Spørg Bolius

Gammelt sommerhus - forsatsruder eller nye vinduer, gulvvarme eller håndklædetørrer?

Hej Bolius

Vi er nybagte ejere af et sommerhus med termovinduer og forsatsvinduer af et lag glas. De er temmelig besværlige at pudse, da de skal af og på hver gang. Har de en nævneværdig effekt på energiforbruget? Herudover har vi en lille ægteskabelig diskussion om opvarmning af badeværelset- er det mest energieffektive at varme op med både håndklædevarmeren og elgulvvarmen eller kun elgulvvarmen? På forhånd tak for hjælpen.

Kh Marianne og Henrik

Hej Marianne og Henrik

Forsatsruder har en stor effekt. Men ja, de har også den ulempe at de er knap så nemme at åbne og gøre rene. Et alternativ dertil kunne være at kigge på optoglas, som er en rude som monteres direkte på den gående ramme. Så er de nemmere at åbne, og der burde ikke være behov for jævnlig pudsning mellem lagene. Du kan læse meget mere i denne artikel om hvad det betyder og hvilke alternativer der er. Reducér din varmeregning ved at forbedre vinduerne

Ægteskabelige diskussioner har jeg stor respekt for. Jeg kan dog nok ikke gøre hverken den ene eller den anden 100 % glad. Både elgulvvarme og elhåndklædevarmere er jo i den lidt gale kategori af miljø og økonomisk fornuftige løsninger. Fordelen ved gulvvarmen er at når gulvet er varmet op, så vil tyngden i gulvkonstruktionen sørge for at holde på varmen i længere tid af gangen. Så på den måde vil det være den bedste løsning henover en længere periode, hvor I skal have stabil varme. Kommer i fredag aften og skal hjem søndag eftermiddag, så vil det være håndklædetørren som kan give mest fornuft. For modsat gulvvarmen, vil håndklædetørren hurtigt give varme, og stoppe igen søndag, når I slukker for den. 

Til dette usikre regnestykke skal det siges, at der jo findes mange forskellige opbygninger af både gulvvarme og håndklædetørre. Så nogle tynde gulvopbygninger vil hurtigere blive varme end andre mere robuste opbygninger, mens håndklædetørrerne også fås i meget forskellige størrelser, og dermed også med forskelligt forbrug.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden