Tidligere var sorte, glaserede tagsten særlige og eksklusive og forbeholdt slotte, herregårde og palæer. Men de tider er forbi. I det seneste årti har mange boligejere fået smag for de glaserede tegl, der nu også ses på helt almindelige parcelhuse og bungalows.

Hvorfor er glaserede tegltage blevet populært?

Den væsentligste grund til, at de glaserede teglsten ses mere rundt omkring i Danmark, er, at det er blevet billigere at få lagt et sådant tag. En anden grund er, at nogle mennesker var kede af, at der ofte kom alger på de almindelige tegl. 

Derudover er der også status i de glaserede tegl. Det kan være en måde at vise, penge ikke er noget problem for familien, og at du uden problemer har råd til et dyrt tag. 

Hvor mange får lagt glaserede teglsten på deres tag?

Mere end hvert tredje nylagte tag i 2008 var glaseret. Det er en voldsom stigning i forhold til 2000, hvor trenden begyndte. Den nye mode toppede dog omkring 2006, hvor der begyndte at komme negativ omtale, og folk fandt ud af, at det kunne ødelægge naboskabet at få lagt glaserede tegl på taget, hvis det ikke passer til huset og området. Derfor er udviklingen lidt på vej i den anden retning igen i dag. 

Passer glaserede tagsten til dit hus?

Det er ikke altid, at glaserede teglsten passer til almindelige huse. Nogle vil endda mene, at det ødelægger normale huse fra 1960'erne på 108 kvadratmeter, når du får lagt glaserede tagsten. Helt galt kan det gå, hvis du vælger grønne, glaserede tegl.

Hvilke huse passer glaserede teglsten?

Glaserede teglsten er meget voldsomme i deres udtryk, og det betyder, at man kun vil se tagfladen, hvis resten af huset ikke har volumen nok. Glaserede tegl passer derfor kun til de helt store huse, hvor taget skal spille op til resten af huset.

Følg huset stil, når du vælger tag til dit hus

Det bedste råd, når du vælger tag til dit hus, er, ifølge eksperterne, at følge husets stil, så der er en pæn og harmonisk sammenhæng mellem facade og tag.

- Et hus er født med en idé, og den idé er 9 ud af 10 gange den bedste at følge, hvis man vil skabe sammenhæng mellem facade og tag, siger arkitekt Erik Iversen.

Det betyder, at du skal holde dig til den tagtype, som huset er født med, og så kan du dyrke de gode materialer i stedet for, lyder anbefalingen.

Glaserede tagsten kan gøre dit hus mindre værd

Når du skal lægge nyt tag, skal du huske, at du investerer 50-100 år frem i tiden. Det betyder, at du kan risikere, at en evt. salgspris bliver påvirket negativt, hvis taget ikke passer til resten af huset eller området.  

- Ejendomsmarkedet fungerer i almindelighed sådan, at hvis et hus har noget, som andre synes er fjollet, så trækker det ned i pris, vurderer Erik Iversen.