Ja, du kan normalt godt bruge aske til at gøre glasset i din brændeovn ren med.

Når du rengør brændeovnslågen af glas, skal brændeovnen være kold.

Gør sådan:

  1. Fugt et stykke køkkenrulle, avispapir eller klud med lidt vand, og dyp det i noget af den hvide aske i bunden af brændeovnen.
  2. Gnid lågen ren med blandingen.
  3. Vask evt. efter med vand og tør ruden med en klud.

Husk, du kan risikere, at der er urenheder i din aske, som kan ridse glasset. Derudover, kan du overveje, om du fyrer korrekt, hvis din glasrude er tilsodet. En tilsodet glasrude kan skyldes, at du fyrer forkert, fx med for vådt brænde.

Hvad kan du ellers bruge til at rense glas på din brændeovn?

Hvis ruden på din brændeovn kun er lidt beskidt, kan du også droppen asken og blot rengøre den med en klud eller et stykke køkkenrulle med vand. Tilsæt evt. lidt opvaskemiddel.

Er det svært at få glasset gjort grundigt rent, kan du bruge lidt skrappere midler. Husk i alle tilfælde at bruge handsker, når du bruger disse midler, og pas på dine øjne.

Glaskeramisk kogepladerens

Hæld glaskeramisk rens på en fugtig klud eller stykke køkkenrulle og gnid det grundigt på ruden. Tør efter med køkkenrulle og rens til sidst efter med en klud fugtet i rent vand.

Salmiakspiritus

Du kan også bruge salmiakspiritus til at rense glaslågen på brændeovnen, men det er et meget stærkt middel, hvor der nemt kan ske uheld. Vælg en mild opløsning af salmiakspiritus (8 %) og gør sådan:

  1. Lav en blanding i forholdet 1 dl salmiakspiritus til 1 liter vand.
  2. Gnid forsigtigt opløsningen ind i snavset på ovnlågen.
  3. Lad opløsningen sidde i 20-60 minutter.
  4. Skyl ovnlågen grundigt af med koldt vand, så der ikke er rester af salmiakspiritus. Rester af salmiakspiritus er ekstremt farligt, hvis brændeovnen tændes.
  5. Tør grundigt af med klud eller køkkenrulle.

Glasrens til brændeovne

Du kan også købe glasrens/rensemidler til brændeovne. De kan også bruges, men kan indeholde stoffer, der ikke er godt for miljøet.

Det er generelt en god idé at tjekke brugsanvisningen for din brændeovn og høre sælgeren og/eller producenten om gode råd til at rengøre glasruden i netop din brændeovn. 

Hvad må du ikke bruge til rengøring glaslågen i brændeovnen?

Du skal generelt undgå at bruge redskaber eller midler, der kan slibe og ridse glasset i din brændeovn. Du må altså ikke bruge fx ståluld eller rengøringsmidler med slibemidler til at fjerne genstridigt og fastgroet sod.

Hvordan undgår du tilsodet glas i brændeovnen?

Glasset i brændeovnen bliver tilsodet, fordi forbrændingen i ovnen ikke er ren. Hvis du sørger for at fyre rigtigt, kan du helt slippe for at skulle rengøre glaslågen.

Læs hvordan i artiklen herunder.

Video: Sådan tænder du korrekt op i brændeovnen