Fru Grøn: Brug IKKE eddike som skyllemiddel

Der er et gammelt husråd, der siger, at du kan bruge eddike som skyllemiddel. Men det er i bedste fald virkningsløst, og i værste fald kan det sætte sig i tøj og vaskemaskine.

Fru Grøn fraråder at bruge eddike som skyllemiddel i vaskemaskinen

Brug hverken eddike eller almindeligt skyllemiddel, når du vasker tøj i vaskemaskinen, råder Fru Grøn.

Sådan virker skyllemiddel

Traditionelle skyllemidler har 3 funktioner:

 1. At gøre tøjet blødt. Når du bruger skyllemiddel til bomuldstekstiler, lægger der sig et blødgøringslag (bentonit) på fibrene. Når du bruger skyllemiddel til fx viskestykker og håndklæder, bliver de også bløde, men sugeevnen nedsættes dog kraftigt.
 2. At fjerne statisk elektricitet. Vasker du syntetiske tekstiler, og har du problemer med statisk elektricitet, kan det hjælpe at tilsætte skyllemiddel.
 3. Af få vasketøjet til at dufte bedre. Skyllemidler indeholder som regel parfume.

Fru Grøn anbefaler helt at undlade skyllemiddel, da det ikke er nødvendigt. Hvis du doserer vaskemidlet korrekt, sørger kalkbindende stoffer i vaskemidlet for, at vandet bliver blødgjort for kalk.

Ifølge et gammelt husråd klarer eddike farverne på tøjet og gør det mindre stift, hvis du bruger det som skyllemiddel. Men rådet om at bruge eddike har rod i en tid, hvor man vaskede tøj i hånden med soda og sæbe.

I dag har eddike ingen positiv effekt på din tøjvask, fordi vi bruger vaskemaskiner og moderne vaskemidler, der sørger for at blødgøre vandet og korrigere for kalk. Dermed har eddike mistet værdien ved tøjvask, og du kan derfor også smide det gamle husråd i skraldespanden.

4 grunde til, at du ikke skal bruge eddike som skyllemiddel

I følge Bolius' rengøringsekspert Fru Grøn er der 4 grunde til, at det IKKE er en god idé at bruge eddike som skyllemiddel:

 1. Eddike fjerner IKKE statisk elektricitet.
 2. Eddike får IKKE tøjet til at dufte godt.
 3. Eddiken kan forringe vaskeeffekten. Eddike er meget mere flydende end skyllemiddel, og kan i nogle vaskemaskiner, løbe direkte ned i tromlen i selve vaskeprocessen. Og det er meget uheldigt, da eddiken så neutraliserer vaskevandet, der dermed vasker tøjet væsentligt dårligere.
 4. Sukker og aromastoffer sætter sig i tøjet. Nogle eddiketyper indeholder sukker og aromastoffer – fx den brune husholdningseddike – som kan sætte sig i tøjet og vaskemaskinen. Hvis du insisterer på at bruge eddike som skyllemiddel, er det vigtigt at bruge klar eddike uden sukkerstoffer.

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn Anne Grethe Rasmussen

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen.
 • Født i 1951.
 • Gift med Jess Meyer. Sammen har de 2 voksne børn og 3 børnebørn.
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974.
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd.
 • Selvstændig grøn konsulent inden for husholdning.
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab