Spørg Bolius

Renoveret badeværelse i lejlighed, underboen mener det er skyld i revner hos dem - hvem har ansvar og hvem skal betale?

Kære Bolius

Jeg fik i juli/august 2018 renoveret badeværelse i en ejerlejlighed med støbning af nyt gulv, ny vådrumsmembran og nye fliser. Ifm. arbejdet kontaktede min underbo mig, da der var opstået nogle revner i vægge og loft i deres badeværelse. Håndværkerfirmaet, der har lavet mit badeværelse, var efterfølgende nede og inspicere revnerne, og mener ikke, at de hænger sammen med deres arbejde. De vurderer, at skaden er overfladisk og at udbedring vil omfatte maler- og spartelarbejde, men vil ikke stå for dette.

Jeg kontaktede min forsikring, da underboen mener, at enten jeg eller håndværkerfirmaet skal betale for udbedring af revnerne. Forsikringen vurderer, at jeg ikke er juridisk forpligtet til at dække udgifter for udbedring.

Underboen har haft en uvildig håndværker ude, der ligeledes vurderer, at skaden er overfladisk. Denne håndværker er enig i, at revnerne sandsynligvis er opstået grundet arbejdet med tunge maskiner og vibrationer i min lejlighed. Han forholder sig dog ikke til, hvem som skal betale for udbedringen.

Jeg har været i kontakt med Byggaranti, som mit håndværkerfirma er medlem af. De vurderer, at en klagesag er udsigtsløs, da skaderne ikke skyldes hverken håndværksmæssige fejl eller direkte skader (etageadskillelsen blev ikke gennembrudt ved udskiftning af gulvafløb, og håndværkerne har derfor ikke fysisk befundet sig i underboens lejlighed ifm. arbejdet).

Jeg er i tvivl om, hvor dette stiller mig nu. Underboen fastholder, at enten jeg eller mine håndværkere skal betale for udbedringen, og agter selv at få skaden udbedret for at eftersende regningen til mig. Er jeg som bygherre forpligtet til at betale flere tusinde kroner for udbedringen af de kosmetiske skader i malingen hos underboen, når nu min forsikring vurderer, at jeg ikke er?

Bedste hilsner

Rebecca

Kære Rebecca

Problemet ligger i bevisførelsen. Underboen kan ikke bevise, at revnerne stammer fra dit arbejde, og omvendt kan du heller ikke bevise, at det ikke skyldes arbejdet i din lejlighed. Og ingen af jeres håndværkere, rådgivere eller lign. kan heller.

Det er dog ganske sandsynligt, at disse revner er kommet efter arbejdet. Det er et værre bulder-arbejder sådan at bygge/støbe gulve om mv. Og især hvis der er blevet banket et tidligere betongulv eller lign. op.

Revnerne var der muligvis i forvejen, og har måske blot vokset sig større…

Som bygherre må altid forvente ekstraregninger, især i ældre huse og ejendomme. Og dermed mener jeg, at du bør kompensere din underbo for arbejderne. Men omvendt er underboens lofter måske ikke lige malet for nylig, og dermed opnår hun en værdigforøgelse pga. de nymalet lofter, som de selv må afholde. Ergo ville man nok i en sådan situation slå halv skade.

Prøv at hør din maler hvad hun/han skal have for at male underboens loft. Det vil angiveligt være billigere end underboens maler.

Til dig fremadrettet - samt til andre læsere, kan det være en løftet pegefinger for, altid at førregistrere egen lejlighed, trapper og underbo og nabos lejlighed som støder op til dit badeværelse. For derigennem at registrere eventuelle skader som var der i forvejen på gulve, vægge og lofter.

Dermed står man langt stærkere bagefter i sådanne kedelige situationer.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden