Sådan undgår du indbrud i julen

  • Få naboen til at holde øje med dit hjem.
  • Tænd lys og lyd, gerne med timer-funktion.
  • Lad opvasken stå.
  • Sæt bevægelsessensor på udendørs belysning.
  • Gem dine værdier.
  • Lås haveredskaber inde.
  • Skriv ikke på sociale medier, at du er bortrejst.

Kilde: Bo trygt!

Frygter du indbrud i din bolig, skal du især være opmærksom fra efterårsferien frem til årsskiftet. 

Selvom der bliver begået indbrud hver dag året rundt, viser statistikken nemlig, at indbrudstyve bedst kan lide at begå indbrud i de mørke måneder, hvor de er mindre synlige og hvor beboerne oftere er bortrejst. 

Indbrudstyvene har travlt i julen

Især én dag stiger risikoen for at få uventet og uønsket besøg. Den 24. december bliver der begået omkring 2,5 gange flere indbrud end på en gennemsnitlig dag. Men også den 23., 30 og 31. december er risikoen højere end generelt.

Heldigvis for danskerne falder antallet af indbrud dog, hvilket især også gør sig gældende i juledagene. Mens antallet af indbrud fra 2009 til 2017 er faldet med 20 % for hele året, er antallet faldet med 60 % i juledagene i samme periode.

Ifølge Danmarks Statistik blev der fra den 23. til og med 31. december 2007 begået 2.174 indbrud i private boliger og i 2009 toppede det med 2.554 antal indbrud. Det tal er siden faldet år for år – og i 2017 var det på det laveste niveau siden med 872 indbrud på landsplan. 

- Det er en yderst positiv tendens, at antallet af indbrud i juledagene falder. Der er flere faktorer, der spiller ind, men en af dem kunne være et øget fokus fra diverse politikredse, medierne samt boligejerne selv, siger Jon Lund Elbek, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Jon Lun Elbek pointerer endvidere, at det i juledagene kan være sværere at sætte en præcis dato på indbruddet, da beboerne oftere er bortrejst i flere dage. Derfor bruger politiet et formodet starttidspunkt. Det kan derfor betale sig at gardere sig mod indbrud i alle juledagene og ikke kun den 24. december.

Indbrud i juledagene 2018

Antallet af anmeldelser i juledagene steg en lille smule fra 2017 til 2018 ifølge Rigspolitiet. Deres opgørelse viser, at der fra den 23. til og med 31. december 2018 blev anmeldt 912 indbrud i private hjem. Cirka halvdelen blev begået fra den 24. til og med den 26. december. Rigspolitiets data er forløbelige og kan derfor afvige en smule fra statistikken fra Danmarks Statistik, der bliver opgjort senere.

Størst risiko for indbrud i Sydjylland, Nordsjælland og på Fyn

Målt ift. indbyggere bliver der begået flest juleindbrud i Sydjylland, Nordsjælland og Fyn, hvor cirka 2,5 ud af 10.000 indbygger får indbrudstyve på besøg. I den anden ende af listen er Østsjælland, Vestjylland og Bornholm, hvor der bliver begået indbrud hos under 1 ud af 10.000 indbyggere. 

Ser man på de enkelte kommuner, topper storbyskommunerne statistikken i 2017. Aarhus, København og Odense har flest juleindbrud. Derefter kommer Fredericia, Rudersdal, Helsingør, Kolding og Sønderborg Kommuner.

I juledagene i 2017 var der ingen indbrud i Bornholm, Ærø, Fanø, Struer, Læsø, Odder, Samsø og Rebild Kommuner. 

Se tallene for din kommune her.

Undgå indbrud i julen – og generelt

Er du bortrejst omkring jul og nytår, bør du sikre din bolig. Ifølge kampagnen Bo trygt!, hvis formål er at nedsætte antallet af indbrud i private hjem, kan du selv gøre en hel del for at sikre sin bolig både på kort og lang sigt. 

Før du tager på ferie, kan det bl.a. hjælpe at lade din bolig se beboet ud, fx ved at lade opvasken stå og lyset være tændt. Du kan også bede naboer eller venner komme forbi og tømme postkasse, sætte en bil i indkørslen og lignende. Et tredje godt råd er at gøre din bolig mindre attraktiv ved at fjerne synlige værdigenstande og låse eventuelt værktøj og stiger inde.

Hvis du gerne vil undgå indbrud generelt, bør du skalsikre dit hus, altså sikre skallen på dit hus, fx vinduer og døre, men også højden på din hæk, adgang til værktøj og naboernes opmærksomhed spiller ind på indbrudstyvens valg af bolig. 

Hvis du vil vide, hvor godt din bolig er sikret mod indbrudstyve, kan du bestille et gratis indbrudstjek på botrygt.dk.