Hvor mange katte er der i Danmark?

426.592 - eller 14 procent af de danske familier - har i alt 730.432 katte i deres hjem. Det viser en undersøgelse af danskernes hold af og tilknytning til kæle- og hobbydyr gennemført i 2021 af Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Katte er dermed det næstmest populære kæledyr i Danmark kun overgået af hunde, hvor 617.935 familier har 808.519 hunde. Dernæst følger fisk, fugle, kaniner og heste, som mellem 80.000 og 105.000 danske familier har.

Forskere fra Københavns Universitet anslår i en undersøgelse fra 2022, at der også lever ca. 80.000-100.000 vilde, herreløse katte i Danmark.

Overvejer du at købe kat, eller er du blandt de 367.000 danske familier med kat, kan du gøre meget for at give din kat de bedst mulige forhold i dit hjem. 

Bør du kastrere eller sterilisere din kat ?

Du kan få gener ved både hankatte og hunkatte, hvis du ikke neutraliserer dem. Skal du bruge din kat til avl, skal du selvfølgelig ikke gøre det, men du gør den ingen tjeneste ved at lade den beholde sin kønsdrift, hvis ikke du skal bruge den til avl, og det er der flere grunde til.

  1. For det første vil hannerne strinte over hele boligen, og det kan lugte fælt. Hunnerne kan også strinte og blive urenlige, og det vil du kunne se og mærke i dit hjem.
     
  2. Men det er også meget mere humant for katten at lade den blive neutraliseret. De får det meget bedre, fordi de bevarer det glade, udadvendte og positive sind, nu da de ikke absolut skal ud at bruge deres kønsdrift.

Er der møbler, du bør flytte eller fravælge, når du har kat?

Nej, det er der  som udgangspunkt ikke. Men når du vælger at have kat, har du sjældent et pletfrit hjem mere. Dog kan du jo sagtens lære en kat at holde sig fra steder, hvor du ikke vil have, den skal være. Hvis du er aktiv med din kat, så kan du holde den fra at lege i sofaen eller med genstande, du ikke vil have, den piller ved. Desuden er følgende også gode råd til, hvordan du undgår, at din kat ødelægger ting i hjemmet.

  1. Læg et par tæpper i sofaen, som den må ligge på, når den er der. Og husk så, at en kat gerne vil kradse sine klør. Det er et helt naturligt instinkt hos en kat. Når den har sovet, vil den gerne strække sig og sætte sine mærker og sige: Det her er mit område! Derfor skal den have et kradsetræ.
     
  2. Husk, at en kat godt kan lide at sidde i vindueskarmen og kigge ud. Det er en god ide at gøre plads i "kattens vindueskarm", så du ikke behøver at blive vred over, at den går og vælter dine ting. Og sæt gitter op i "kattens vindue", så den ikke falder ud af vinduet.

Gode råd om kattelem

  • Luk kattelemmen om aftenen, når din kat er kommet hjem. Så undgår du, at den strejfer rundt om aftenen og natten, og så ved den, hvor den hører hjemme. Giver du katten frie tøjler, vækker du dens naturlige instinkter, og du kan risikere aldrig at se den igen.
  • Katte er som børn. De kommer hjem og spiser om aftenen. Sørg for at skabe en fast rytme for dem.
  • Vælg en kattelem med en chip eller magnet - så undgår du, at andre katte end dine egne kommer ind i din bolig.

Kilde: Kattens Værn

Hvor skal katten sove henne?

Allerede før du henter katten med hjem, skal du bestemme dig for, om den må sove i soveværelset. Katten elsker at være, hvor du er, og der er ikke mange steder, der er varmere eller lugter mere af dig end din seng. Derfor vil katten elske at ligge sammen med dig i sengen.

Mange mennesker har dog forskellige meninger om at have katten i sengen. Nogle kan næsten ikke undvære hyggen ved at sove sammen med katten. Andre mennesker har en fornemmelse af, at det måske er for uhygiejnisk. Men tag beslutningen, før du henter katten. For det nytter ikke noget at lave det om efter et par uger.

Hvis du først efter et par uger bestemmer dig for, at katten ikke længere må sove hos dig, så vil du opleve, at den konstant vil sidde og kradse på soveværelsesdøren for at komme ind. Den kan simpelthen ikke forstå det.

Hvis den ikke skal sove i soveværelset, så vil den selv vælge forskellige steder i boligen. Det er dens instinkt, der fortæller den, at det ikke er sikkert at sove samme sted hver nat. Så få sagt ordentligt godnat til den. Hav et lille glas med katteslik, som du rasler med og giver den et par stykker som godnat. På den måde siger du til katten, at nu går familien til ro. Det vil den kunne huske.

Forskellige typer af katte

Katte, der mjaver meget

  • Siamesere er "meget talende"
  • Orientalere

Katte, der er meget aktive

  • Siamesere
  • Orientalere
  • Abbysinere

Katte, der er meget rolige

  • Persere kræver ikke så megen aktivitet, men til gengæld kræver den meget pelspleje.

Er der nogen racer eller typer af katte, der passer bedre til lejligheder end til huse?

Alle katte passer til både lejlighed og hus. Men se lidt på størrelsen af boligen. En stor kat eller en aktiv race "fylder meget" i en lille lejlighed. En kat er jo i princippet et rovdyr, vi har inviteret indenfor. Og hvor en hund kommer ud og bliver luftet, der får vi kattens racerture henover sofaen, hvis der ikke er gangareal nok, som den kan afreagere på.

Du bør vælge kat efter dine boligforhold i forhold til den enkelte race. Se på, hvad opdrætterne anbefaler. Lav et godt grundarbejde. Alle katte kan lære at bo i hus og nyde det. Men tænk også udover din egen grund. Det er godt at have en god kontakt til din nabo, hvis du har kat.

Bør du indrette et værelse til din kat?

Nej det behøver du ikke. Sæt i stedet et kradsetræ frit og i samme rum, hvor du selv er. Katten vil meget gerne være sammen med dig. Sammenlign med naturen, hvor træerne jo også står frit. Pas derfor på med de kradsetræer, der hænger på væggen. Katten kan have svært ved at skelne mellem sådan et og sofaen.

Husk dog, at ligesom at vi mennesker har vores eget badeværelse, så skal katten have et sted, hvor den kan sidde og besørge. Det er jo en privat sag. Det skal ikke være et sted, hvor familien kommer rundt om hjørnet hele tiden. Badeværelset er et godt sted.

Husk også, at du aldrig må skylle katteefterladenskaberne ud i toilettet, da det bliver stoppet. De skal smides ud med affaldet. Og husk også, at toiletbrættet altid skal ned, efter du selv har været på toilettet. Ellers kan katten risikere at falde i.

Gode råd om kattes efterladenskaber

  • Skyl aldrig kattens efterladenskaber ud i toilettet, da det bliver stoppet. Smid det i stedet ud med affaldet.
  • Bor du i hus, kan du hjælpe katten ved at lægge efterladenskaberne under buske og hække. På den måde fortæller du andre katte i nærheden, at her bor der altså en kat i forvejen.
  • Sørg altid for i din have at have et sted med opgravet jord. Når katten er ude, vil den nemlig vælge at besørge der og ikke hos naboen.
  • Sæt en halvlang krog på døren til badeværelset, så katten altid kan komme ud og ind, og døren ikke smækker.

Kilde: Kattens Værn

Er der alternativer til kattebakken?

Har du først vænnet din kat til kattebakken, må du aldrig fjerne den. Kommer der nye katte i området, skal katten have mulighed for at komme hjem og besørge derhjemme. Men du behøver ikke stille kattebakken i badeværelset. Har du et bryggers, er det også fint.

En ulempe ved en kattebakke er, at den kan lugte. Det kan du undgå ved at vaske/rense den jævnligt i meget varmt vand. Brug ikke rodalon til at desinficere kattebakken, da det kan give den forgiftningssymptomer.

Du kan sørge for altid at have noget nygravet eller opgravet jord i haven. Ikke alene vil katten altid have et sted at besørge, når den er udendørs, men du sørger også for, at den ikke går over og gør det hos naboen.

Katte er super renlige kæledyr. De bruger 14 timer i døgnet på at sove, en på at spise, og resten af tiden bruger de på jagt og at vaske sig.

Hvordan undgår du, at katten tisser andre steder i boligen?

  1. Sørg for, at kattebakken er ren. Som sagt er katte super-renlige, og det gælder også vedrørende deres toilet. Hvis du ikke dagligt tømmer og ordner kattebakken, så vil den vælge at tisse andre steder.
     
  2. Du kan hjælpe dig selv ved at købe noget ordentligt kattegrus til kattebakken. Vælg materialer, der kan klumpe, så urinen kan samle sig, og så den er let at fjerne.

Kan din indretning hæmme eller provokere din kat?

En kat kan reagere på, at der bliver møbleret om eller anskaffet nye møbler og ting. En kat har kirtler i mundvigene og i trædepuderne. Den går sin faste rute og sætter mærker. Nye møbler eller ommøblering vil kræve en helt ny tilvænning.

Katte er nysgerrige, og de elsker varme. Derfor har en kat slet ikke spor imod en brændeovn eller en radiator. Er der en stol eller en kattehængekøje direkte ved radiatoren, vil den elske det.

Og igen er det vigtigt at have plads, specielt når der er tale om en ung kat. Det betyder, at du nok skal have mere end et rum. Ellers kan den destruktive adfærd begynde. En ældre kat kræver mindre. Her handler det mere om omsorg og faste rutiner.

Hvordan undgår du, at din kat kradser i møblerne?

Alle katte kradser, men du kan gøre meget for at undgå, at den kradser i dine møbler.

  1. Sørg for at købe et ordentligt kradsetræ med højde på og måske en plade på toppen, så den kan ligge og kigge ud over sit "territorium".
     
  2. Du skal ikke kun købe en kat, fordi den er hyggelig og blød at røre ved. En kat skal røre sig, og det er dit ansvar. Du skal holde den i gang. En kat er frisk, når du kommer hjem fra arbejde. Det betyder, at når du har allermest lyst til at sætte dig ned og slappe af, så kræver din kat, at du sætter aktiviteter i gang for den.
     
  3. Du kan bruge papkasser, kastanjer og aviser, der er rullet sammen. Du kan klippe hanken af papirsposer og lege med katten. Og har du børn, der gerne vil ud og lege, så bind en snor om den ene, så vil katten løbe med. Får den sin motion og bliver aktiveret, så vil den ikke blive så destruktiv og begynde at kradse i møblerne.

Hvor meget og hvornår fælder katte?

Alle katte fælder lidt hele tiden. En Sphynx kat er den eneste race, der ikke fælder, fordi den er hårløs. Andre katte fælder mest om foråret og om efteråret. Desuden er det sådan, at katte kan smide lidt mere hår, hvis de altid holdes indenfor og i centralvarme, du kan mindske gener på fælgende måde.

  1. Hav et tæppe på sofaen, hvor katten kan ligge. Så kan du koncentrere dig om tæppet, når sofaen skal have en omgang. Husk også, at lyse kattehår tydeligt kan ses på mørke møbler. Og uldstoffer og syntetiske stoffer tiltrækker kattehår.
     
  2. Har du en lædersofa, kan mange af problemerne være løst på forhånd. Læder er koldt, så katten foretrækker at holde sig fra det. De søger varmen.

 

Sådan fremstiller du et sikkerhedsnet til vinduet

Du skal bruge:

  • Liste, ca. 4 x 1,2 cm, i vinduesrammens samlede omkreds.
  • Minknet (voliére-net) i vinduets størrelse.
  • Skruer.
  • Evt. samlebeslag.
  • U-kramper.
  • Hængsler.
  • Vridere eller kroge.

Sådan gør du:

  1. Sav listerne til, så de passer til vinduesåbningen. Sørg for, at der bliver 1 cm "luft" forneden, og at rammen går ca. 1,5 cm ind over de lodrette sprosser. Saml listerne efter den valgte metode.
  2. Tilpas minknettet til rammen, så det går halvt ind over rammen. Brug bidetang. Klip så tæt som muligt, så der ikke er spidse trådender. Slå nettet på rammen, så det sidder stramt.

  3. Sæt hængsler på rammen (modsatte side af nettet) og på vindueskarmens side. Klaverhængsel er nemt at arbejde med.

  4. Sæt vridere eller kroge på vindueskarmen, så de kan sidde fast og stramt, når der er lukket.

Kilde: "Pas på katten i sommervarmen" - information fra Kattens Værn