Spørg Bolius

Har fået fjernet bærende væg, nu revner og skader hos over- og underbo - hvem skal betale?

Hej,

jeg har dum sag, som jeg håber I kan hjælpe med:

Jeg har i fået nedrevet nogle bærende vægge i min lejlighed. Arbejdet er udført af et firma der har specialiseret sig i at fjerne og ændre vægge,  og vi var umiddelbart tilfredse med arbejdet. Et par måneder efter oplevede vores under- og overbo desværre nogle revner i deres lejligheder. Vi har haft væg special firmaet til at kigge på revnerne og han mener ikke der er sammenhæng med nedrivningen (!).

Vi har noget fået en uvildig byggesagkyndigs vurdering, som mener: "Det anses ikke for værende unaturligt, at der i forbindelse med nedtagning af en bærende væg kan komme nogle mindre sætninger beskrevet i ovenstående". Samtidig anbefaler han, at jeg betaler for udbedring af revnerne (malerarbejde).

Jeg står nu tilbage uforstående overfor at jeg skal betale en regning for revner, som tilsyneladende har klar sammenhæng til specialfirmaets arbejde. Og derudover en dum risiko for at skulle betale for yderligere fremtidige revner.

MVH.

Peter L

Hej Peter

Ja, det er en lidt dum situation. Og man kan her diskutere hvem der står med ansvaret for revnerne, dig eller håndværkeren. Hvis du udelukkende har sat din lid til entreprenøren, og det var hans ansvar at understøtte, forstærke etc. uden at han har gjort opmærksom på risiciene ved dette, (revner hos naboerne) så mener jeg, at han har et forklaringsproblem. Hertil kommer, om han ikke har udført arbejdet korrekt: værende korrekt understøtning, korrekt opklodsning mv. samt forhold om, at have nedrevet tingene forsigtigt, så rystelser og skader undgås.

Når det er sagt, så skal man altid forberede sig på som bygherre, at der kan opstå følgeskader. Og det ansvar ligger hos dig som bygherre.

Jeg vil også som sagkyndig vurdere, at det er ganske nærliggende, at der kan ske mindre sætnings- eller bevægelses- eller spændingsrevner efter sådan en omgang – uden at jeg kender til detaljerne i arbejdet.

Så du slipper nok ikke for at betale for følgeskaderne hos naboerne. Men om du så kan få dækket nogle af disse udgifter hos entreprenøren, det er så en anden sag.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden