Sådan fjerner du etiketter

Det skal du bruge

  • Opvaskevand eller koldt vand med soda/natriumkarbonat
  • Glasskraber eller grydesvamp af metal

Sådan gør du

  • Opløs 1 dl soda i 10 l koldt vand (hvis du bruger soda-blandingen)
  • Læg glas i blød i 1 døgn
  • Skrab etiketter af med glasskraber/kniv/skurebørste
  • Fjern limrester med eddike eller benzin/petroleum
  • Vask glas og låg i opvaskemaskinen

Når der skal syltes af havens bær, frugter og grøntsager, kræver det glas.

Og hvorfor ikke genbruge dine brugte syltetøjsglas i stedet for at smide dem ud? De kan blive rigtig fine, hvis du fjerner de gamle etiketter – men det er ikke altid lige let.

Videncentret Bolius har testet, hvordan du nemmest fjerner etiketter fra gamle glas.

Sådan gør du, når du fjerner etiketter fra syltetøjsglas

1. Læg glasset i blød

De fleste etiketter går af ved at lægge glassene i blød natten over, viser Videncentret Bolius' test.

Iblødsætning af syltetøjsglas er afprøvet i disse opløsninger:

  • Vand fra hanen
  • Regnvand
  • Vand med opvaskemiddel
  • Vand med soda

Den mest effektive metode er iblødsætning i vand med soda.

2. Skrab rester af med en glasskraber

Soda er kraftig basisk (ph 11), og det får papir og lim til at svulme op, så det løsner sig og let kan skrabes af med en glasskraber, en grydesvamp af metal eller en urtekniv.

3. Brug eddike til limrester

Bruger du regnvand, opvaskevand eller vand med soda, er der nogle gange en lille limrest, der på de fleste glas nemt fjernes med lidt husholdningseddike på en klud.

Etiketter med ikke-vandopløselig lim

Enkelte etiketter i testen kunne ikke fjernes ved iblødsætning. Det var glas, hvor der er brugt en lim, som ikke er vandopløselig.

Støder du på den slags glas, kan du – efter glasset har ligget i blød, og du har skrabet så meget af, du kunne - fjerne rester med lidt rensebenzin eller petroleum på en klud eller et stykke køkkenrulle.

Efter mange gode forslag fra Videncentret Bolius' læsere, har vi testet endnu fem metoder til at fjerne de etiketter, der ikke har vandopløselig etiket.

  1. Madolie: Etiketten kan nemt trækkes af, men en limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.
  2. Kogende vand i glasset: Etiketten kan nemt trækkes af, men en limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.
  3. Hårtørrer: Her brændte vi fingrene, og der var også en limrest.
  4. Soda i varmt vand (1 spsk./l): Etiketten kradses let af dagen efter, men limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.
  5. Håndopvaskemiddel i varmt vand ( 1 tsk./l): Etiketten kradses let af dagen efter, men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.

Konklusion: De fleste etiketter fjernes efter iblødlægning natten over i opvaskevand, regnvand eller vand med soda. Flest går af i varmt vand med soda. På fire af glassene (Den Gamle fabrik, Glyngøre Sild, Lykkeberg Sild og marmelader fra Svansøe) var der anvendt lim, der ikke er vandopløselig. De skal fjernes med knofedt, fx en grydesvamp at metal eller med kemiske opløsningsmidler som renset benzin, petroleum eller acetone (neglelaksfjerner).

Fjern etiketter med ikke-vandopløselig lim med madolie, kogende vand og hårtørrer, men der er stadig en klistret limrest, som skal fjernes med knofedt, fx en grydesvamp af stål og/eller med kemiske opløsningsmidler.

Rengør og genanvend glas med vandopløselig etiket, og smid de andre ud.

Put syltetøjsglasset i opvaskemaskinen

Når etiketterne er fjernet, skal alle glas og låg en tur i opvaskemaskinen, og så er de klar til brug.

Hvis din opvaskemaskine har et tørreprogram, bliver glassene desinficeret i tørreprocessen i opvaskemaskinen, og det er ikke nødvendigt at skolde dem med kogende vand som i gamle dage. Har du ikke opvaskemaskine, skoldes glassene efter opvask i hånden.

Det er en god idé at rense og vaske mange glas på én gang, lade dem tørre og skrue låget på – så er de parate til brug, hvis du sylter meget.