En af de mest almindelige gør det selv-opgaver i vores bolig er ophæng. Lamper, billeder og hylder skal op og på plads, før vi kan føle os rigtigt hjemme. 

Og du kan få stort set hvad som helst til at hænge i dit loft eller på din væg. Du skal blot have styr på ganske få ting. 

Kend din væg, før du borer

I første omgang skal du finde ud af, hvad din væg eller dit loft er lavet af. Når du ved det, skal du vælge det rigtige bor og herefter en passende plug og skrue. 

Alle vellykkede ophæng begynder med, at du lærer din væg at kende. I praksis har de fleste nok en idé om, hvad der gemmer sig bag filten eller tapetet, men er du i tvivl, skal du have fat i en boremaskine.

Ved at bore et 5-6 millimeter stort hul nogle få centimeter ind i væggen eller loftet vil borestøvet og borets vej gennem materialet nemlig afsløre, hvad du har med at gøre.   

Gipsstøv er hvidt og klæbende. Boret er hurtigt igennem gipspladen, og du støder typisk ind i et hulrum, medmindre du har ramt en lægte af træ eller metal.

Murstenstøv er oftest rødt eller gult, og det minder om sand. Og murstensvægge er forholdsvis hårde at bore i. 

Porebetonstøv er hvidligt, ligner knust sten, og det er ret let at bore i. 

Endelig er betonstøv gråt og minder om knust sten. Men du er i praksis aldrig i tvivl med betonvægge. Beton er uden sammenligning det hårdeste og mest besværlige at bore i.

Ophæng i gipsvægge

Pladevægge af gips er meget brugt som skillevægge, og der vil typisk være tale om et eller to lag gips, som sidder uden på et stål- eller træskelet. 
Gipsplader er meget nemme at bore i, så her kan selv den svageste bore-/skruemaskine være med. Og både murbor og de såkaldte universalbor løber let gennem gipsen. 
Udfordringen ved gips­vægge er derimod, at der oftest er et hulrum bag gipspladerne, da pladerne kun er 13 mm tykke. Det stiller krav til den plug, du vælger. Og her er løsningen at vælge en plug, som griber fat i gipspladens bagside, hvilket typisk foregår ved, at nylonpluggen krøller sammen på bagsiden af pladen, når skruen skrues i.

Ophæng i porebeton

Gasbeton, letbeton og porebeton er navne for lette betonblokke, som i de seneste 40 år har gået deres sejrsgang som byggemateriale til parcelhuse.
Mange typehuse af nyere dato er opført som et skelet af porebeton med en muret murstensvæg på ydersiden. 
Porebeton er nemt at bore i med et murbor, og selv med en helt almindelig skrue-/boremaskine får du ingen problemer med at lave selve hullet. 
Imidlertid er porebeton ikke et videre robust materiale sammenlignet med beton og mursten. Så her har du brug for plugs, der er designet til det porøse materiale, som porebeton trods alt er. 
Et godt bud kunne være en såkaldt gasbetonplug, som både skærer sig ind i porebetonen, men også fordeler belastningen/trykket over en stor flade inde i hullet.

Ophæng i murstensvægge  

Bor du i et lidt ældre hus med murede facader, vil dine indervægge oftest også være af mursten med et pudslag udenpå. 
Mursten er relativt hårde at bore i, men ikke værre end at en almindelig boremaskine kan bore i dem. Du skal bruge et murbor, og hvis din boremaskine har slagfunktion, kan den med fordel slås til.
Du kan komme ud for, at du rammer mørtelfugen mellem murstenene, og den er typisk ret porøs. Hvis hullet ikke kan flyttes, men skal være lige i fugen, er du nødt til at støbe pluggen fast med fx noget forankringsmørtel og så vente på, at det tørrer.
Hvad plugs angår, stiller mursten ingen særlige krav, og du kan roligt bruge en såkaldt universalplug.

Ophæng i beton

I hårde betonvægge kommer du ingen vegne med en almindelig boremaskine med et murbor på. 
Har din boremaskine hammerfunktion, kan du prøve at slå den til og måske få boret et lille hul. Til gengæld vil dit bor sikkert bagefter være rødglødende og nok også ødelagt.
Her har du i stedet for brug for en borehammer. Fordi borehammeren er opbygget og fungerer på en anden måde end almindelige boremaskiner, skal du have fat i de mere robuste SDS-bor, som er designet til at kunne slå hårdt frem og tilbage i materialet, imens det drejer rundt.
Når hullet først er boret, er betonvægge imidlertid helt geniale og nemme at lave ophæng i. Beton har en enorm bæreevne, og helt almindelige universalplugs holder fint selv meget tunge ting sikkert fast.

Kend dit bor, før du borer

Når du kender vægtypen, skal du have fat i det korrekte bor og plug.

  • Universalbor: Boret er ofte malet i en farve og har kombinerede egenskaber, så det kan bore nogenlunde hæderligt i både gips, træ, letbeton og mursten. 
  • Murbor: Murboret er det stumpnæsede bor, som er forstærket med små platter af ekstra hårdt metal på spidsen.
  • Træbor: Boret kan kendes på den lille spids i fronten, som er beregnet til hurtigt at kunne få fat i træet. Du kan sagtens bore i gips med et træbor, men det vil gøre boret sløvt.

Kend dine plugs 

  • Porebetonplugs: Der findes plugs, som er særligt fremstillet til porebeton, gasbeton og letbeton. Fælles for disse plugs er, at de er designet til det lidt porøse materiale, som denne meget luftige og lette betontype trods alt er. 
  • Universalplugs: Dette er den alsidige plug, som bruges til fx murstens- eller betonvægge. Universalpluggen har riller eller vinger, der fungerer som modhager, når skruen udvider pluggen.
  • Gips- og træpladeplugs: Da gips- og træplader typisk sidder uden på et hulrum, er disse plugs designet til at gribe fat i pladens bagside. Det foregår ved, at nylonpluggen krøller sig sammen, når skruren skrues i, og på den måde laver en knude i hulrummet.

10 gode råd til et godt ophæng

  1. Find den rigtige skrue

Det er selvfølgelig vigtigt, at skruens diameter/tykkelse passer til pluggen. Skruen skal sidde fast, men den skal samtidig ikke flække pluggen. Derudover skal skruens længde være den helt rigtige. Skruens længde skal være lig med pluggens længde + 10 mm + emnets tykkelse.

  1. Så dybt skal du bore

Det er irriterende, når man ikke har fået boret dybt nok, og det er samtidig unødvendigt at svække væggen ved at pløje boret alt for langt ind. En god tommelfingerregel er, at du borer hullet ca. 10 mm dybere end pluggens længde. Ved at sætte malertape på eller sno en elastik omkring boret ved den givne længde, kan du nemt holde øje med boredybden og stoppe ved den rigtige dybde.  

  1. Støb pluggen fast

Nogle gange står man over for en væg, der er så porøs, at 5 mm-boret desværre laver et 8 mm dybt hul. Pudsen omkring hullet krakelerer, og pludselig er hullet alt for stort og uregelmæssigt til pluggen. Løsningen kan her være at støbe pluggen fast. 

Der findes mange forskellige typer hurtigt hærdende produkter til formålet, og de går under navne som klæbe-, injektions- og forankringsmørtel. Tricket er så at fylde det store hul ud med mørtel og sætte pluggen på plads, mens massen stadig er våd og blød. Når mørtlen har hærdet, er pluggen klar til ophæng.   

  1. Læs på pakken med skruer og plugs

Producenter af befæstelse gør sig faktisk ret umage med at beskrive, hvordan deres produkter bruges allerbedst. På pakker med fx skruer og plugs beskrives det typisk, hvilken type bor og hvilken diameter boret skal have, for at ophænget bliver optimalt. Følger du disse anvisninger, er du rigtig godt på vej.

  1. Undgå at bore i elledning og stikkontakt

Det er enhver gør det selv’ers mareridt at komme til at bore ind i en elledning, som løber skjult inde i væggen. Har du ikke en multisøger til rådighed, kan du øge dine chancer for at slippe for den oplevelse ved at holde øje med stikkontakternes placering. Undgå at bore i vandrette eller lodrette linjer fra stikkontakter og andre elinstallationer med skjult kabelføring. Skjulte installationer skal nemlig fremføres vandret eller lodret og parallelt med væggens kanter. 

  1. Støvsug hullet for støv

Det kan virke lidt emsigt, men det kan være hele forskellen på succes og fiasko, at du får renset borehullet for støv. Støvet kan betyde, at pluggen ikke griber ordentligt fast i hullets sider, og resultatet kan blive, at ophænget dratter ned. Støvet fjernes nemt med en støvsuger, men vær opmærksom på, at for meget murstøv kan ødelægge en almindelig støvsuger. Skal du bore mange huller, skal du derfor bruge en såkaldt værkstedsstøvsuger. Alternativt kan du puster i hullet med et sugerør. 

  1. Plugs kan købes for billigt

Du har måske undret dig over, at man kan købe en hel spand med hundredvis af plugs i forskellig størrelse til samme pris som en æske med 25 mærkevare-plugs. Du kan dog her være ret sikker på, at de billige plugs er lavet af PVC, mens de dyre er fremstillet i nylon. PVC er ikke formstabilt, hvilket betyder, at det kan ændre form med tiden. Nylon holder faconen og gør ophænget sikkert og langtidsholdbart.

  1. Sådan borer du i klinker

Når du skal hænge ting op på badeværelset, vil der ofte være klinker eller fliser på væggen. Her skal du bruge et murbor til at trænge igennem, og det glider nemt på den glatte overflade. Med et stykke malertape sikrer du nemt og effektivt, at boret ikke smutter.

  1. Nogle gange skal pluggen undersænkes

Som hovedregel skal pluggen ikke længere ind i væggen, end at den ligger i plan med overfladen. Nogle gange kan det dog være en fordel at skubbe den lidt længere ind i væggen. Er det yderste lag af væggen porøst, fx i en pudset murstensvæg, giver det et bedre hold, hvis hele pluggen kommer ind i murstenen bag pudslaget. Er der fliser på væggen, kan du med fordel også skubbe pluggen længere ind forbi flisen. På den måde fjerner du risikoen for, at flisen springer, når skruen spændes og pluggen udvider sig.  

  1. Tag et kig ind i væggen med en vægscanner

Vil du være sikker på, at det store fladskærmsfjernsyn kan sættes i solide lægter bag gipsen, eller du vil undgå at bore ind i en skjult elledning, findes der i dag flere muligheder for at ”kigge ind i væggen”. De bedste modeller af multisøgere eller vægscannere kan fx finde træ, metal eller strøm gemt bag to lag gips eller tilsvarende tykkelse vægbeklædning.