I langt de fleste tilfælde er hvidt vand på ingen måder sundhedsfarligt, og du kan roligt drikke det. Der kan dog være særlige omstændigheder, som gør, at du skal tage det hvide vand alvorligt.

Hvorfor bliver vandet hvidt?

Er vandet hvidt, skyldes det typisk overskydende ilt i vandet. Det er som oftest et kortvarigt problem, som opstår, fordi der kommer luft i ledningsnettet, fx pga. et reparationsarbejde.

Ilt er en helt naturlig ingrediens i vand. På vandværket iltes råvandet for at rense bl.a. jern ud, og drikkevandet tilsættes mindst 5 mg/l ilt for at sikre en god smag. Det er derfor ufarligt, hvis vandet farves hvidt af små luftbobler.

Den hvide farve kan dog også skyldes, at der er kommet fremmede stoffer i ledningsnettet. I så fald må du ikke drikke vandet, og du bør straks kontakte dit vandværk.

Tjek, om den hvide farve i vandet skyldes luft

Er du i tvivl, om vandet er hvidt pga. luft, kan du nemt tjekke det.

  1. Fyld et glas med det hvide vand.
  2. Se, om den hvide farve aftager. Hvis der er luft i vandet, bliver vandet klart nedefra og op, fordi luften langsomt bruser af.

Bruser dit vand ikke af, men forbliver hvidt, skal du undlade at drikke vandet og i stedet kontakte dit vandværk.

Hvad kan du gøre ved luft i vandet?

Hvis du vil slippe af med den overskydende ilt og vandets hvide farve, kan du lade alle vandhaner i boligen løbe i ca. 10 minutter. Er vandet hvidt i mere end ét døgn bør du kontakte din vandforsyning. De kan foretage en udluftning af ledningsnettet.