Spørg Bolius

Er omfangsdræn en god ide - nu hvor vi alligevel er i gang med renovering?

Hej Bolius

Vi er igang med at renovere hus fra 1939. Vi har besluttet at isolere kælderen udefra. Alle vi snakket med siger at vi skal etablere omfangsdræn, “når vi alligevel er igang. Men er det nødvendigt ?

Nær vi kigger fx. på Dingeo og andre steder, ligger grundvandsspejl lige nu på 6 m og vi under ekstreme forhold stige til 2,5 m inden for de næste 50 år. Kælderen er 1,3 m

Er omfangsdræn med de højere etablerings og vedligeholdelses omkostninger en god investering, eller skal vi holde os til isolering og højtvandlukker ?

vh Per L

Hej Per L

Jeg vil melde mig på holdet der siger, 'når I nu er i gang'.

Det skal i jeres tilfælde jo så ikke være for grundvandet,- med mindre at det er anderledes hos jer end dingeo estimere. Grundvandskortet er bygget op af 500x500 m felter, så det er meget overordnet. Der kan være store forskelle inden for det areal.

Omfangsdræn er dog ikke kun til grundvand, men er også gavnlig til generel ophobning af vand langs kældervæggen og fundamentet. 

En anden ting som kan være afgørende er hvad I bruger kælderen til. Skal den helst være så tør som overhovedet muligt, så peger det på omfangsdræn. Er I ok med at der kan være en lidt forhøjet mængde af fugt i kælderen, så er det måske ikke lige så afgørende.

Et sidste argument kunne være salgsværdien. En kælder som har isolering OG omfangsdræn er bare mere attraktiv end en uden omfangsdræn. Og med det øgede fokus der er på klima og hvad det gør ved boligen, kunne det være penge værd om nogle år.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden