Boligen kort

Hvem bor her: Strikdesigner Rikke Gravengaard med mand og tre børn.

Hvilken slags hus: Palævilla på Frederiksberg fra århundredskiftet.

Hvor mange m2: 350 m2 fordelt på stueetage, 1. sal og kælder. 

Havelågen ind til Rikke Gravengaards villa på Frederiksberg har en slange, der snor sig omkring smedejernet. Ikke en ægte én af slagsen, men et smedet symbol for den græske lægegud Asklepios og et levn fra den tid, da en lægefamilie boede i huset her på en af Frederiksbergs stille villaveje. 

Fornem er nok det rigtige ord til at beskrive den gule villa, når man står ude på vejen og kigger ind. Et nydeligt hjem med klassiske møbler og PH-lamper, tænker man. Men kommer man indenfor, bliver man i stedet mødt med et farverigt univers, der matcher den lige så farverige og favnende familie, som bor her i dag. 

Den mest farveglade i huset er Rikke selv – strikdesigneren, der boltrer sig i farver, når hun skaber sit unikke strik, og bestemt også når hun indretter sine omgivelser. Hun er uddannet fra den anerkendte designskole Saint Martins i London og er selv vokset op i en kreativ og kyndig familie med en mor, der var håndarbejdslærer og en moster, som syede kostumer til blandt andre Dirch Passer.

– Jeg synes, det er sjovt at skabe noget strik, der er anderledes, end det man typisk ser. Der er så mange spændende garner og farver, men folk her i Danmark er ofte bange for farver og for at prøve noget nyt. Det gælder det tøj, vi går med, men i høj grad også vores hjem, siger Rikke.

Lyserød stue og grøn spisestue

Selv er Rikke ikke bange for at gå sine egne veje i alle sammenhænge. Heller ikke når hun farvelægger sit hjem og giver modspil til herskabelig stuk og sildebensparket.

– Da vi overtog huset, havde et ældre ægtepar boet her i 30 år, og alt var meget pænt og hvidt, men jeg så nogle andre muligheder. Jeg har en grundlæggende god evne til at kunne se tingene for mig og havde lavet en mappe over, hvilke farver jeg ville indrette med, inden vi flyttede ind. Jeg vidste, at jeg ville skabe et meget farverigt univers og var rundt i fire forskellige farvehandler, før jeg fandt de helt rigtige farver. Vores tidligere hjem var meget mindre, og jeg syntes, at størrelsen på det her hus kaldte på nogle flere farver, fordi rummene kunne bære det, fortæller Rikke, der ikke var bange for at gå i lag med husets fornemme fortid.

– Jeg elsker de originale rammer, som er enormt charmerende, men jeg har også brug for at sætte mit eget præg på omgivelserne. Ved at lege med farverne har vi fundet andre og flere kvaliteter frem i huset. Med farverne understreger vi, at rummene kan forskellige ting – fx er tv-stuen mørkere, fordi det er et rum, man trækker sig tilbage til, en hyggelig hule. Den lyserøde stue er et kreativt og lyst rum til både arbejde og samtale, mens den grønne spisestue er vores grønne link til haven, forklarer Rikke.

Boligens farvekort

Rikke Gravengaard arbejdede sig frem mod villaens farverige udtryk, inden familien havde overtaget boligen. Med plantegninger og farveprøver indrettede hun huset ud fra familiens møbler og de funktioner, hun tænkte ind i rummene. Herefter valgte hun farver, som skulle understrege de stemninger, hun så for sig.

Lys, blå farve i entréen og gæstetoilet: G47 Hosta fra Dyrup

Grøn farve i spisestuen: G04 Salvie fra Dyrup

Lyserød farve i opholdsstue: R22 Balsamin fra Dyrup

Mørkeblå farve i tv-stuen: Stiffkey blue No. 281 fra Farrow & Ball

Grå farve i soveværelset på 1. sal:  Betongrå H06 fra Flügger

Eneste hvide rum er køkkenet

Og sådan fortsætter det huset igennem. Entréen er malet i en lys, blå nuance, soveværelset er en rolig base i en muldvarpe-grå nuance, og husets eneste hvide rum er køkkenet. Her får et par blå køkkenlåger, farverige opbevaringskrukker, krydderier og tedåser i stedet lov til at give kulør, mens Rikkes arbejdsrum i kælderen er en farvelade af garn og strikdesign. 

Rikke navigerer efter en stærk æstetisk sans for både farver og former, og hun har formået at indrette rummene med møbler, design, kunst, nips og planter, der understreger de forskellige stemninger i huset. Og omkring det hele står villaens originale herskabelige detaljer, fine trægulve og udskårne radiatorskjulere og ser smukkere ud end nogensinde før. 

– Jeg elsker farver – de giver mig glæde, og jeg bliver i godt humør, når jeg kommer ind i et hjem fuld af farver. Jeg elsker at blande stilarter fra mange forskellige sammenhænge og så alligevel skabe en rød tråd igennem det hele – at skabe mine egne rammer, ligesom jeg selv har syet mange af tekstilerne og lavet keramikken herhjemme. Jeg har altid mange bolde i luften og er på vej i mange retninger, men jeg synes, vi har fået skabt et hjem, der favner os allesammen her. Vi elsker at holde fester, og det er tit her, at fodboldklubben og børnenes skoleklasser holder afslutning. Det skal der også være plads til.

Ejerens bedste farvevalg

  1. Vær ikke bange for farver – de kan jo altid males over, hvis du fortryder!
  2. Gå efter farver, du føler dig godt tilpas i, og tag gerne også hensyn til husets historie, dine møbler og lyset i rummet. Nogle rum kan klare dybere farver end andre.
  3. Vælg farver, der harmonerer med hinanden, så du skaber en harmonisk rød tråd igennem hele huset – brug evt. farvehjulet til at guide dig på vej.