Hvilke fordele og ulemper er der ved havelåger og porte?

En havelåge eller en port er den første velkomst, du som boligejer kan give dine gæster og dig selv. Den markerer, hvor din grund begynder og kan være med til at fremhæve dit hus. Fra havelågen eller porten har du mulighed for at skabe et smukt kig ind i din have eller på dit hus.

En indbydende beplantning, som fx en smuk duftende rose lige ved havelågen eller porten, kan være med til at gøre ankomsten til dit hus endnu mere indbydende.

En havelåge eller port kan være praktisk, hvis du har fx har hund eller andre husdyr, som du gerne vil holde inde på din grund. Det kan også være praktisk at anskaffe sig en havelåge eller port, hvis du har små børn.

Fordele ved havelåger og porte

 • Det kan være en smuk indgang til din have eller indkørsel.
 • Det kan være en praktisk måde at holde børn og dyr inde eller ude.
 • Du har mulighed for at låse af til din grund og holde uvedkommende væk.

Ulemper ved havelåger og porte

 • De kan være dyre at købe og omstændige at sætte op.
 • De kræver vedligeholdelse og reparation.
 • Du kan ikke have en åben forhave eller indkørsel.

Hvilke typer havelåger og porte findes der?

Havelåger og porte varierer meget i form og udseende, og de findes til alt fra det statelige og fornemme look til et mere uhøjtideligt udseende. Der er derfor rig mulighed for at finde en låge, der passer til dit hjem og giver det et personligt præg. Der findes tre typer havelåger og porte:

 • Svinglåge eller svingport.
 • Dobbeltlåge eller dobbeltport.
 • Skydelåge eller skydeport.

Svinglågen er den mest almindelige havelåge. Dobbeltlågen er to svinglåger, der er sat mod hinanden. Smæklågen er en variant af svinglågen. Den er praktisk, hvis du har børn eller husdyr, du gerne vil holde inde på din grund. De lukker nemlig af sig selv, så man ikke behøver bekymre sig om, hvorvidt havelågen står åben.

En dobbeltlåge er god, hvis du gerne vil have en meget bred havelåge og er også den foretrukne løsning, når det gælder porte.

Skydelågen kræver lidt mere i konstruktion og udførelse, da den også skal have skinner at glide på. Desuden skal der være plads til, at lågen eller porten kan skydes til siden, når den åbner.

Du kan købe færdigproducerede havelåger og porte hos byggemarkeder og hos de enkelte producenter. Desuden kan du hos nogle producenter få lavet en låge eller port efter mål ud fra producentens udvalg af forskellige dele.

Du kan også få designet og fremstillet din havelåge eller port helt fra bunden som specialordre. Endelig kan du lave havelågen eller porten selv. Her vil en havelåge eller port af træ være den mest overskuelige opgave. Det er en fordel at have lidt erfaring med at arbejde med træ, når lågen skal bygges og tilpasses, så den ikke binder.

Hvad skal du tænke over, inden du køber en havelåge eller en port?

En låge er ikke bare en låge. Så overvej nøje, hvilke funktioner din havelåge eller port skal have.

 • Hvilken bredde og højde skal havelågen eller porten have?
 • Hvordan kan den åbne?
 • Hvordan skal havelågen eller porten se ud?
 • Hvordan får du den til at passe til omgivelserne?
 • Hvilke materialer skal havelågen eller porten laves af?
 • Hvilken funktion skal den have? 
 • Skal børn kunne åbne og lukke den?
 • Har du husdyr, som skal holdes inde på din grund?
 • Skal lågen eller porten kunne låses?

Bredde, højde og åbning

En havelåge har typisk en bredde på 110-140 cm. Den kan dog sagtens være bredere, men så er det en fordel at vælge en dobbeltlåge. Hvis der skal kunne køre biler gennem en port, bør den være mindst 3 meter bred.

En havelåge har typisk en højde på 90-110 cm. Hvis du ønsker, at den skal skærme af, så der ikke kan kigges ind i haven, skal havelågen have en højde på ca. 180 cm. Porte er typisk 180-200 cm høje.

Enten er der allerede en åbning, hvor lågen eller porten skal placeres, eller også skal du lave en åbning. Overvej, hvor det er mest hensigtmæssigt at placere åbningen i forhold til adgangsforhold.

Materialer

En låge eller port kan være både bred og tung, så derfor skal du sørge for at vælge gode beslag og hængsler, så selv en tung og solid havelåge eller port forholdsvis nemt kan åbnes.

Havelåger og porte er typisk lavet af:

 • Træ.
 • Smedejern.
 • Rustfrit stål.

Der findes mange egnede træsorter til især havelåger. Fx gran, fyr, eg, lærk og pil (flettet) egner sig. Porte kan også opføres i træ, men ses oftest i jern eller stål.

Havelåger og porte af træ bør overfladebehandles med træbeskyttelse for at gøre dem mere modstandsdygtig over for vind og vejr.

En havelåge af smedejern er ofte galvaniseret og herefter lakeret for at modvirke rust. Når jernet skal galvaniseres, sænkes det ned i et kar med varm flydende zink, og derefter bliver lågen eller porten lakeret, oftest sort.

En havelåge eller port af rustfrit stål er lavet af en type stål, der har fået en behandling (legering), så det ikke ruster. Låger og porte af rustfrit stål kan derfor både være ubehandlede eller malet.

Hvad koster havelåger og porte?

Priser for havelåger og porte. Alle priser er de billigste ca. priser fra februar 2014 og er inkl. moms:

Havelåger af træ

1.000 kr.

Porte af træ

4.000 kr.

Havelåger i smedejern

5.000 kr.

Porte i smedejern

8.000 kr.

Havelåger i rustfrit stål

3.000 kr.

Porte i rustfrit stål

7.000 kr.

Hvor meget vedligeholdelse kræver havelåger og porte?

Havelåger og porte af træ skal vedligeholdes cirka hvert tredje til femte år for at forhindre, at de går til på grund af råd og svamp forårsaget af fugt og vand.

Havelåger og porte af smedejern eller rustfrit stål er langt hen ad vejen vedligeholdelsesfrie, men der kan med tiden komme en større brist i jernet eller stålet, så metallet begynde at ruste eller korrodere.

Du skal huske at holde øje med, i hvilken stand de mindre dele som hængsler og beslag er, da de med tiden også kan trænge til vedligeholdelse.

Hvilket tilbehør kan du få til havelåger og porte?

Du kan købe ekstra udstyr til de fleste havelåger og porte. En låge eller port af smedejern og rustfrit stål kan du sætte flere detaljer på, eller de kan foroven afsluttes med forgyldte spyd, kupler el.lign. Du kan ved flere producenter også få indsat dine initialer, husets eller gårdens navn.

Til porten kan du købe automatik, så porten åbner automatisk, når du kommer kørende i din bil og skal have den igennem. Portautomatik kan både monteres på stolpen i siden af porten eller på muren. Nogle modeller lægges skjult nede i jorden under belægningen. Hvis du vil have portautomatik, skal du sikre dig, at du får et system, som kan håndtere den type og størrelse port, du har valgt.