Spørg Bolius

Fejl og mangler ved typehus skal udbedres - kan vi forlange kompensation for besværet?

Hej.

Vi har bygge hus igennem typehusfirma, og vi flyttede ind d. 18. September 2015. Vi fik konstateret for en 4 ugers tid siden at det lyddæmpende gulv vi havde tilkøbt ikke var monteret under vores trægulv som tiltænkt.

Vi har nu fået valget om enten en kompensation eller at få det lavet.

Vi har vælger at få det lavet og de skal også lave vores loft om i køkken/alrummet og andre mindre fejl og mangler.

Mit spørgsmål er om vi kan forlange en kompensation for at skulle pakke alt ned fra 4 rum og bo et andet sted, imens de udbedre fejl og mangler. Og hvor megte kan man tilade sig at forlange?

På forhånd tak

Mvh

Morten

Hej Morten

Normalt kræver man ikke kompensation for indirekte tab. Det er desværre lidt ”the name of the game” med udbedring af fejl og mangler.
MEN! Hvis der er tale om større omrokeringer, omflytninger, og opbevaring med væsentlige gener, som vitterlig gør, at I ikke kan bruge jeres hus, så vil jeg klart mene, at man kan kræve en form for kompensation.

Her kan man gå efter erstatning efter alm. dansk ret, som kort fortalt er, at man skal ydes kompensation for de reelle tab som har måtte lide. Og her tæller det desværre ikke, at man kan kræve kompensation for små ting. Men skal I reelt bruge penge på opbevaring, afdækning eller mange timer på at flytte rundt, så er der tale om et direkte tab, som de skal kompensere jer for. Dette kunne eksempelvis være genhusning, udgifter til flytning, opbevaring mv.
Jeres tid må heller ikke negligeres. Man må kunne tåle lidt, man skal I bruge hele/halve dage på at flytte rundt mv., og evt. tage fri arbejde mv. så vil jeg mene at I skal kompenseres. Hertil kan udgifter til rengøring mv. komme på tale, da de arbejder som I nævner, kan være ret så støvende.

Så prøv at gøre op, hvilke arbejder der reelt er brug for. Og så regn sammen, hvilke udgifter I måtte blive budt. Dette krav sender I så videre. Men lad nu være med at sig ”dobbelt op” til entreprenøren, for så går diskussionen i hårdknuder.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden