En snehave med høje, formklippede ligusterhække dekoreret med lyskæder, en illumineret japansk have med tilfrosne søer og bjerglandskaber af store sten og en amerikansk præriehave med høje, tørre græsser.

Besøgshave med masser udendørs belysning

På få år er Merry og Finn Sørensens traditionelle gård på 55 tønder land ændret til ukendelighed. På 30.000 m2 af gårdens jorder i Tågerup på Vestsjælland findes nu en professionel besøgshave med alskens oplevelser, som nydes af 50.000 gæster om året. 

Haven er åben fra midt i april til midt i september og derefter i perioder frem til jul. Hver dag, især når sneen er faldet, glædes parret over det sjældent smukke syn.

Haverne gør sig særlig smukt, når frostsneen er faldet og de 130.000 lys lyser op på de nøgne grene, samt de sirligt formklippede stedsegrønne buske og rododendron.

Se mere om haven i denne artikel, der er skrevet i 2013.

Oprindelig havde vi lyst til at få en sø i haven og fik den også etableret. Derefter var der megen opmærksomhed fra forbipasserende, som også ville nyde synet af vores have. Heraf spirede tanken om, at gøre haven større og flottere.
Merry Sørensen

Birkegårdens haver er et fælles haveprojekt

Merry Sørensen på 65 år fortæller om haveeventyrets begyndelse:

- Da børnene flyttede hjemmefra, søgte Finn og jeg noget, vi kunne have til fælles. Det med haven begyndte med, at Finn i 50 års gave ville anlægge sin egen sø i haven, så det gik han i gang med. Bagefter anlagde han en engelsk inspireret have uden om i det, der før var en ganske almindelig landbohave, fortæller hun.

Derefter fik Merry trukket Finn med til et foredrag om japanske haver i Korsør, og det var så spændende, at parret allerede på vejen hjem besluttede sig for at anlægge en japansk promenadehave, som rige adelsmænd anlagde til at spadsere rundt med deres smukke kvinder i, fortæller Merry Sørensen.

Amerikansk præriehave og japansk meditationshave

Med hjælp fra en havearkitekt anlagde de en autentisk japansk meditationshave og en sandhave med særlig buddhistisk betydning. I 2006 kom en klosterhave med lægeurter i højbede til og året efter en amerikansk præriehave .

Billedserie: 'Eventyrlig vinterhave med 130.000 lys'

Da vi startede med at lave snehaven i 1999, var det med inspiration fra Tivoli. Men alt er opstået tilfældigt, og vi har grebet de muligheder, der har vist sig.
Merry Sørensen

Parret har to af deres fire børn på lønningslisten bl.a. en svigerdatter til at styre cafeen. Desuden er en konsulent, en bogholder og en ekspedient til at stå for butik med salg af julepynt, blomster og anden brugskunst ansat.

- Jeg holder stort set haven fri for ukrudt selv, men i sommerhalvåret har jeg en gartner, som udelukkende klipper hække, og en gartner til at plante nyt og beskære, fortæller Finn Sørensen, 67 år.

Børn og voksne hjælper til med praktik og kreativitet

Konstant får Finn Sørensen nye opgaver af sin altid igangsættende hustru, som har det bedst med at udtænke nye trækplastre med publikumstække.

- Det kreative kan jeg bedre lide end at sidde på kontor med rutinearbejde. Men jeg kan ikke arbejde så hårdt som før og må se i øjnene, at hele virksomheden ikke kan være afhængig af os to. Jeg var for nylig ude for et biluheld, og jeg slap uden skrammer, men bilen blev totalskadet. Ulykken satte tanker i gang, så jeg er glad for, at flere opgaver nu kan overlades til børnene, fortæller Merry Sørensen.

Den ældste søn på 47 år kommer nu hjem og arbejder for os med en masse praktiske gøremål, så det er trygt at tænke på, forklarer Merry Sørensen.

Nyheder skal lokke gæster til

Mange tiltag er kommet til i årenes løb, blandt andet fire store legepladser og en kunstnerhave med nye udstillere hvert år. For der skal være nyheder for at fange gæsternes interesse.

Derfor indvies til foråret et vandfald i det japanske bjerg- og sølandskab og endnu en legeplads. En go kart-bane er også i støbeskeen for at tiltrække flere af de børnefamilier, som typisk bruger en hel dag ved Birkegården med at hygge sig og spise. Besøg selv haven: www.birkegaardens-haver.dk

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit