Ja, du kan normalt godt bruge aske til at gøre glasset i din brændeovn ren med.

Når du rengør brændeovnslågen af glas, skal brændeovnen være kold.

Gør sådan:

  1. Fugt et stykke køkkenrulle, avispapir eller klud med lidt vand, og dyp det i noget af den hvide aske i bunden af brændeovnen.
  2. Gnid lågen ren med blandingen.
  3. Vask evt. efter med vand og tør ruden med en klud.

Hvad kan du ellers bruge til at rense glas på din brændeovn?

Hvis ruden på din brændeovn kun er lidt beskidt, kan du også droppen asken og blot rengøre den med en klud eller et stykke køkkenrulle med vand. Tilsæt evt. lidt opvaskemiddel.

Er det svært at få glasset gjort grundigt rent, kan du bruge lidt skrappere midler som glaskeramisk kogepladerens. Hæld den glaskeramiske rens på en fugtig klud eller stykke køkkenrulle og gnid det grundigt på ruden. Tør efter med køkkenrulle og rens til sidst efter med en klud fugtet i rent vand.

Nogle brændeovns-producenter markedsfører også glasrens/rensemidler til brændeovne. De kan også bruges, men kan indeholde stoffer, der ikke er godt for miljøet.

Det er generelt en god idé at tjekke brugsanvisningen for din brændeovn samt høre sælgeren og/eller producenten om gode råd til at rengøre glasruden i brændeovnen. 

Hvad må du ikke bruge til rengøring glaslågen i brændeovnen?

Du skal generelt undgå at bruge redskaber eller midler, der kan slibe og ridse glasset i din brændeovn. Du må altså ikke bruge fx ståluld eller rengøringsmidler med slibemidler til at fjerne genstridigt og fastgroet sod.

Hvordan undgår du tilsodet glas i brændeovnen?

Glasset i brændeovnen bliver tilsodet, fordi forbrændingen i ovnen ikke er ren. Hvis du sørger for at fyre rigtigt, kan du helt slippe for at skulle rengøre glaslågen.

Læs hvordan i artiklen herunder.

Video: Sådan tænder du korrekt op i brændeovnen