Normalt forbinder vi indendørs planter med potter fyldt med jord og muld, men mange af vores mest populære planter trives faktisk lige så godt i en simpel beholder med vand. Du kender måske hyacintløg, som bare står i vand, mens de udvikler sig og til sidst springer ud. Eller tænk på orkideer, som blot gror i en potte med småsten. I de tilfælde er jorden i princippet helt ligegyldig, og mange andre planter har det på nøjagtig samme måde. 

Alt fra salater og krydderurter til mere klassiske stueplanter som paradistræ, filodendron og monstera kan således sagtens nøjes med at stå i vand. Det kræver kun, at du også med jævne mellemrum tilsætter lidt flydende gødning. 

Slut med jord og sørgemyg

Fordelen ved dyrkning i vand, kaldet hydroponisk dyrkning, er selvsagt, at du automatisk slipper for at rode med jord indendørs, og samtidig undgår du alle slags jordbakterier, fx på de krydderurter, som du gerne vil bruge i madlavningen. 

Irriterende insekter såsom sørgemyg og springhaler, som bor og fødes i pottemuld, må også finde sig en anden residens. Men når det kommer til stykket, vælger de fleste nok dyrkning i vand på grund af æstetikken. Rødder og rodnet kan være virkelig smukke at se på, og det er både fascinerende og dekorativt, når man har frit udsyn til et sundt rodnet, fx igennem en glasbowle.

Hydroponisk dyrkning går i al sin enkelhed ud på, at dine planter får deres næring direkte gennem vandet, i stedet for at planterne skal trække den op via jorden. For de planter, som egner sig til det, er vand, næringsstoffer og luft altså rigeligt, mens jorden kun tjener som en slags fundament, som plantens rødder kan holde fast i og vokse ud fra. 

Rens rødderne

Når jorden fjernes som fundament, er det derfor vigtigt, at vasen eller krukken giver noget støtte og lidt hold på planten. Du kan i princippet bruge hvilken som helst beholder i gennemsigtigt glas, fx et syltetøjsglas eller en glasvase. Men det er praktisk, hvis du vælger en beholder, som er lidt smallere ved halsen, for ellers kan det være svært at få planten til at stå lige. Alternativt kan planten og rødderne stabiliseres med glaskugler eller småsten i bunden af beholderen. 

Nyindkøbte planter kommer som regel i potter med jord, men det er ret let at gå over til dyrkning kun i vand. Planten tages ud af potten, og jorden fjernes forsigtigt, så rødderne beskadiges så lidt som muligt. Den sidste jord fjernes nemmest ved at skylle rodnettet under vandhanen. Gør du det fx i køkkenvasken, er det i øvrigt en god idé lige at stille en skål eller en balje ned i vasken, så vandlåsen ikke stoppes til med jord. 

Grønne planter, der trives godt i vand

  • Pilea (kinesisk pengetræ)
  •   Guldranke
  •   Væddeløber
  •   Fredslilje
  •   Flamingoblomst
  •   Filodendron
  •   Paradistræ
  •   Monstera
  •   Drageblodstræ
  •   Gåsefodsplante.

Tilsæt gødning

Når jorden er renset grundigt af rod­nettet, og planten er placeret i en gennemsigtig beholder med vand, er det mest gødningen, du skal tænke på. Den gødning som typisk findes i jorden, er du nødt til at tilsætte til vandet, men det gøres nemt med lidt flydende plantegødning. 

Der findes i dag en række specialiserede gødningsprodukter til hydroponisk dyrkning, hvor du meget nemt doserer gødningen i forhold til, hvor meget vand der er i din beholder. 

Når du dyrker planter i vand, er det også uundgåeligt, at kalken i vandet sætter sig på indersiden af glaskrukken eller vasen. For at slippe for grimme kalkaflejringer kan du i stedet for vand fra hanen bruge regnvand eller mineralvand på flaske. Har du en vandkande med filter, kan du også bruge den, så kalken i vandet minimeres.
 

Krydderurter i vand

Når det gælder dyrkning af krydderurter og bladgrønt til brug i madlavningen, har hydroponisk dyrkning også en del at byde på. I flere supermarkeder er der nu dukket hydroponiske dyrkningsmontrer op, hvor krydderurterne vokser i vand i selve butikken ved hjælp af kunstigt lys. 

Flere producenter har også lavet specielle dyrkningskasser til privat køkkenbrug, og med disse dyrkningskit er det blevet nemmere at komme i gang.

I praksis skal du her selv kun bidrage med vand fra vandhanen. Typisk kommer dyrkningskassen sammen med dyrkningspropper med frø i og den gødning, som skal hældes i vandet.

Når du har fyldt kassen med vand og puttet lidt flydende gødning i, sætter du blot de tilsåede propper i låget, og så er det bare at vente. Efter cirka tre-fire uger kan du så fx høste din egen basilikum lige fra dyrkningskassen i køkkenvinduet.

Der er i det hele taget en lang række krydderurter, der er velegnede til dyrkning i vand. Basilikum, mynte, rosmarin, koriander, dild, oregano, persille, purløg, timian og brøndkarse er alle velegnede og nemme at gå til. 

Alle disse krydderurter sås som frø, og de fås hele året på velassorterede planteskoler.