Haven kort:

Hvem: Bonnie Hall, 48 år, to børn på 11 og 14 år. Ejer firmaet Gardening by Hall, hvor hun udarbejder haveplaner og rådgiver om haver.

Hvad: 365 m2 stor grund, hvorpå der ligger et kolonihavehus på 60 m2, et drivhus på 7,5 m2 og et skur på 10 m2.

Hvor: Haveforeningen i Søborg.

Instagram-profil: @rum_i_haven

I 2014 købte Bonnie Hall en kolonihave, hvor hun og de to sønner siden er rykket ud i sommerhalvåret. På grunden står et hus, men det er i haven, at Bonnie bruger langt det meste af sin tid. Umiddelbart virker det selv med døgnets 24 timer til rådighed ufatteligt at tro på, at hun har forvandlet den tomme matrikel på blot tre år med sine bare næver til en sprudlende, grøn oase med frugttræer, vanddam, farvekoordinerede blomsterbede, pergola, bistade, stenbelægninger, drivhus og hele 37 siddekroge. Men jo, den er god nok.

Kigger du på nogle af de første posts på Bonnies instagram-profil og ser frem til i dag, kan du følge hele udviklingen.

- Jeg begyndte med at poste billeder for min egen skyld som en slags havedagbog. I dag er det sjovt for mig selv at se tilbage på hele forløbet, men også for andre haveejere, der kan se, at alt kan lade sig gøre, hvis du bare har en vision med din have, fortæller Bonnie.

Bonnies bedste havetips

  • Inddel haven i rum – det skaber oplevelser og mystik. Rum kan fx skabes med et espalier, der også er godt til at tage lyd og vind. Lav også forskellige funktioner i hvert rum, så du fx har et rum med frugter, et med urter, et med vand osv.
  • Gør dig umage, når du planter noget, for hvis forarbejdet er gjort ordentligt, vil resultaterne også blive derefter. Lug ukrudt væk, og lav jordforbedring ved at blande kojord i bedene, eller hent gratis kompost på genbrugsstationen.
  • Færdige stauder er dyre, så der er mange penge at spare, hvis du forspirer stauder om efteråret, så de er klar til at plante i foråret. Sommerblomster forspires i foråret.
  • Lav farvekoordinerede bede for at sikre et æstetisk niveau. Tænk også over, at bladformer kombineres pænt ved fx at mikse spir, skærme og roser. 
  • Variation i haven er godt, men ikke for meget, for det giver et rodet samlet udtryk. Kør fx med maksimalt to slags fliser i belægningen.

Drømmen om en cottagehave i Danmark

I kolonihaven var missionen fra starten at skabe en engelsk cottagehave inspireret af Bonnies engelske farmors have i Sydengland.

- Cottagehaven mikser planter i forskellige højder, blander roser med stauder og spiselige vækster og har masser af rum og hygge, fordi haven ikke kan overskues på én gang med det blotte øje, forklarer Bonnie.

Indrettede have i eget tempo

Selve projekt have var også lidt svært at overskue i begyndelsen, for i 2010 fik Bonnie efter en boldulykke piskesmæld og måtte efterfølgende blandt andet opgive sit job som jurist på grund af kognitive og fysiske udfordringer. 

- Jeg kunne lægge mig på sofaen eller få det bedste ud af min sygdom. Jeg ved, at et par timers stenlægning eller gravearbejde nemt kan resultere i en hel dag på langs, men hvis jeg tager tingene i mit eget tempo, så overstiger tilfredsstillelsen ved at skabe noget smerterne, og min hjerne stresser allerbedst af ude i haven, siger Bonnie og tilføjer:

- Og når man som jeg i øvrigt ikke har budget til en gartner eller håndværkere, så er det bare om at gå i krig selv fra en ende af.

Sin egen botaniske viden har Bonnie samlet gennem mange års læsning af havebøger, rejser til Chelsea Flower Show i London og fra haveprogrammer i tv. Sidstnævnte i en grad så hendes børn kan fløjte og synge med på alle introerne til det engelske haveprogram ”Gardeners’ World”.