Vi kender det alle. Vi skal skynde os ud ad døren, så havregrødsresterne får lov at stå på morgenbordet. Og om aftenen er vi dødtrætte, så fadet med kyllingefedt og gryden med spinat stiller vi i vasken natten over.

Heldigvis kan moderne opvaskemaskiner gøre det meste af vores service rent, uden at du skal svinge børsten først. Men der er flere typer rester fra forskellige fødevarer, som en opvaskemaskine har meget svært ved at gøre rent.

1) Fastbrændt fedt

En af de store syndere er fastbrændt fedt eller madrester, når du fx har stegt kylling i ovnen. Hvis du kommer fadet direkte i opvaskemaskinen, vil de høje vandtemperaturer bare brænde fedtet endnu mere på. 

I stedet bør du skylle fadet efter brug og gerne skrubbe det fastbrændte fedt af med en skuresvamp, inden du sætter fadet i opvaskemaskinen.

2) Risengrød og brun sovs

Hvis risengrøden eller den brune sovs er brændt fast i gryden, kan det også være meget svært at få af i opvaskemaskinen. Tricket her er at koge de fastbrændte madvarer væk med salt eller lidt tøjvaskemiddel først.

Skrab det værste væk fra gryden, hæld derefter vand og en halv teskefuld tøjvaskemiddel i og lad vandet lige koge op på blusset. Derefter kan du bruge en spatel til at skrabe det sidste mad væk, inden du sætter gryden i opvaskemaskinen.

3) Indtørret æg og havregrød

Resterne af morgenens havregrød eller scrambled eggs bør du ikke lade være på tallerkenen, når I hurtigt skal ud ad døren. Når proteinet fra den indtørrede æggeblomme stivner, er det nemlig ikke til at skylle af i varmt vand. Det samme gør sig gældende med stivelsen fra havregrøden, der binder sig til tallerknens porcelæn.

Skyl og børst derfor havregrød og æg grundigt af, inden du sætter tallerkenerne i opvaskemaskinen. Når du det ikke om morgenen, så sæt dem i blød i en balje med koldt vand så hurtigt som muligt, og lad madresterne løsne sig, inden tallerkenerne får en omgang i opvaskemaskinen.

4) Spinat og pesto

Hvis der sidder rester af spinat eller pesto på tallerknerne, når du kommer dem i opvaskemaskinen, kan du risikere, at de grønne partikler sætter sig på det øvrige glas og bestik i maskinen. Det skyldes, at der kan ske en såkaldt genudfældning, hvor resterne fra skyllefasen bliver i opvaskemaskinen til hovedvasken og dermed kan sætte sig på resten af tingene i maskinen.

Sørg derfor for at skrabe og skylle spinaten eller pestoen godt af, inden du sætter tallerknerne i opvaskemaskinen. 

5) Te

Farvestoffet fra din te kan give grimme rande på kopperne og krusene, hvis du sætter dem direkte i opvaskemaskinen. Det er derfor nødvendigt lige at skrubbe dem med opvaskebørsten, inden du giver dem den store vask i maskinen.