Den danske designer Nina Tolstrup havde netop solgt en lejlighed og havde derfor en smule penge på kistebunden, da hun på en netauktion faldt over en byggegrund, der lå i første strandrække ved kystbyen Whitstable i det sydøstlige England.

Hun boede selv i Østlondon med sin mand og to børn, og familiens tagterrasse opfyldte ikke ligefrem hendes ønske om et udendørs frirum.

Paradis på et lille men dyrt frimærke

Hun tog derfor et smut til Whitstable, der ligger en times kørsel fra London, for at tjekke grunden ud og opdagede, at den var på størrelse med et frimærke. Den var også forholdsvis dyr, men den fantastiske beliggenhed, lige ned til havet, gjorde udslaget, så hun valgte at købe den.

Strandgrundene ved Whitstable er meget eftertragtede og bliver sjældent udbudt til salg. Ofte går de i arv fra generation til generation, så Nina Tolstrup følte, at hun, på trods af prisen, havde gjort et kup. Videncentret Bolius talte med hende i 2014.

Udeliv er dansk luksus

Nina Tolstrup er opvokset i Danmark, men uddannet i blandt andet Paris og bor som sagt nu i London, men hun husker med glæde tilbage på en barndom, hvor havet og udendørslivet fyldte meget.

Hun mener denne måde at leve på er noget særdeles dansk, som hun gerne vil videreføre i sin engelske familie. Hun tegnede selv sommerhuset, og en lokal håndværker byggede det efterfølgende på grunden.

Minimalistisk sommerhus med mange funktioner

Selve boligen er på 35 kvadratmeter. Derudover er der en terrasse både på for- og bagsiden af huset, der er fremstillet af træ med cedertræ-fliser som udendørs beklædning.

Indendørs er størstedelen af interiøret fyrretræ. I den del af huset, der vender ned mod stranden, er der et kæmpe vindue, der dels betyder, at man får en virkelig god udsigt til havet, samtidig giver det en fornemmelse af, at rummet er større, end det egentligt er.

Familiens to børn deler et lille værelse med en køjeseng, mens de voksne kan råhygge sig på en hems, hvor der er plads til to dobbeltmadrasser. Man kan dermed huse et par gæster, om end det skal være nogle, man ikke har noget imod at være tæt på, for så stor er hemsen alligevel ikke. Derudover er der et åbent køkken og et lille badeværelse. En kakkelovn holder huset varmt på kolde dage.

Weekend-luksus uden stress i det minimalistiske sommerhus

Nina Tolstrup og hendes familie besøger huset hver weekend, når vejret er godt.

- Lige så snart man ankommer til strandhuset, er det som om at al stress og jag bare smelter væk, og man kaster sig over aktiviteter, som man ikke har tid eller mulighed for i London, forklarer Nina Tolstrup.

Færdigretterne fra supermarkedet bliver vraget til fordel for lækker hjemmelavet mad. Ofte skaffes ingredienserne i naturen. Der plukkes brændenælder, som man koger suppe på, man fisker, og når der er lavvande, går familien på jagt efter muslinger, salt og tang.

Huset skal gå i arv

Den danske designer elsker den store forskel mellem det intense byliv og den store åbne natur. Det er kun i sommerhuset, at Nina ikke arbejder. Her lader hun i stedet op og bliver stimuleret kreativt. Specielt årstidernes skiften er fascinerende. Om vinteren viser havet tænder og bliver dramatisk, og himlen bliver utroligt smuk, fortæller hun.

Det er Nina Tolstrups håb, at hendes datter og søn er lige så glade for sommerhuset, som hun er, så de med tiden vil overtage det og bevare det i familien.