Spørg Bolius

Helt nyt gulv har ormehuller, entreprenør vil udbedre med voks - skal jeg acceptere det?

Hej Bolius!

Har købt ny ejerlejlighed, indflytning 1/12-20.

Bemærker en enkelt af egetræsgulvplankerne (fra anerkendt gulvproducent) har 20 ormehuller og en ormegang skåret på tværs på 15 mm. Planken er placeret meget synligt lige i gennemgang imellem entre, stue og køkken. Hullerne kan ses på +2 m afstand i 160 cm højde.

Reklamation sendt til fiurmaet der har leveret gulve, som har svaret byggeherren (entrepernøren) tilbage, at "det er de da kede af". bygherrre/entreprenør ønsker udbedring med voksbehandling.
1) Det er en fejl at planken overhovedet er kommet ud af fabrikken som 1. sortering.
2) Det er også en fejl at planken er lagt af håndværkere og ikke sorteret fra.
3) Der er ikke tale om "materiale af ordentlig kvalitet"
4) En voksbehandling vil fortsat være synlig, og der er ingen sikkerhed for, hvordan den udbedring ser ud efter 5-10 år - på en gulvplanke der ligger udsat for max slid.

Jeg mener ikke at jeg skal acceptere en voksbehandling - og vil gerne bede om råd for hvordan jeg kan gøre krav om udskiftning af planken gældende.

Vedhæftet foto med udsnit af ormehuller og ormegang. Der er flere ormehuller spredt i resten af planken.

Håber på et hint til, hvordan jeg bedst griber sagen an.

Mvh Signe

Hej Signe

Tak for det fine billede. Jeg kan godt se, at de ormehuller er lige til den gode side.

Man kan også lige friste sig til at tænke, at det er da lige godt pokkers at gulvlæggere ikke selv har set dette, og kasseret brættet.

Behandlinger med voks, kan faktisk godt udbedre et gulv ganske godt. Men det kræver selvsagt omhu og akkuratesse, og at gulvfirmaet kan sit kram. Det nytter selvsagt ikke noget at der lukkes med en forkert farve, eller at voksen smøres for meget ud og fylder mere end selve ormehullerne.

Her siger jeg ofte til de udførende, at de da gerne må forsøge med et voks-behandling, men at vi forbeholder os retten til at få brættet skiftet helt, hvis man stadigvæk kan se problemet tydeligt.

Så i stedet for at skulle risikere at udbedre det to gange, så kan de lige så godt skifte brættet/brædderne helt med det samme.

Men kære Signe, løsningsmodellen med voks er ikke altid blot fordi entreprenøren vil springe over hvor gærdet er lavest. Det er svært at skifte et bræt midt i gulvet, og du/I risikerer at det er mere synligt bagefter, med et par nye brædder og nogle grimme samlinger, end da små ormehuller.

Derfor bør man altid starte med så små og forsigtige udbedringer først. Men som beskrevet ovenfor, skal man selvfølgelig ikke acceptere hvad som helst.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden