De danske haveejere har fået endnu en invasiv snegleart at bøvle med i jagten på flotte planter.

Miljøstyrelsen melder om en stigning i antallet af plettede voldsnegle - en snegl, der ligesom den iberiske skovsnegl, spiser de fleste planter og blomster i haven. Derudover er der risiko for, at voldsneglen på sigt kan udkonkurrere andre nyttige sneglearter, da den kommer i meget store mængder grundet en nem befrugtningsproces.

Sneglen, der på latin hedder Cantareus aspersus el. Helix aspersa, har egentlig huseret i Danmark siden 1800-tallet, hvor den blev udsat på Christianshavns Vold grundet det flotte udseende, og fordi man kan spise den. Men indenfor de seneste år har Miljøstyrelsen oplevet et stigende antal henvendelser, hvorfor de nu melder den plettede voldsnegl som invasiv, og derfor skal udryddes.

Voldsneglens udseende

Selvom voldsneglen minder om dræbersneglen, ligner den mere en vinbjergsnegl. Den plettede voldsnegl har et brunt hus på ryggen, ofte mønstret med tværstriber. Huset er mellem 2,5 og 4 cm i diameter, hvilket er lidt mindre end på en vinbjergsnegl. Læs, hvordan du ser forskel på vinbjergsnegle og voldsnegle nederst i artiklen.

Voldsneglen er hermafrodit og kan derfor formere sig hurtigt, hvilket gør, at den tit kommer i store mængder.

Her findes den plettede voldsnegl

Voldsneglen, der oprindeligt stammer fra middelhavsområdet, er i Danmark langt fra ligeså udbredt som den iberiske skovsnegl. Men Miljøstyrelsen forklarer, at voldsneglen er fundet i alle landsdele i Danmark, og findes altså både i Jylland, på Fyn, Sjælland, Bornholm og en række mindre øer. Sneglen findes primært omkring byer, hvor den har nemmere ved at sprede sig, især i villakvarter hvor bevoksningen af dækplanter, køkkenhaver og stauder ofte er tæt og lav.

Generelt er bestanden af voldsnegle stigende, så endnu flere haveejere landet over vil formentlig døje med dem fremover. 

I haven vil voldsneglen typisk findes bag skyggende og skærmende planter eller på plantestængler. Sneglen trives ligesom dræbersneglen primært i fugtige områder, men kan også leve på tørre områder, hvor den så vil sætte sig fast på faste overflader fx husmuren, terrassen eller planker.

Sådan bekæmpes voldsneglen

Den plettede voldsnegl skal bekæmpes på samme måde og i samme måneder som den iberiske dræbersnegl.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen, anbefaler, at du klipper eller hakker sneglen over med en saks eller spade. 

Alternativt kan du knuse den med dine fødder eller en tung genstand. Ellers kan du indsamle den og spise den på samme måde som en vinbjergsnegl. 

Det er vigtigt, at sneglen dør med det samme. Derfor anbefaler Videncentret Bolius og Miljøstyrelsen ikke, at du bruger salt eller lignende metoder.

Voldsneglen kan parre sig med alle andre voldsnegle, da de er tvekønnet. En enkelt lægger typisk mellem 30-150 æg i maj-juli. Det er derfor en fordel at bekæmpe voldsneglen i foråret, før den lægger æg, og bekæmpe både sneglen og dens æg fra maj og frem. 

Sådan kender du forskel på voldsneglen og vinbjergsneglen

Det kan være svært at se forskel på den skadelige voldsnegl og nyttedyret vinbjergsneglen. Pas derfor på ikke at aflive en vinbjergsnegl, når du vil bekæmpe voldsnegle. Vinbjergsnegle er større end voldsnegle, og ellers adskiller de to sneglearter  sig fra hinanden på deres sneglehus:

  • Voldsneglens skal er mere sammentrykt og har ca. fire brede, mørke bånd med lysere pletter, der kan danne kortere eller længere længdestriber.
  • Skallen på voldsneglens sneglehus har en lidt 'rynket' overflade.

Vær opmærksom på, at skallen på unge vinbjergsnegles sneglehus er brune, og derfor minder mere om voldsneglens hus.

Se Jesper Carl Corfitzen forklare forskellene i videoen. Se også, hvordan du kan bekæmpe voldsneglen.

Podcast: Mig og min have

Episode 7: Køkkenhaven

Jesper besøger Andreas' altan for at tale om urban gardening, køkkenhave og prydhave. Projektet går på at få plads til planteglæden på altanen, uanset om man søger prydplanter og sommerblomster eller nytteværdien fra afgrøser. Jesper guider Andreas i gang og udnytter alle kvadratmeter der står til rådighed. Inden de to værter når så langt, er Andreas på forarbejde. Han besøger byhaven Østergro, som er en køkkenhave på tagterrassen af en gammel bilfabrik på Østerbro. Her fortæller Olivia om hvordan de siden 2014 har høstet afgrøder lige fra spiselige blomster til jordbær og radisser. De besøger også dyrelivet på tagterrassen, som blandt andet inkluderer høns og bier.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit