Hvordan er fuger i et flisegulv?

Denne artikel handler om fuger i flisegulve alle andre steder i boligen end i badeværelse og bryggers (vådrum). Vil du vide mere om fuger i fliser på badeværelset, kan du læse  Fuger i badeværelset.

Et gulv med fliser skal fuges i samlingerne. Til forskel fra badeværelset vælges der til resten af boligen ofte noget større gulvfliser, hvilket også betyder større og bredere fuger. Fugerne i et flisegulv forhindrer skidt og snavs i at trænge ned imellem fliserne og er samtidig med til at holde fliserne på plads.

Fugerne i et flisegulv er næsten altid lavet af en blanding af cement, kalkmørtel og sand eller fint grus, og de kan fås i forskellige grå nuancer. Fugeproduktet skal tilsættes vand, og efter en grundig omrøring kan det lægges mellem fliserne. Fugerne skal spartles på, ikke fuges med en fugepistol som akrylbaserede fuger.

Hvordan vedligeholdes fugerne i et flisegulv?

Fugerne i et flisegulv kræver ikke rigtig nogen vedligeholdelse, men vil forblive pæne blot ved almindelig rengøring. Det er vigtigt at følge leverandørens anvisninger til vedligeholdelse og rengøring.

Er en fuge revnet eller gået i stykker, evt. fordi der er blevet tabt noget hårdt ned i den, kan den skiftes ud. Husk at fjerne den gamle fuge, da den nye fuge ellers ikke kan sidde fast.

Hvornår trænger fugerne i et flisegulv til at blive skiftet ud?

Hvis der flere steder er huller og revner i fugerne, kan det skyldes, at det underlag, fliserne er lagt på, bevæger sig. Dette er ofte tilfældet, hvis fliserne er lagt oven på et bræddegulv. Derfor anbefales det at lægge masonitplader under fliserne, hvis de skal lægges oven på et trægulv.

Du kan også være nødt til at skifte fugerne ud, hvis fugematerialets hårdhed ikke er rigtig. Er fugerne porøse flere steder, så der kommer puds op fra dem, og de smuldrer, er fugerne for svage, og er de for hårde, krakelerer eller revner de.

Hvilken fugemasse skal du vælge til fugerne i et flisegulv?

Når du køber gulvfliser, er det en god idé også at spørge om, hvilken fugemasse du skal bruge. Gulvfliser i boligen skal fuges med en mørtelfuge med den rigtige farve, densitet og styrke. 

Vælg en farve, som passer til fliserne. Fugens densitet, dvs. massefylde, skal passe til flisetypen, og det er vigtigt, at den hverken er for let eller for tung. Desuden skal du vælge en fugemasse, der er så hård, at den ikke smuldrer ved rengøring og det slid, der er på gulvet. 

I de fleste flisebutikker og byggemarkeder kan du købe færdigblandet fugemasse til flisegulvet. Produkterne skal kun tilsættes vand, og de er hurtige og nemme at bruge.

Hvis du vil skifte fugerne i et flisegulv ud, kan det være en god idé at undersøge, om der er kommet nye og bedre fugemasser på markedet, i stedet for bare at erstatte de gamle fuger med den samme type fuge.

Hvad kan der ske, hvis du bruger en forkert fugemasse?

Det har ikke de store bygningstekniske konsekvenser at bruge en forkert fugemasse, det er mest et spørgsmål om gulvets udseende.

Hvis du bruger en forkert fugemasse, dvs. en, der ikke er beregnet til gulve, vil de med tiden revne og krakelere, og du kan blive nødt til at skifte dem ud.

Du kan også være uheldig at vælge den forkerte farve. Spørg i butikken efter farveprøver af de forskellige fugemasser. Det er en god hjælp at se den præcise farve, da farven på siden af en tube fugemasse kan snyde.

Hvordan udskifter du fugen i et flisegulv?

Det er relativt nemt og hurtigt at fuge et gulv, naturligvis afhængigt af gulvets størrelse. Gem altid en pose fugemasse, så du har lidt til mindre reparationer. 

Hvis du selv vil skifte fugerne i gulvet ud, skal det gøres på følgende måde:

  • Fugerne fræses halvt ned med en fugefræser (som kan lejes i nogle byggemarkeder) eller skrabes ud med en skruetrækker (det er hårdt arbejde).
  • Fugerne gøres rene og støvsuges.
  • Fugemassen blandes med vand og skal hvile i ca. 30 minutter.
  • Fugemassen trækkes hen over fugerne på kryds og tværs med en gummispartel, så alle sprækker og revner bliver fyldt op.
  • Lad fugerne tørre i ca. 30 minutter.
  • Glat fugerne ved at tørre dem over med en våd klud, og fjern samtidig eventuel løs fugemasse på fliserne med kluden.
  • For at få alt overskydende fugemasse af fliserne kan du gentage aftørringen. Efter tre gange skal du dog lade fugen tørre et døgn, inden du igen tørrer fugen af med en våd klud.

Normalt hærder de fleste fugemasser op i løbet af få timer. Men for de fleste produkter angives det, at man skal vente minimum 24 timer efter endt fugning, før man går på fliserne.

En ny fuge vil næsten aldrig kunne fås i helt samme nuance som den oprindelige, da fugerne falmer lidt med tiden. Hvis du ikke ved, hvilken fugemasse der er brugt, kan du lave et par prøver i en af fugerne. Find et diskret sted på gulvet, og fug omkring en flise for at se, om fugen har den rigtig farve.

Hvordan kan du forlænge holdbarheden af fugerne i et flisegulv?

Fugerne i et flisegulv holder længere, hvis du ikke bruger alt for kraftige rengøringsmidler.Kraftige rengøringsmidler har en tendens til at "spise" den cement, der er i fugerne.