Historien fortæller, at sommerhusene langs kysterne ved Odsherred opstod efter Hornbæk var blevet for civiliseret for dem, der for alvor dyrkede friluftslivet og søgte den vilde natur.

De søgte længere vestpå. Først til Tisvilde og Tibirke Bakker og siden ud langs Odsherreds kyster.

Her ligger det gamle bjælkehus Granhytten med udsigt over havet. Videncentret Bolius besøgte stedet i 2011.

Gedigne materialer og smukke proportioner

Huset er fra begyndelsen af 1900 og har igennem generationer været i samme families eje.

Udvendigt er Granhytten beklædt af gennemskårne granstammer - hvorfra husets navn formodes at komme. Der ligger nemlig ingen grantræer i umiddelbar nærhed af Granhytten.

Oprindeligt var granstammerne malet brune, mens døre og rammerne omkring vinduerne var grønne. Indenfor var væggene beklædt med ubehandlede profilbrædder - brædder, som igennem årene var gulnet en del.

Men huset er bygget i gedigne materialer, og proportionerne er fantastiske. Hele herligheden trængte bare til en kærlig hånd og ville i den grad nyde gavn af en opfriskning.

Skarpe finesser

Da huset fik nye ejere i 1998 var første projekt at male alle vinduer, vindskeder og døre hvide. Husets finesser blev dermed gjort skarpere.

Mest iøjnefaldende kom det til udtryk på de rombeformede vinduessprosser, der pludselig kom til live.

Til gengæld kunne ejerne lade taget stå. Årene har behandlet det godt, og det er kun blevet smukkere med tiden.

Det er normalt svært for kornblomster at trives på græstage, men her er det sjovt nok lykkedes, og tidligt på sommeren vokser der også valmuer på taget.

Mod vandet og himlen

De nye ejere ønskede også en terrasse mod vandet. Noget, der forbandt huset med stranden og havet.

Men en lille kløft et par meter fra huset var svær at komme forbi. Derfor fandt de på at bygge gangbroen, der strækker sig fra huset over kløften, mod vandet og himlen.

Terrassen og gangbroen er bygget i lærketræ. En træsort, der bliver smukkere med årene og efterhånden nærmest sølvgrå.

Det nordiske lys ind i huset

Da den udvendige restaurering var overstået, var det tid til at kigge på det indvendige.

De mørke vægge, lofter og gulve forbandt ejerne ikke med dansk sommer. De ønskede at drage det nordiske lys helt ind midt i huset og valgte derfor at arbejde med kystens bløde hvide, sarte blå, grå og grønne nuancer.

Gulvene blev afhøvlet og hvidpigmentet. Stuen, spiseafdelingen og havestuen mod vandet blev malet i hvide nuancer, mens en grå/blå tone blev valgt i de sydvendte rum - gangen, det lille tv-rum, soveværelse og gæsteværelse.

Kølige farver binder interiøret sammen

Kystens andre farver, den søgrønne eksempelvis, blev brugt til detaljer som den malede tallerkenrække. Men den går også igen på bornholmeruret.

Gråt er også en væsentlig del af farvesammensætningen suppleret som små farveklatter ved de dekorative sølvkander og andre fine sager af sølv og ikke mindst det smukke antikke spejl i stuen.

Brugen af kølige vandige farver skaber liv, komplementerer interiøret og binder det hele smukt og uformelt sammen.

Miks af gode ting og lidt ragelse

Ejerne ønskede ikke at indrette med alverdens ragelse. På den anden side blev der lagt vægt på, at et sommerhus er et sted, hvor familie og venner kan slappe af.

Mikset af arvestykker, gustavianske møbler fra 1700-tallet og sager fundet på lokale loppemarkeder taler for sig selv.

Og farverne er så effektivt sat sammen, at man nærmest kan dufte den friske havluft.

Græs på taget

Et tag belagt med græstørv passer perfekt til et bjælkehus. Man skal dog være opmærksom på, at græstørv er tunge. Specielt når de er våde, kan de forøge tagets vægt betragteligt. Derfor er en kraftig dimension af spær eller tagkonstruktion nødvendig.

Ved græstørvstage skal man i højere grad end ved andre former for tag, sørge for en effektiv ventilation af tagrummet. Dette for at undgå at råd og svamp skal ødelægge tagbrædder og spær.

Vedligeholdelse af græsset på taget er også en del mere krævende end ved andre tagformer. Et udtørret græstag er nemlig ikke noget specielt kønt syn. Græsset skal vandes i tørre perioder og kan holdes nede med le med det vokser for vildt.

Beplantningen på et græstørvstag kan variere, men et godt tip er at afspejle den omkringliggende vegetation. Det er smukt og romantisk med valmuer og kornblomster på taget, men et græstag med bregner eller kaktus fungerer også godt, med dets mere rå look.