Uren forbrænding i din brændeovn får glaslågen til at sode til. Det ser grimt ud, og du kan ikke kan se flammerne danse.

Vil du gerne have en ren og usodet glaslåge i din brændeovn kan du følge dette enkle rengøringstip.

Fugt et stykke køkkenrulle med lidt vand, og dyp det i noget af den hvide aske i bunden af brændeovnen. Gnid så lågen ren. Du kan også bruge avispapir i stedet for køkkenrulle.

Hvad kan du ellers bruge til at rense glaslågen i din brændeovn?

Aske og køkkenrulle er ikke den eneste måde at gøre det beskidte glas i brændeovnen rent på. Du kan bruge glaskeramisk rens af den slags, som du også kan bruge til at gøre din keramiske kogeplade ren med. Nogle brændeovns-producenter markedsfører også rensemidler til brændeovne.

Hvis du bruger glaskeramisk rens, skal du huske at tørre alle rester af, før du tager din brændeovn i brug igen.

Det er generelt en god idé at tjekke brugsanvisningen for din brændeovn samt høre sælgeren og/eller producenten for gode råd. 

Hvad må du ikke bruge til at gøre glaslågen i brændeovnen ren?

Du skal generelt undgå at bruge redskaber eller midler, der kan slibe og ridse glasset i din brændeovn. Du må altså ikke bruge fx ståluld til at fjerne genstridigt og fastgroet sod, fordi du risikerer at ridse glasset.

Hvordan undgår du tilsodet glas i brændeovnen?

Glasset i brændeovnen bliver tilsodet, fordi forbrændingen i ovnen ikke er ren. Hvis du sørger for at fyre rigtigt, kan du helt slippe for at skulle rengøre glaslågen.

Sådan fyrer du rigtigt

 • Sørg for, at der er træk i skorstenen ved at åbne brændeovnens låge lidt, inden du tænder op.

 • Sørg for rigeligt med luft i brændeovnen gennem ventil eller spjæld, når du tænder op.

 • Sørg for, at ilden hurtigt får godt fat ved at bruge gamle aviser, tørrede kviste eller optændingsblokke til optændingen.

 • Vælg lette træsorter som fyr og gran til optænding.

 • Vælg tungere træsorter som bøg, eg og ask, hvis du skal varme huset op en hel dag. De brænder længere.

 • Brug kun tørt brænde med en fugtprocent på 18 eller derunder. Hvis træet har en fugtprocent på mere end 18, er det svært at få en ren forbrænding.

 • Brug ikke for store eller for små stykker brænde i forhold til ovnens brændkammer. For store stykker kan resultere i mangel på ilt til forbrændingen, og for små stykker giver for lav temperatur. Som regel er en længde på 25-35 cm passende.

 • Fyr ikke med spånplader eller træ, der er trykimprægneret, limet, malet, lakeret eller på anden måde behandlet. Det er ulovligt, da det udleder giftstoffet dioxin.

 • Fyr ikke med farvede tryksager, mælkekartoner, plastik og lignende. Det er forbudt, fordi der dannes giftige gasser ved afbrænding i brændeovn.

 • Fyr med lidt brænde ad gangen og tit. Så får du en optimal forbrænding og en mindre røgudvikling – og dermed mindre sod på glaslågen.

 • Skru ned for luftspjældene, så luftmængden nedsættes, når der ikke længere er ret mange mørkegule flammer.

Video: Sådan tænder du korrekt op i brændeovnen