Sådan fungerer en træpillegrill

  • Træpiller hældes i grillens beholder.
  • En tragt fodrer brændkammeret med træpiller, hvor de antændes.
  • Træpillerne føres automatisk ind i et grillkammer, hvorfra røg og varme udledes.
  • Maden grilles ved indirekte varme ligesom en konvektionsovn.
  • Temperaturen kan indstilles fra ca. 75 til 350 grader.

Konceptet bag en træpillegrill – eller pellet grill som det hedder på engelsk – er ganske simpel. Der fyldes piller af træ i en beholder, der tændes op og de føres automatisk ind i selve grillen, hvor din mad bliver tilberedt ved indirekte varme. 

Grillen er nem at betjene og rengøre og det er muligt at variere smagen med forskellige typer træpiller. 

Der findes tre producenter af træpillegrill på det danske marked – Traeger, DPG og Yoder Smoker. Nedenstående oplysninger kan variere en smule afhængigt af producent og model. 

Fordele ved at bruge en træpillegrill

  • Hurtig optænding. Tager ca. 10 minutter at gå fra 0 til 260 grader. 
  • Giver i mange henseender en bedre smag, da grillmetoden minder om mad over bål. Dertil kommer træpillerne i en række smagsvarianter, der giver smag til den tilberedte mad, fx æble, kirsebær og eg.
  • Stabil varmekilde, især godt til mad der skal have lang tid. Det er nemt at styre temperaturen med et digitalt termometer, der har en præcision på +/- 7 grader. 
  • Kan i nogle modeller styres med en app, der giver større overblik over tilberedningen og fleksibilitet ift. at gå til og fra grillen.
  • Som udgangspunkt bedre for miljøet end andre grilltyper. Udledningen af CO2 er mindre og pillerne er lavet af restproduktion. 

Ulemper ved at bruge en træpillegrill

  • Den er en smule dyrere i anskaffelse end andre grilltyper.
  • Det er nødvendigt at bruge træpiller produceret til formålet ellers kan det skade både grillens mekanik, miljøet og personerne, der spiser mad fra grillen. Pillerne lavet til grillen er dyrere i anskaffelse end kul og gas. 
  • Produktet er endnu ikke udbredt i større grad i Danmark. Derfor kan det være sværere at udveksle erfaringer med andre grill-entusiaster. Det kan også være sværere at skaffe tilbehør, reservedele og opskrifter til grilltypen – medmindre du søger på engelske sider.

Pris for grillen og træpillerne

Generelt er både grillen og de godkendte piller dyrere end både kul- og gasgrill. 

Selve grillen koster som minimum 6.000 kr. for en stationær version og kan findes i udgaver til over 20.000 kr. Spørg din lokale forhandler for at finde den model, der passer til dine behov. 

Pillerne koster omkring 125-150 kr. for ni kilo. Hvor meget grillen forbruger afhænger af brug. 

Skadeligt for miljøet?

Bruger du en træpillegrill er det langt hen af vejen bedre for miljøet end fx en kul- og gasgrill. Pillerne er normalt lavet af restproduktion af træ, hvorfor det ikke er nødvendigt at fælde træer for at producere pillerne. De er lavet af 100 % hårdttræ, der presses sammen og holdes sammen af sojaolie. Og udledningen af CO2 under selve grilning er mindre. Pillerne produceres som oftest i USA og skal derfor fragtes til Danmark. 

Pillerne skal helst opbevares i original indpakning – gerne indpakket yderligere i en lufttæt beholder. Det anbefales ikke at opbevare pillerne på fugtige steder.

Rengøring af træpillegrill

En træpillegrill skal renses og rengøres meget lig en kul- eller gasgrill.

Det anbefales, at du renser grillristen efter hver gang, du har tilberedt mad på den. Skift folien på din drypbakke og tøm dryppespanden efter behov.

Dertil skal den støvsuges for aske med en askestøvsuger efter hver 2-3 gang, du har tilberedt mad på den – og før hver gang du skal lave længerevarende tilberedninger, fx pulled pork. 

Lav en grundig rengøring 2-3 gange om året, hvor du vasker grillen godt og grundigt ned.