfyldt

Hvis der er støv i støvsugerens rum, kan der også være gået hul på støvsugerposen. Det sker gerne, hvis du ikke skifter posen, inden den er overfyldt.

De fleste støvsugere har en indikator, der viser, om støvsugerposen er fuld. Har du en nyere model, er der sandsynligvis være en lampe, der lyser, og har du en ældre model, kan den have en fjeder, der skifter farve fra grøn til rød.

6.    Støvsugeren bliver meget varm

Hvis din støvsuger bliver meget varm, kan det være tegn på, at motoren er ved at brænde sammen. 

Støvsugerposen er overfyldt

En støvsugerpose, der bliver overfyldt, kan briste med den konsekvens, at støvet fra posen bliver suget ind i motoren, som bliver overophedet og risikerer at brænde sammen.

Tjek indikatoren på din støvsuger, der viser om støvsugerposen er fuld. Har du en nyere model, er der sandsynligvis en lampe, der lyser, og har du en ældre model, kan den have en fjeder, der skifter farve fra grøn til rød.

Filteret er tilstoppet

Den varme støvsuger kan også være et tegn på, at et af støvsugerens filtre skal skiftes. Hvis enten mikrofilteret eller HEPA-filteret er tilstoppet, risikerer det at gå ud over nedkølingen af støvsugeren. 

Mikrofilteret sidder typisk i samme rum som støvsugerposen, og HEPA-filteret sidder typisk der, hvor luften kommer ud af støvsugeren.

7.    Støvsugeren spreder støv i luften

Du har støvsuget meget fint støv op

Aske, savsmuld og byggestøv er så fint i teksturen, at det kan slippe gennem støvsugerposen og blive pustet ud i rummet igen, med den risiko, at personer i rummet indånder det. 

I stedet for at støvsuge det fine støv, er det en god idé at bruge kost og fejebakke og vaske gulvet. Er det fine støv havnet på et løst gulvtæppe, kan du tage det udenfor og banke det. 

Hvis det fine støv er havnet i et gulvtæppe, som ligger fast til gulvet, så kan du bruge en såkaldt askestøvsuger, som er særligt designet til netop fint støv.