Garager og carporte er ofte henvist til samme rolle som sokkerne i en garderobe. En lidt kedelig, men helt nødvendig beklædningsgenstand, de færreste gider bruge ret mange penge på, men som samtidig skal passe ind i helheden uden at blive for højtråbende.

- Garager og carporte er en svær disciplin. Der er nogle funktionelle krav, som skal opfyldes, og som er svære at kombinere med et flot visuelt udtryk i samspil med resten af huset og grunden som helhed, siger Videncentret Bolius’ fagekspert og arkitekt Tine Nielsen.

De fleste har bil i dag, så parkering er en funktion, der er lige så vigtig som køkkenet og børneværelset.
Pernille Hjort, Arkitekt og sekretariatsleder for Danske Boligarkitekter.

Carporte og garager er noget, langt de fleste boligejere i en eller anden udstrækning må forholde sig til. I en YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius blandt villa- og parcelhusejere svarer kun 10 procent, at de hverken har carport eller garage på grunden.

Arkitekt: Prioriter en flot og funktionel carport

Alligevel er det en bygning, som ofte ligger langt nede på prioritetslisten. Det ærgrer Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter.

- Ved nybyggeri er det ofte garagen eller carporten, som bliver sparet væk, når budgettet slipper op. Det gælder både typehuse og arkitekttegnede huse. På den måde misser man chancen for at lave en løsning, som spiller sammen med resten af boligen. De fleste har bil i dag, så parkering er en funktion, der er lige så vigtig som køkkenet og børneværelset. Ofte bliver det både dyrere og grimmere at føje det til senere, siger hun.

Uanset om du vælger garage eller carport, er det godt at gøre sig lidt umage, mener Tine Nielsen.

- Indkørsel og parkering er jo ofte det allerførste, man støder på, når man ankommer til et hus, og er dermed en afgørende del af det helhedsindtryk, der bliver skabt. 

Materialevalg og klimaaftryk

Hvis du skal bygge en carport eller garage, så overvej også at vælge materialer med et lavere klimaaftryk. Hvis du fx vælger træ fremfor stål og beton, vil din carport generelt have et markant lavere klimaaftryk. 

Sørg også for at få det bedste ud af det du bygger. Ønsker du fx også et lille værksted eller redskabsskur, kan du bygge det sammen med garagen, og på den måde få flere funktioner ind under de samme kvadratmeter og på den måde spare areal, CO2 og ressourcer.  

Linjer og materialevalg fra huset skal bruges på carport

De garager og carporte, som lykkes bedst, er ofte dem, som fortsætter husets linjer og materialer. Husets byggestil er også afgørende for, om løsningen skal integreres i det eksisterende hus, eller om det skal være en fritstående bygning.

- På en del typehuse vil det være muligt at forlænge taget eller husets træværk og skabe en overdækning til bilen på den måde. Ældre huse som patriciervillaer er mere afsluttede bygninger i arkitekturen, og her vil en tilbygning komme til at virke påklistret. Så er det bedre at vælge en fritliggende bygning, siger Pernille Hjorth.

Selvom garagen eller carporten bygges som en bygning for sig selv, er der stadig god grund til at fokusere på ensartethed i materialevalg og udtryk.

- Det giver et mere harmonisk udtryk, hvis hus og carport har samme formsprog. En hvælvet carport kan nemt komme til at skille sig ud og virke malplaceret, fordi vi sjældent bygger med buer herhjemme. På samme måde vil sortglaserede tegl komme til at se kunstigt ud på en garage til et typehus med lav rejsning. Lad materialer fra huset gå igen, og fortsæt så vidt muligt de eksisterende linjer i huset, råder Tine Nielsen.

Kan du bruge færdigbygget carporte?

De færdige carporte fra byggemarkederne er der ikke noget galt med at benytte, men de kan være svære at få til at spille sammen med huset.

- En stram, kubisk carport i stål kan se flot ud i udstillingen, og ved siden af en funkisvilla kan det være helt rigtigt. Men den spiller dårligt sammen med linjerne på et klassisk typehus fra 80’erne. Har man sådan et hus, er det måske bedre at vælge en klassisk udgave i træ, som så bliver malet i samme farve som husets træværk og skaber sammenhæng på den måde, siger Pernille Hjorth.

Grøn carport giver sammenhæng med have

Man kan også arbejde med grøn beplantning på vægge og tag og på den måde lade carporten fremstå som en integreret del af haven. Det afgørende er, at carporten ikke bliver for bombastisk.

- En carport er en lille bygning, som ikke må stå og råbe. Den skal helst være lidt diskret. Derfor kan det måske også være en fordel at få en håndværker til at konstruere en carport, som i længde og højde passer til huset, frem for en færdig standardmodel fra byggemarkedet, siger Tine Nielsen.

Allerbedst er det, når carporten kan bidrage til at skabe uderum og pladser på grunden.

- Med den rette placering af carporten i forhold til huset kan man faktisk bruge den aktivt til at inddele grunden i forskellige funktioner. Den kan i samspil med huset danne en port til grunden, skabe læ til et særligt hjørne af haven eller etablere en plads til leg i forlængelse af terrassen, siger Pernille Hjorth.