Sådan undgår du indbrud i julen

  • Få naboen til at holde øje med dit hjem.
  • Tænd lys og lyd, gerne med timer-funktion.
  • Lad opvasken stå.
  • Sæt bevægelsessensor på udendørs belysning.
  • Gem dine værdier.
  • Lås haveredskaber inde.
  • Skriv ikke på sociale medier, at du er bortrejst.

Kilde: Bo trygt!

Frygter du indbrud i din bolig, skal du især være opmærksom fra efterårsferien frem til årsskiftet.

Selvom der bliver begået indbrud hver dag året rundt, viser statistikken nemlig, at indbrudstyve bedst kan lide at begå indbrud i de mørke måneder, hvor de er mindre synlige, og hvor beboerne oftere er bortrejst. 

Grafikken herover viser udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i julen - fra 23.-31. december - fra 2007 til 2021.

Indbrudstyvene har travlt i Danmark juleaften

Især én dag stiger risikoen for at få uventet og uønsket besøg. Den 24. december 2021 blev der anmeldt 114 indbrud - omkring tre gange gange flere indbrud end på en gennemsnitlig dag. Juleaftensdag har i årevis klart været den dag på året, hvor der bliver begået flest indbrud.

Generelt er der større risiko for indbrud end på en gennemsnitsdag i næsten alle dage mellem jul og nytår. Den 23. december og nytårsaftensdag den 31. december er oftest de dage, hvor der sker næst- og tredjeflest indbrud på året.

...men der er færre indbrud i julen end tidligere

Heldigvis for danskerne falder antallet af indbrud dog, hvilket især også gør sig gældende i juledagene. Faktisk er faldet endnu større i julen.

Ifølge Danmarks Statistik toppede antallet af anmeldte indbrud i julen - fra den 23. til og med 31. december - i private boliger i 2009 med 2.554 antal indbrud. Det tal er siden faldet næsten år for år – i 2021 blev der anmeldt 472 indbrud i juledagene. Det er det næstlaveste siden i hvert fald 2007 - kun i 2020 var der en anelse færre indbrud i julen.

- Der er ikke kun tale om en juletendens, for der bliver generelt begået langt færre indbrud i husstande end for ti år siden. Antallet af anmeldelser er faldet med 67 procent fra 2011 til 2021. Her trækker især de seneste to COVID-19-år tallet ned, siger Iben Birgitte Pedersen, afdelingsleder i Danmarks Statistik.

Her kan du se, hvor mange indbrud der er blevet anmeldt på de forskellige juledage fra 2007-2021. I 2021 blev der anmeldt flest indbrud juleaften 24. december, 23. december og nytårsaften 31. december, og det er normalt også disse dage, der bliver begået flest indbrud på hele året.

Størst risiko for indbrud i julen i Nordsjælland, Østjylland og på Fyn

Selvom der år fra år sker ændringer i rækkefølgen, når man ser på, hvor mange indbrud der anmeldes pr. indbygger i juledagene, er der en tendens til, at nogle landdele ligger højere end andre. Typisk er der forholdvist flest indbrud i Nordsjælland og på Fyn, mens der er normalt er færrest i Københavns By og Vestjylland.

Målt alene på antal indbrud var der flest indbrud i Østjylland i julen 2021. Her blev der anmeldt 75 indbrud - næsten hver sjette af alle indbrud i juledagene. Der var næstflest indbrud i Københavns Omegn med 68 anmeldte indbrud og tredjeflest på Fyn med 55 indbrud.

Statistik: Flest indbrud i julen i disse kommuner

Ser man på de enkelte kommuner, topper Aarhus Kommune med 21 anmeldte indbrud i julen 2021 efterfulgt af Rudersdal og Herning. Der blev anmeldt 21 indbrud i Odense og Københavns Kommuner.

I julen i 2021 var der ingen indbrud i Bornholm, Dragør, Fanø, Fredensborg, Frederikshavn, Hedensted, Hjørring, Langeland, Lemvig, Læsø, Odder, Rebild. Samsø og Ærø Kommuner.

Se tallene for din kommune her.

Undgå indbrud i julen – og generelt

Er du bortrejst omkring jul og nytår, bør du sikre din bolig. Ifølge indsatsen Bo trygt!, hvis formål er at nedsætte antallet af indbrud i private hjem, kan du selv gøre en hel del for at sikre sin bolig både på kort og lang sigt.

Før du tager på ferie, kan det bl.a. hjælpe at lade din bolig se beboet ud, fx ved at lade opvasken stå og lyset være tændt. Du kan også bede naboer eller venner komme forbi og tømme postkasse, sætte en bil i indkørslen og lignende. Et tredje godt råd er at gøre din bolig mindre attraktiv ved at fjerne synlige værdigenstande og låse eventuelt værktøj og stiger inde.

Hvis du gerne vil undgå indbrud generelt, bør du fx sikre vinduer og døre, installere udendørs sensorstyret lys og bruge Nabohjælp aktivt.