Hvad skal du være opmærksom på, før du stiller ting i skuret, kælderen eller på loftet?

Det er fristende blot at parkere de ting, du ikke bruger så tit, i skuret, kælderen eller på loftet. Men det er ikke altid en god idé, medmindre du også sikrer dig, at tingene er opbevaret bedst muligt.

Tekstiler, bøger, fotos og fysiske digitale, såsom cd'er og dvd'er, har nemlig ikke godt af blot at blive stillet i en kasse på loftet eller i kælderen, da det forkortere tingenes levetid. Det skyldes, at temperaturen ofte varierer meget i rum, som ikke er konstant opvarmet, hvilket også skaber risiko for fugtdannelse.

De ting, du ikke har brugt længe, kan du overveje at finde et nyt hjem til - fx ved at forære dem til genbrug eller sælge dem på loppemarked. Men har du ting, som du af gode grunde gerne vil beholde men helst gemme væk, er der råd for det.

Her er en gennemgang af opbevaringsmuligheder for forskellige slags ting.

Hvordan opbevarer du tøj i længere tid?

Det er bedst at langtidsopbevare tekstiler af enhver slags tørt og ved stuetemperatur. Tekstiler har også bedst af at blive opbevaret ventileret – dvs. helst hængt på bøjler el.lign. – for at undgå fugt.

Men det kan være svært at finde plads til det hele i skuffer og skabe. Derfor kan du alternativt opbevare dine tekstiler i kasser, poser eller lign. med huller i. Hullerne er med til at mindske risikoen for, at der samler sig kondens og dermed gør tekstilerne fugtigt. Fugt gør let tekstiler jordslåede og mugne eller giver blot en grim lugt over tid.

Før du gemmer tekstiler som dyner, skitøj og barnetøj væk i halve eller hele år, er det vigtigt at vaske dem og lade dem tørre ekstraordinært godt. Det er meget vigtigt, at der ikke er restfugt tilbage i materialet, før du pakker det ned.

Det er ikke er nok at lade tekstiler tørre i en tørretumbler, da den kan efterlade en smule restfugt. Derimod bør du lade tekstilerne hænge til tørre, til al restfugt er helt væk. Selv efter en grundig tumblertur kan det for dyners vedkommende godt tage en dag eller to på tørresnoren i godt tørrevejr, før de er tørre nok til at pakke ned.

Opbevaring af tøj i kælder, skur og på loft

Ret beset bør du undgå at bruge en uopvarmet og uisoleret kælder, loft eller skur til opbevaring af tøj eller tekstiler, som du virkelig holder af og med sikkerhed skal bruge igen. Men skal du opbevare tekstiler på fx loftet, skuret eller andre steder med skiftende temperaturer og høj luftfugtighed, vil brugen af lufttætte kasser og vakuumposer øge sandsynligheden for, at de klarer opbevaringen.

Lufttætte kasser

Lufttætte kasser eller beholdere er gode til at opbevare tøj i, da det ellers bliver ordslået og kommer til at lugte. Husk at lukke de lufttætte opbevaringskasser helt til.

Vakuumposer

Du kan evt. bruge vakuumposer, som du tømmer for luft i videst muligt omfang. Nogle poser tømmes ved hjælp af en støvsuger, andre tømmes ved at rulle dem sammen. Luk posen grundigt til og følg medfølgende instruktion. Nu fylder materialerne langt mindre og kan nemt stables eller stuves.

Den meget begrænsede luftmængde i posen vil modvirke dannelsen af kondens ved store temperaturskift.

Vakuumposer kan du købe i større supermarkeder og i butikker, der forhandler tekstiler og sengetøj. Desuden er der en del butikker på internettet, som har specialiseret sig i at sælge vakuumposer.

Med vakuumposer kan du dog ikke fuldstændigt fjerne risikoen for, at tøjet kommer til at lugte. Du kan også risikere, at eventuelle mus beslutter sig for at bygge rede i dem (selvom de ofte foretrækker isolering, der ligger op ad opvarmede arealer). Men opbevarer du vakuumposerne i en lufttæt kasse, burde musene ikke kunne komme tl.

Hvis du opbevarer dit tøj i vakuumposer, kan du samtidig undgå, at møl - larver af klædemøl og pelsmøl - laver huller i dit tøj. Samtidig beskytter poserne mod mølangreb. Tjek, at der ikke sidder møl i tøjet, før du pakker det ned. 

Hvordan opbevarer du bøger og papirfotos bedst?

Ideelt set bør bøger og andre papirmaterialer opbevares mørkt, ved en luftfugtighed på 30-40 procent og en stabil temperatur på mellem 15 og 18 grader. Men almindelig stueopbevaring går også an. Det er trods alt de færreste af vores bøger, der forventes at blive læst igen om 100-200 år.

Du bør derimod aldrig sætte dem på loftet eller i skuret. Her vil papirmaterialerne efter ganske få år, få synlige skader af at befinde sig under de stærkt skiftende temperatur- og fugtforhold. Desuden er flere loftskonstruktioner ikke beregnet til den ekstra last, som bøger påfører spærene.

Meget høje temperaturer får papiret til at tørre ud og blive skrøbeligt, og høj luftfugtighed får papiret til at udvide sig. Desuden får vekselvirkningen mellem varme/kulde og fugt/tørke papiret til at arbejde, hvilket svækker det yderligere. Nedbrydningen kan konkret ses, ved at bøgerne har en tendens til at bule eller blive skæve og efter et antal år blive skøre og falde fra hinanden, når man bladrer i dem.

Ødelæggelsen kan begrænses ved at pakke bøgerne ned i lufttætte kasser. Men eftersom man ikke, som med tekstiler, kan trække hovedparten af luften ud, opstår der let et mikroklima, hvor der dannes kondens i kassen, hvilket kan give problemer med mug.

Har du ikke mulighed for at opbevare dine bøger tørt og ved en stabil temperatur, bør du alvorligt overveje at sælge dem, du ikke kan finde plads til. Alternativt kan du forære dem væk.

Ligeledes bør du aldrig sætte fotoalbum, frimærkesamlinger eller andre papirgenstande af blivende værdi på loftet eller i skuret.

Derimod kan du trygt bruge dit loft til at opbevare fx regnskabspapirer i de lovpligtige fem år efter regnskabsårets udløb. Dem vil man kunne læse i hele perioden og såmænd også længe efter. Du skal dog være opmærksom på, om dit loft er beregnet til opbevaring.

Som tommelfingerregel kan loftet ikke anvendes, hvis du har gitterspær, eller lofthøjden er så lav, at du ikke kan stå oprejst. Så er loftkonstruktionen ikke dimensioneret til at optage den ekstra last, der kommer fra opbevaringen. Desuden kan opbevaring forhindre vigtig ventilation af loftsrummet.

Hvordan opbevarer du kufferter og barnevogne?

Kufferter med dele af tekstil eller læder bør altid opbevares ved stuetemperatur, så de ikke mugner, bliver jordslåede eller kommer til at lugte grimt. Derimod klarer plastkufferter bedre et års tid eller to på et tørt loft med naturlig ventilation eller i et velventileret skur.

Tilsvarende er det risikabelt at sætte fx barnevogne på loftet, medmindre der er fuldstændig tørt og godt ventileret. Vognens stofdele og lift bliver nemt jordslået og angrebet af skimmel. Dermed bliver vognen reelt ubrugelig, da det er umuligt at fjerne skimmelvæksten i en sådan grad, at den ikke påvirker børn, der skal opholde sig i vognen. Her er opbevaring på en overdækket terrasse eller i et godt ventileret skur en bedre idé.

Opbevaring af elektronik, computere og skærme

Hvis du har brug for at gemme fx stereoanlæg, højtttalere, computere, tv, skærme, harddiske, spillekonsoller, usb-nøgler, ledninger og netværkskabler, skal de opbevares tørt - og altså ikke steder, hvor der er uopvarmet, fugtigt og med skiftende temperaturer, da det kan ødelægge produkterne,

Gem gerne de forskellige ting i den originale emballage, hvis muligt. Dermed har du helt styr på, hvilke adaptere, kabler og ledninger der hører til.

Ellers bør du opbevare elektronikken i en lukket kasse eller beholder, så du undgår støv - ellers kan der på sigt være risiko for, at det kan tage skade. Gem kabler og ledninger sammen med det pågældende produkt, så du ikke er i tvivl om, hvad der hører sammen.

Gemmer du computer harddisk eller usb, er det en god idé at sætte en label på og skrive årstal, og havd du har gemt. Gem aldrig en harddisk tæt på en mangnet, da den kan ødelægge harddisken.

Gå germe dine ting igennem en gang om året og overvej, om du stadig har brug for dem. Hvis ikke kan du evt. sælge det, aflevere det til genbrug eller på genbrugsstationen. Husk at slette data fra din elektronik, inden du gør, så du ikke risikerer at uvedkommende får adgang til personlige oplysninger,

Hvordan opbevarer du digital musik og film bedst?

De fysiske musik- og filmmedier fylder godt op på hylderne i mange hjem, men bliver stadig mere overflødige, efterhånden som flere og flere vælger at lægge indholdet over på computeren eller eksterne harddiske. Og det er en god idé.

Det er derimod knap så god en idé at lægge sine cd- og dvd-skiver på loftet eller i skuret. Som så mange andre materialer har heller ikke optiske medieskiver godt af skiftende temperatur og fugtighed. I værste fald bliver indholdet af de digitale medier hurtigere ulæseligt end under mere stabile forhold. Desuden har covere og indlæg af papir ikke godt af indeklimaet på loftet eller i skuret.

Er pladsen et problem, kan du i stedet smide alle plastomslag ud og gemme skiver samt covere og indlægsmateriale i chartekker. Det fylder markant mindre, og du kan let have selv flere hundrede dvd-skiver opbevaret i en plastikkasse eller i ringbind.

Hvor længe kan cd- og dvd-skiver holde?

Ingen ved det reelt. Måske holder størsteparten af din fysiske mediesamling århundredet ud. Måske er adskillige af dine favoritalbum og yndlingsfilm ulæselige i 2020. De hjemmebrændte skiver har som hovedregel markant kortere holdbarhed end fabriksstøbte købemedier. Nogle cd-rommer kan kun forventes at holde to-tre år. Der er tendens til, at billige skiver giver først op.

Vil du fremtidssikre mediesamlingen bedst muligt, er løsningen at kopiere cd- og dvd-skiver over i høj kvalitet til din computer eller en velvoksen ekstern harddisk. Bed evt. en teknikkyndig bekendt om hjælp.

Husk også at tage sikkerhedskopi af din mediesamling på en stor, ekstern harddisk, som du opbevarer et andet sted, fx i skuffen på arbejdet. På den måde mister du ikke hele din musik- og filmsamling, hvis der fx bliver indbrud i hjemmet. Kontrollér med jævne mellemrum, at disken kan læses.