Det startede for 19 år siden, da naboen i nummer 11 satte en lyskæde op hele vejen rundt om sit hus. I nummer 13 boede 10-årige Nick, og da han så naboens julepynt, tænkte han: ”Vi skal også have julepynt i vores have,” og så satte han en lyskæde op i en busk og viste det stolt til sine forældre.  

Året efter satte Nick et rensdyr op i haven, for det havde naboen ikke. Og sådan startede en lang og venskabelig konkurrence, hvor de to naboer hvert  år forsøgte at overgå hinanden i udendørs julepynt.  

– Naboen er min gudfar, og vi har altid haft det med at drille hinanden lidt og prøve at overgå hinanden, så det var derfor, det begyndte at tage fart med julepynten i vores haver, fortæller Nick.

Pynter op for publikum

I dag er den nu 29-årige Nick med efternavnet Clemmensen og hans gudfar Henrik Petersen for længst holdt op med at konkurrere på mængden af julelys, for begge haver er fyldt helt op. Nick er i øvrigt også flyttet hjemmefra, men det afholder ham ikke fra at pynte sine forældres have hvert år, for de har et publikum, og de skal have en god oplevelse.  

– Når vi tænder lysene sidste fredag i november, er vejen fyldt med mennesker, der står og klapper. Folk kommer langvejsfra for at se vores julepynt, og de sætter virkelig pris på det. Børnene står med store øjne og siger ”nøøøøj”. Det skaber glæde. Det her er vores bidrag til julestemningen, fortæller Henrik Petersen fra nummer 11.

Ingen bilkørsel i december

Projektet har vokset sig så stort, at familierne har måttet inddrage grundejerforeningen. 

– Det er blevet så populært, at vi må lukke vejen for bilkørsel i december. Det er jo en lukket vej, og der opstod simpelthen trafikkaos. Nu har vi sat skilte op i begyndelsen af vejen, hvor vi henviser folk til parkeringspladser i nærheden, og så må de komme gående og kigge, forklarer Henrik Petersen. 

Det er dog ikke alle naboer på vejen, der er lige begejstrede for julepyntsprojektet. 

– Der er beboere på vejen, der har syntes, det blev for meget. Det kan jeg godt forstå. Men det har hjulpet, at vi har lukket for bilerne. Der er stadig mange mennesker, især i weekenden, men det larmer ikke så meget, når folk kommer til fods. Og heldigvis er der også en del af de andre beboere, som har valgt at bidrage og pynte deres haver. Det er dejligt at se, og det skaber sammenhold på vejen, fortæller Nick Clemmensen. 

Et krævende projekt

Det kræver tid og ikke mindst plads at stable en juleudstilling som den på Angolavej på benene hvert år. 

– Mine forældres loft ligner en zoologisk have, for der står alle dyrene. Udsmykningen fylder halvdelen af loftet. Vi har det hele stående i kasser med indholdssedler på. Alt er sat i system, så det er så nemt som muligt at få det sat op igen hvert år, fortæller Nick Clemmensen, der allerede i oktober begynder at sætte tingene op sammen med sine forældre.  

I nummer 11 bliver de første lys også sat op i oktober. 

– Vi bruger cirka fem-seks weekender på at sætte det hele op. Vi har 170 forskellige kæder og figurer, der skal sættes op, og det hele bliver styret af fire timere. Vi har opbygget et stort lager af forskelligt julepynt, men køber også nyt hvert år. Der skal jo være lidt nyt at kigge på, siger Henrik Petersen.

Han vil gætte på, at han gennem årene har brugt mellem 50.000 og 75.000 kr. på udendørs julepynt. 

– Det koster os cirka 1.100 kr. ekstra i el i december. Jeg synes egentlig ikke, det er så dyrt, i forhold til hvor meget vi sætter op, og hvor længe det er tændt. Men vi køber også kun pynt med LED- lys, siger Henrik Petersen. 

Børnene kalder på julemanden

I nummer 13 har de investeret mindst lige så mange penge i juleshowet.

– Jeg har ikke tal på det, måske er det mellem 50.000 og 100.000 kr. igennem årene. Men det skaber så utrolig meget glæde. Når mine forældre og jeg sidder i køkkenet med vinduet åbent sådan en dag, kan vi høre børnene kalde på julemanden og masser af andre glade kommentarer. Det er bare dejligt at kunne bidrage til julestemningen. Det er jo derfor, vi gør det, fortæller Nick Clemmensen. 

At publikum og nu også barnebarnet nyder udstillingen, er også det vigtigste for Henrik Petersen. 

– Det er hyggeligt at gå ud og tale med folk, når der kommer mange i weekenderne. Det er blevet en del af vores jul at gå ude blandt publikum og tale med dem og ønske god jul. Vi gør det jo bare for at skabe glæde, siger Henrik Petersen, der har tænkt sig at fortsætte, så længe det er sjovt og fysisk muligt. 

– Når man ligger oppe i træerne og kravler rundt for at få lysene sat op, så kan man godt mærke, at man ikke er helt ung længere, men vi bliver ved, så længe vi kan, siger Henrik Petersen. 

Naboerne Nick Clemmensen og Henrik Petersen begynder nedtagningen af julepynten mellem jul og nytår, og den  31. december er der helt slukket på Angolavej.