Spørg Bolius

Gipsloftet var ikke gips men af træ - kan vi klage over tilstandsrapporten?

Kære Bolius

I husets tilstandsrapport står der ”gipslofter”, men også ”oplysningerne kan ikke betragtes som en garanti for korrekt materialeangivelse eller konstruktionsudformning”. Det viser sig at være træloft, lavet af træpaneler, hvor samlinger er dækket, hele loftet påsat væv og malet, så det ligner gipsloft.
Maleren opdager dette ved nedtagning af flamingostuk.
Alle håndværkere siger, det er en forkert behandling af et træloft, som volder problemer. Dette viser sig ved, at revner ikke lader sig reparere. Langs træloft/væg kommer mange revner på langs og på tværs samt lange revner midt på lofterne. Et sted er en flage faldet af, med kig til træloftet.
Som jeg ser det, løses problemet ikke uden en større ændring.
Kan jeg klage over tilstandsrapporten?
Ejerskifteforsikringen dækker ikke.
Jeg tror godt sælger vidste det var trælofter. Da jeg spørger til en reparation, hvor et enkelt værelse har halvt gips/halvt træloft, undrer hun sig over, at der skulle være gips.
Hvad vil I råde mig til?

Venlig hilsen Hanne B

Kære Hanne B

Materialeangivelsen i tilstandsrapporten er som du selv skriver ikke en garanti for korrekt materialeangivelse, og er primært til brug for ejerskifteforsikringen.

Sælger er ikke forpligtet til at fortælle om materialer eller løsninger anvendt i boligen. Der er i punkt 11 i sælgeroplysningerne spørgsmål vedrørende lofter, hvor sælger skal svare på kendskab til reparation efter fugt-, råd-, svampe- eller insektskader. Desuden om der er udført nedhængte lofter.

I dette tilfælde er der tale om en alternativ løsning ift. materialesammensætning, og ikke en decideret skade.

Du kan godt klage over tilstandsrapporten, men primært over skader som var synlige ved udarbejdelsen af tilstandsrapporten, men som ikke er beskrevet. Hvis de revner du nævner, er mere end almindeligt omfang ift. hustypen, og ikke er beskrevet i rapporten kan du klage over dette. Men som du beskriver det, blev dette først konstateret ifm. fjernelse af stuk.

Du kan også klage over forkert oplyst materiale, men klagen vil sandsynligvis blive afvist.

Hvis loftet var intakt ved overtagelse, og først er blevet skadet ifm. jeres arbejde på det, er det desværre en af de udgifter som dukker uventet op som boligejer.

Med venlig hilsen

Christina Schjervig
Fagekspert

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden