Spørg Bolius

Huset var bygget af jernbanesveller - dækker ejerskifteforsikringen?

Jer er juridisk rådgiver på en mangelsag hvor et ungt par har købt en ejendom hvor der desværre viser sig at være jernbanesveller i ejendommens vægge (ca. 80 % af ejendommen). Svellerne er enten pakket ind i puds eller m/celutexplader. Efter blotlæggelse af disse har det vist sig at største delen af svellerne er rådne. Forsikringsselskabet mener nu at have lov til alene at udbedre skaden ved at udskifte det rådne træ med nyt og så lade resten af svellerne være i ejendommen. Der er foretaget en indemiljøprøve af luften i huset. Denne viser forhøjede værdier men dog ikke så forhøjede at man ikke må bebo ejendommen. Jeg har spurgt Mijøministeriet om hvad de mener der bør gøres. Deres anbefaling lyder på at svellerne skal fjernes, alt rengøres grundigt og så en grundig udluftning. Dette mener forsikringsselskabet ikke de vil alene udbedre de rådne træstykker, rengøre og udlufte og så efterfølgende tage et forbehold i klienternes forsikring om at hvad der måtte komme af råd i ejendommens konstruktion senere vil ikke blive dækket.

Jeg synes ikke jeg har kunne finde noget der viser at forsikringselskaberne har hjemmel til alene at foretage en udbedring af en ejendoms konstruktion opført i ugængs og nu ulovligt materiale.

Kan nogen hjælpe mig med lignende sager, input eller andet der kan hjælpe mine klienter?

Kære Birgitte J.

Der er forskel på ejerskifteforsikringer, og om der er tegnet udvidet ejerskifteforsikring som muligvis kan dække denne type af skader, afhængig af hvilket selskab der er tale om.

Men ud fra din forklaring er det korrekt, at de blot skal udskifte det skadet træ og reetablere.

Hvis værdierne i ejendommen ikke er højere end hvad der er tilladt, mener jeg desværre ikke at ejerskifteforsikringen skal dække dette.

Men jeg vil råde til at der kommer en uvildig uddannet skadestaksator, og vurderer forholdet for kunden, idet der jo er tale om en meget stor skade.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Marianne Zabell, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden