Mistelten

 • Mistelten er hjemmehørende i Danmark, men hører dog til de planter, vi finder sjældnere i naturen.
 • Mistelten er en halvsnylter. Det vil sige, at den vokser på andre træer, hvor den trækker vand og næring fra, men den laver sin egen fotosyntese.
 • Slægten mistelten rummer omkring 100 arter, herunder den kendte viscum album. Arterne minder en del om hinanden og kendetegnes ved de V-formede skuddannelser. 

Når julen nærmer sig, flytter misteltenen ind i døråbningen i mange danske hjem. Skikken er imporeret fra Storbritannien, mens selve misteltenbusken er at finde på andre træer. 

Misteltenen er en halvsnytler, der gror på andre træer. Det er på hunplanterne, at de første grønne bær vokser frem i i løbet af sommeren. Hen over vinteren modner bærrene og blive hvide eller glasklare.

Plantens frø spredes ved at fugle, der får et meget klistret mistelten-bær i næbbet, vrister det ud af næbbet på et træ, hvor frøene med tiden trænger gennem barken og etablerer sig som plante på et andet træ ved at skyde rodagtige strenge ind i træet.

Hvis du gerne vil forsøge at pode en mistelten, er der størst chance for succes, hvis du gør det på et æbletræ, en tjørn, poppel eller en ahorn. Du kan også benytte et paradisæbletræ eller bærmispel som værtsplante for din mistelten.

Kun i sjældne tilfælde dør værtsplanten på grund af misteltenen. Men for mange misteltene kan dog undertiden tynge værtsplanten i knæ og dermed også betyde døden for de misteltene, der måtte trives herpå.

Dette havetip er for de stædige og de tålmodige. Så er du advaret.

Hvornår skal du så din mistelten?

Frøene skal sås hurtigt efter, at misteltenbærrene er blevet plukket. April og maj er det bedste tidspunkt at så mistelten på.

Forbered dig på at plante din mistelten  

 • Køb misteltenbærrene i et havecenter eller hos en frøhandler. Du kan også plukke bær fra en plante i nærheden, hvis du ved, hvor der står en mistelten med mange bær. Gå efter sorten Viscum Album, hvis du vil købe frøene.
 • Nogle mener ikke, at man kan bruge bærrene fra de kviste, vi køber til jul. Hvis du går efter planter med hvide eller glasklare bær, kan du dog godt få succes med at plante mistelten i december.

I videoen herunder viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen hvordan du presser frøene ud af misteltenbærrene og planter dem på et træ i haven.

Sådan planter du misteltenen på grenen 

 • Pres frøene ud af misteltenbærrene og tag de friske frø og smør en ordentlig klat på en pind. Pas på - det er meget klistret.
 • Vælg en ung gren på træet.
 • Mas misteltenfrøene ud i den vinkel, hvor grenen møder stammen.
 • Frøet er klistret og sidder let fast på grenen. Dæk evt. frøet med et lille stykke plastvæv, så fuglene ikke snupper det - eller sørg for at så rigeligt med frø. 
 • Hold løbende øje med, at frøene stadig sidder fast på stammen.

Vent. Nyd, at du har gang i langtidsprojekt 

 • Det første års tid er der ikke meget at se, hvis overhovedet noget. Efter 2-3 år vil kimstænglerne forvandle sig til de første bladsæt. 
 • Kimbladene vil fortsat formere sig, og hvert år vil der komme nye grene.
 • Efter 8-10 år er din mistelten blevet stor, og du kan klippe dine første grene af til julebordet.

Kan du 'snyde' dig til en mistelten hurtigere og lettere?

Hvis du synes, at ovenstående er for besværligt og tager for lang tid, kan du på mange planteskoler købe et paradisæbletræ med mistelten på, som er klar til at blive plantet.

Ved denne løsning sparer du nogle år.