Hvis det kniber med kvadratmeterne indenfor til at opbevare alle dine ejendele, kan skuret være en belejlig lokation at tage i brug. Og der er også mange ting, du sagtens kan opbevare der.

Dog er der ting, som du bør finde et andet sted til. Årsagen er blandt andet, at et skur ikke må varmes op, og derfor er det svært at holde en konstant temperatur og fugtighed året rundt. Også selvom du isolerer skuret.

Derfor skal du kun placere de ting i dit skur, som du ikke vil være bange for at opbevare på en overdækket terrasse. For selvom skuret er lukket mere af end en overdækket terrasse, er vejrpåvirkningen meget sammenlignelig.

Det opbevarer danskerne i skuret

80 %: Haveredskaber
69 %: Plæneklipper/havemaskiner
48 %: Værktøj
47 %: Havemøbler
46 %: Cykler
31 %: Parasol(ler)
27 %: Maling
27 %: Arbejdsbord
23 %: Brænde
22 %: Andre drikkevarer (fx sodavand)
16 %: Overvintrende planter/planteknolde
15 %: Fryser
14 %: Legetøj
8 %: Fødevarer
7 %: Vin
3 %: Træningsudstyr (fx motionscykel, håndvægte, crosstrainer)
7 %: Andet
1 %: Ved ikke

Kilde: YouGov-undersøgelse udført for Videncentret Bolius i februar 2020

Opbevar ikke dine yndlingsting i skuret

Et skur er i udgangspunktet beregnet til at opbevare de ting, du plejer at bruge i haven, ligesom cyklen heller ikke tager skader af at stå under skurets tag.

Men har du fx gamle fotoalbums, fine møbler eller overvintrende planter, bør du finde et andet sted at opbevare de ting, end dit skur.

Du risikerer ganske enkelt, at vejrpåvirkningen er så stor, at du ender med at måtte kassere tingene efter endt opmagasinering. 

Det skal du ikke opbevare i dit skur

Fødevarer og drikkevarer

Nogle fødevarer er sårbare over for de temperaturændringer, der forekommer i et skur. Opbevarer du fx vin i skuret kan du risikere, at smagen ændrer sig markant og bliver dårlig. 

Derudover risikerer du, at madvarerne kan tiltrække gnavere som mus og rotter, hvis emballagen går i stykker, eller tingene er ikke korrekt opbevaret.

Planter og blomster

Når vinteren kommer, er det fristende at udnytte pladsen i haveskuret til at opbevare blomster, planter i krukker og planteknolde. Men det bør du ikke gøre.

Årsagen er, at frosten kan slå planterne ihjel, selvom de står i et overdækket og lukket skur. Den manglende mulighed for at holde skuret opvarmet gør, at du ikke kan være sikker på, at frosten bliver udenfor skurets dør, medmindre der er tale om et yderst velisoleret skur. Ved sidstnævnte kan der så opstå andre problemer grundet manglende ventilation.

Maling

Maling skal opbevares mørk og køligt. Selvom skuret de fleste måneder af året kan levere disse omgivelser, kan de varme somre tvinge termometeret op på et niveau, der ikke gavner malingens holdbarhed. 

Ligeledes kan der opstå problemer om vinteren, hvis det kommer under frysepunktet. Maling tåler ikke frost, og er der udsigt til frost, bør du derfor tage malerbøtterne ind i huset.

Så overvej, om du skal placere flere spande med uåbnet maling i skuret, eller om det kun skal være til den lille rest maling, du gemmer for en sikkerheds skyld.

Elværktøj

Dit dyre værktøj bør du overveje at placere et andet sted. Selvom mange af denne type produkter i dag leveres i tætte plastikkasser, udsætter du produktet for mere usikre forhold i skuret, end hvis du opbevarer dem indenfor. 

Bøger og andre ting af papir og pap

Papir suger meget nemt fugt til sig, hvorfor et skur ikke er en god placering. Du risikerer, at fx bøger bliver ramt af skimmel. Du kan forsøge at pakke dine bøger ind i plastposer eller kasser af plastik, men de skal være helt tætte, ellers finder fugten en vej ind.

Tøj

Som med bøger virker tøj som en fugtmagnet, hvis det opbevares under de forhold, der findes i et skur. Derfor bør du ikke sætte fx sommertøjet derud i vintermånederne, men i stedet placere det et sted, hvor forholdene er mere stabile. 

Du kan, som med bøgerne, forsøge at opbevare tøjet i lufttætte beholdere, men det er forbundet med en risiko for, at tøjet bliver jordslået.

Brænde

Hvis du har en brændeovn eller et bålsted, skal du ikke opbevare dit træ i en brændestabel i skuret. Årsagen er, at træet skal have godt med luft omkring sig for at kunne afgive den fugt, der er i træet. Derfor er det bedste opbevaringsted for træ et decideret brændeskur med overdækning, masser af ventilation og gerne i direkte sol.

Fryser

Det kan være fristende at have fryseren stående i skuret, men det er en dårlig idé. Årsagen er igen den manglende evne til at kunne holde skuret frostfrit, for 'udendørs' frost kan skade de fleste fryseres mekanik.

Det kan du sagtens opbevare i dit skur

Haveredskaber

Det er formentlig ikke overraskende, at haveskuret er godt til at indeholde spade, rive og greb. De fleste haveredskaber er beregnet til kunne modstå de skiftende vejrbetingelser, da de fx er produceret af plastik og metal, som er meget holdbare.

Har du havemaskiner, der kører på batteri, er batterierne beregnet til at kunne holde til påvirkningen, der finder sted i et skur.

Hvis du opbevarer haveredskaber og måske værktøj af metal i skuret, kan det være en god ting at sikre, at det kan aflåses. Det minimerer risikoen for, at indbrudstyve kan benytte dine redskaber til at begå indbrud.

Ting af plast

Plastik er ikke modtagelig overfor skimmelsvamp, hvorfor du ikke skal være bange for, at de skiftende temperatur- og fugtforhold ødelægger fx dine plastikkasser.

Havemaskiner

Du behøver ikke slæbe plæneklipperen og dine andre havemaskiner med indenfor, når vinteren melder sin ankomst. De er beregnet til at blive opbevaret i et skur, når de ikke er i brug.

Cykler, løbehjul, trampoliner og legetøj

Der er også mange brugsting, der er beregnet til at kunne klare den vejrpåvirkning, vi har i Danmark. Derfor kan du trygt stille cyklen eller børnenes løbehjul i skuret, ligesom trampolinen og det meste af havens legetøj kan overvintre der uden problemer.

Havemøbler og parasoller

Langt de fleste havemøbler er fremstillet af træ, plastik eller metal, der med den rette vedligeholdelse sagtens kan modstå de vejrskift, vi oplever i løbet af de fire årstider. Derfor kan de også overvintre i skuret, uden at du løber nogen risiko.

Det samme gælder parasoller, som du blot skal være sikker på er helt tør, når den bliver slået sammen. Ellers kan du risikere, at den – ligesom det er tilfældet med tøj opbevaret i skuret – er blevet jordslået, når den skal bruges næste gang. Læg eventuelt parasollen i en pose, så den bliver skånet mest muligt, men undgå at lukke for posen. Derved har eventuel restfugt i parasoldugen mulighed for at komme ud.

Isolering af skuret kan give falsk tryghed

Dit haveskur må ikke opvarmes – heller ikke selvom du har benyttet en stor mængde isolering i fx væggene, da det blev bygget. Det gør, at du ikke kan være sikker på, at frosten bliver ude, hvis Danmark bliver ramt af en vinter med hårde frostgrader. 

Derudover kan der opstå andre problemer, hvis du isolerer skuret og tætner det. Derved vil der ikke være den naturlige ventilation, som der ellers er i et skur. Uden ventilation og opvarmning vil tingene i dit skur have stor risiko for at blive ramt af skimmelvækst.