Sådan undgår du indbrud i julen

  • Få naboen til at holde øje med dit hjem.
  • Tænd lys og lyd, gerne med timer-funktion.
  • Lad opvasken stå.
  • Sæt bevægelsessensor på udendørs belysning.
  • Gem dine værdier.
  • Lås haveredskaber inde.
  • Skriv ikke på sociale medier, at du er bortrejst.

Kilde: Bo trygt!

Frygter du indbrud i din bolig, skal du især være opmærksom fra efterårsferien frem til årsskiftet.

Selvom der bliver begået indbrud hver dag året rundt, viser statistikken nemlig, at indbrudstyve bedst kan lide at begå indbrud i de mørke måneder, hvor de er mindre synlige, og hvor beboerne oftere er bortrejst. 

Indbrudstyvene har travlt i Danmark juleaften

Især én dag stiger risikoen for at få uventet og uønsket besøg. Den 24. december blev der i 2019 begået omkring tre en halv gange gange flere indbrud end på en gennemsnitlig dag, og juleaftensdag har i årevis  klart været den dag på året, hvor der bliver begået flest indbrud.

Generelt er der større risiko for indbrud end på en gennemsnitsdag i næsten alle dage mellem jul og nytår.

...men der er færre indbrud i juledagene end tidligere

Heldigvis for danskerne falder antallet af indbrud dog, hvilket især også gør sig gældende i juledagene. Faktisk er faldet endnu større i julen.

Ifølge Danmarks Statistik toppede antallet af anmeldte indbrud i julen - fra den 23. til og med 31. december - i private boliger i 2009 med 2.554 antal indbrud. Det tal er siden faldet næsten år for år – i 2019 blev der anmeldt 922 indbrud. Det laveste antal var i 2017 med 872 indbrud på landsplan.

Indbrud i juledagene 2019

Antallet af anmeldelser i juledagene faldt fra 2018 til 2019 ifølge Danmarks Statistik. Deres opgørelse viser, at der fra den 23. til og med 31. december 2019 blev anmeldt 922 indbrud i private hjem mod 1.049 i 2018. Cirka halvdelen blev begået den 24., 23. og 31. december, hvor der blev anmeldt henholdsvis 211, 136 og 118 indbrud.

Vær opmærksom på, at indbrud ikke altid bliver anmeldt den dag, de er sket, hvis beboerne fx har været væk fra deres hjem i flere dage.

I 8 kommuner - Tårnby, Frederikssund, Langeland, Ærø, Fanø, Morsø, Brønderslev og Læsø - blev der ikke anmeldt et eneste indbrud fra 23.-31. december i 2019.

Størst risiko for indbrud i julen i Nordsjælland, Østjylland og på Fyn

Målt i forhold til indbyggere blev der i 2019 begået flest juleindbrud i Nordsjælland, Østjylland og på Fyn, hvor der var flere end 2 ud af 10.000 indbyggere, der fik indbrudstyve på besøg i juledagene. I den anden ende af listen er Nordjylland, Københavns by og Bornholm, hvor der var indbrud hos færre end 1 ud af 10.000 indbyggere.

Selvom der år fra år sker ændringer i rækkefølgen, når man ser på, hvor mange indbrud der anmeldes pr. 10.000 indbyggere i juledagene, er der en tendens til, at nogle landdele ligger højere end andre. Fx har både landsdel Nordsjælland og Fyn ligget et godt stykket over landsgennemsnittet de seneste tre år, mens Københavns By og Vestjylland har ligget pænt under, siger statistikansvarlig i Danmarks Statistik, Isabell Bang Christensen.

Statistik: Flest indbrud i julen i store kommuner

Ser man på de enkelte kommuner, topper de større kommuner ikke overraskende statistikken i 2019. Aarhus, København og Helsingør har flest juleindbrud. Derefter kommer Odense, Esbjerg, Randers, Aalborg og Middelfart Kommuner.

I juledagene i 2019 var der ingen indbrud i Frederikssund, Brønderslev, Morsø, Ærø, Fanø og Læsø Kommuner.

Se tallene for din kommune her.

Undgå indbrud i julen – og generelt

Er du bortrejst omkring jul og nytår, bør du sikre din bolig. Ifølge indsatsen Bo trygt!, hvis formål er at nedsætte antallet af indbrud i private hjem, kan du selv gøre en hel del for at sikre sin bolig både på kort og lang sigt.

Før du tager på ferie, kan det bl.a. hjælpe at lade din bolig se beboet ud, fx ved at lade opvasken stå og lyset være tændt. Du kan også bede naboer eller venner komme forbi og tømme postkasse, sætte en bil i indkørslen og lignende. Et tredje godt råd er at gøre din bolig mindre attraktiv ved at fjerne synlige værdigenstande og låse eventuelt værktøj og stiger inde.

Hvis du gerne vil undgå indbrud generelt, bør du fx sikre vinduer og døre, installere udendørs sensorstyret lys og bruge Nabohjælp aktivt.

Læs mere om og se videoer af, hvordan du sikrer din bolig mod indbrud på botrygt.dk.