Rotorplæneklipperens navn er ikke helt retvisende, for reelt klipper den ikke græsset, men slår det derimod over med sine lynhurtige, roterende knive.

Derimod klipper cylinderklipperen - også kaldet håndskubberen - faktisk græsset, og det giver den flotteste græsplæne, mener havebrugskonsulent Jens Andersen fra Haveselskabet.

- Rotorklipperne kan også have en tendens til at klumpe græsset eller lægge det ned, men de problemer har du ikke med en cylinderklipper, siger han.

Cylinderklipper giver flotteste græsplæne

De professionelle sværger også til håndskubberen, forklarer fagkonsulent Bente Mortensen fra brancheforeningen Danske Anlægsgartnere. Det gør de, fordi det giver den flotteste græsplæne.

- Eftersom cylinderklipperen både rejser stråene op og klipper dem med rene snit, får du en betydeligt mere ensartet plæne. Desuden bliver græsset faktisk mere grønt med en cylinderklipper, fordi du undgår de dér brune, flossede ender på stråene, forklarer Bente Mortensen.

Slå græsset når som helst med en håndskubber

Samtidig har håndskubberen en række andre fordele frem for sine motoriserede fætre.

- Først og fremmest støjer den jo langt mindre. Derfor kan du tillade dig at klippe græsset på tidspunkter, hvor almindelig kutyme og hensynet til naboerne ellers ville gøre det umuligt, siger Bente Mortensen.

Ifølge Jens Andersen tager det 10-15 minutter at slå 100 kvadratmeter græs med en håndskubber. Det er ikke ret meget længere end med en motorklipper.

- Og eftersom de færreste danskere har mere end 200-400 kvadratmeter græs at slå, så er det faktisk langt fra uoverkommeligt at bruge håndskubberen, siger Jens Andersen.

Ekspert: Derfor foretrækker jeg en håndskubber

Spørgsmålet om cylinderklipperen versus rotorklipperen dukkede op fra brugerene i Videncentret Bolius' Facebook Live-udsendelse om haven. Haveekspert Jesper Carl Corfitzen forklarer herunder, hvorfor han foretrækker cylinderklipperen.

Håndskubber er ikke god til langt græs

Den primære ulempe ved de hånddrevne cylinderklippere er, at de ikke er nær så gode til at håndtere langt græs som motorklipperne. Derfor er det typisk en god idé at lade den benzindrevne plæneklipper klare sagen, når du f.eks. kommer hjem fra ferie, og græsset står langt op af skinnebenet.

Af samme årsag egner håndskubberen sig bedst til de haveejere, der klipper græsset en gang om ugen i vækstsæsonen, for ellers bliver det en alt for sur pligt at holde græsset under kontrol.

- Et andet problem er, at hjulene på nogle cylinderklippere har en irriterende tendens til at miste taget i underlaget og glide hen over græsset, og så drejer knivene jo ikke rundt, siger Jens Andersen.

Derfor bør du se dig om efter en cylinderklipper med nogle hjul, der ser ud til at kunne tage fat i græsset. Du kan også kræve at kunne levere maskinen tilbage, hvis den efter et par uger ikke lever op til dine forventninger.

Cylinderklipper lettere at vedligeholde end motorplæneklipper

Det kræver en smule muskelarbejde at klippe græsset med håndkraft. Til gengæld er det både nemmere og billigere at vedligeholde håndskubberen end motorklipperen. Typisk kommer du langt med lidt olie og fedt til at sørge for, at trækmekanisme og kuglelejer løber let.

Du bør naturligvis også sørge for at holde knivene skarpe. Det giver det flotteste resultat, og du skal samtidig bruge færre kræfter på at skubbe plæneklipperen.

Et mere bæredygtigt alternativ

Udover, at cylinderklippere er lettere at vedligeholde end motorplæneklippere, så er de også en mere bæredygtig løsning. Cylinderklippere bruger nemlig ikke benzin eller olie. Samtidigt er de også sammensat af færre dele - der er altså færre dele at producere. 

Håndskubber til 500-600 kroner

En håndklipper er også billig. Prisen starter typisk omkring 500-600 kr., mens en græsopsamler kan købes for cirka 100 kr. ekstra.

Har du ikke mod på selv at stå for alt arbejdet, kan du også vælge at købe en genopladelig cylinderklipper. En motor sørger for at drive knivene rundt, så du ikke skal skubbe nær så meget.

Fordele og ulemper ved en håndskubber

Fordele:

  • Giver den flotteste græsplæne og skærer græsset pænere og mere jævnt end en motordreven rotorklipper.
  • Larmer stort set ikke.
  • Giver god motion.
  • Billig i anskaffelse og let at vedligeholde.
  • Meget velegnet til mindre plæner.

Ulemper:

  • Er ikke så god til langt græs.
  • Er ikke velegnet til store plæner (med mindre du virkelig gerne vil røre dig!).
  • Hjulene på nogle modeller kan have svært ved at tage fat på let fugtigt græs.