Spørg Bolius

Omfangsdræn - skal placering ændres hvis vi graver kælderen dybere?

Hej Bolius!

Vi har en kælder på et hus fra 1900 hvor gulvet i kælderen er sænket med 10-15 cm. Gulvet er støbt og der er lagt varme i mv. Nu er der opstigende fugt på kældervægge i gulvhøjde og 330-50 cm op af væggene. Der er ikke opstigende vand på gulv eller kloark. Ydermuren er ikke issolret.

Vores spørgsmål går på:
Hvad betydning har sænkningen af kældren i forhold til omfangsdrænet hvis placering er uændret i forhold til det oprindelige niveu af kælderen?
Hvad betydning har omfangdrænet for, at der ikke kommer fugt eks. i forbindelse med de store regnskyld der har været i sommren 2020 og i andre perioder.
Og endeligt vil et nyt omfangdræn og issolreing af ydervægge kunne stopp al fugt indtrængning.

Mvh S

Hej S

En grundregel for omfangsdræn er at det skal ligge 30 cm under kældergulvet, da det ellers ikke vil have en optimal effekt. Drænet vil nok tage en del af den fugt der siver ned langs facaden, men en meget stor del komme fra siden og nedefra. Så i det her tilfælde vil dit dræn ikke være effektivt for dit gulv.

Omfangsdrænet vil have stor betydning for at opfange nedsivning efter store regnskyl, og i sær hvis det ligger korrekt og er udført korrekt:-)

Hvis I vælger at få lavet en nyt omfangsdræn og isolering (hvilket er en meget fornuftig løsning), så skal I / entreprenøren være opmærksom på at drænet skal have en speciel placering, hvis ikke det kan komme 30 cm under gulv. det kunne fx være hvis fundamentet ikke stikker dybt nok. For man kan ikke grave ned forbi fundamentet og ligge drænet. Så skal man flytte drænet ud til siden, og lave en jordopbygning, som gør det muligt at få ledt vandet ud til drænet.

Der er fine illustrationer af det her:Kloakviden - omfangsdræn

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden