Spørg Bolius

Råd i bindingsværk selvom huset er nyrenoveret - ejerskifteforsikring vil ikke dække?

Hej Bolius

Nedskrivning af Rådskade på bindingsværk.

I maj 2019 overtog vi et gennemrenoveret, istandsat bindingsværkshus, som oprindelig er fra 1827 men løbende ombygget og istandsat . I gældende tilstandsrapport var eneste bemærkning en K0 til vores gavlmur , grundet den er lidt skæv. Tilstandsrapport en beskrev huset generelt som værende meget flot istandsat og forudså ganske små og få reparationer i fremtiden. Kan dokumenteres. Vores gavlmur er imidlertid konstateret totalskadet da den er rådden i et omfang at den ikke kan repareres. Den var sminket op med maling og tjære og cement samt fugemasse af gummi. Hvilket resulterer i murens nuværende tilstand . De forkerte materialer der her er anvendt er falder ud af væggen og tavler har løsnet sig . Muren fremstår nu med synligt dybdegående råd. Selv om noget af træet har været udskiftet tager ejerskifte forsikringen udgangspunkt i huset alder, og nedskriver skaden.Det koster 111.000 at udbedre muren. Forsikringen tager udgangspunkt i alderen 192 år og erstatningen udgøre derefter 38.000 minus 5000 i selvrisiko. Vi synes det er voldsomt. Vi går fra en tilstandsrapport med en K0 og til nu at stå med en total rådnet mur. Den byggesagkyndige som har lavet tilstandsrapport en kunne ikke finde tidligere tilstandsrapport men vi fandt den på boligejer.dk og sendte den til forsikringen for den stod murens forfald skrevet og udgjorde K3. Det er blevet konstateret at der i mellemliggende periode ikke er udført anden repetition end maling, tjære og cement til at fylde de store huller ud med, og som man ikke må anvende i reparation af træværk, da fugt ikke kan komme ud. Det hele er konstateret og beskrevet af en professionel tømmermester med speciale i reparation af bindingsværk. Vi er nødstedte fordi der ikke er andre muligheder for reparation. Vi har opfordret til at de kunne gå til boligeftersynsmandens forsikring, men det vil ejerskifte forsikringen ikke. Spørgsmålet er , da vi overtog et hus med eneste kommentar K0 til denne klimaskærm , er det så lovligt at foretaget så voldsom nedskrivning af erstatnings beløbet ? Håber virkelig I kan hjælpe os , for der er foruden denne mur nu også konstateret samme rådskade på andre af husets mure. Dog er disse mure ikke totalskadede og kan repareres og vi forventer det vil koste omkring 70.000 . De bedste hilsner. Lise T

Hej Lise

Det er desværre alment kendt at ældre bindingsværk ofte er ramt af diverse skavanker, hvorfor mange forsikringsselskaber slet ikke ønsker at dække råd i bindingsværk.

Det er desværre også kendt blandt professionelle, at der ofte bliver lavet forkerte udbedringer af bindingsværk, som her, og at man derfor skal undersøge bindingsværk nøje ved et huseftersyn.

Her tyder det så på, at den bygningssagkyndige er blevet narret af de kosmetiske og overfladiske revner som forrige ejer har udført.

Mht. nedskrivningen, så er denne også god nok. Bindingsværk er fantastisk, men det holder desværre ikke evigt, og derfor er der en kraftig nedskrivning på så gamle ydervægge.

Jeg ville nok mene, at I her bør gå efter den bygningssagkyndige, som har lavet tilstandsrapporten. Det er helt normal procedure, at de/vi indhenter de tidligere tilstandsrapporter og læner os op ad dem. Videre kan det diskutere, at bindingsværk nogensinde skulle kunne nøjes med en K0. Jeg tror aldrig jeg har set et bindingsværkshus med tilhørende tilstandsrapport, uden K1, eller K3 skader på bindingsværket eller tavlerne.

Brug evt. gerne en advokat med speciale i forsikringsret. Op til de 110.000 plus 70.000 kr. er der lidt at slås for, synes jeg.

Men I er nødsaget til at indse og vide, at der er udfordringer ved at købe et 192 år gammelt hus. Det skulle/burde nogle have fortalt jer, hvis I blot har haft den mindste form for rådgivning på i forbindelse med huskøbet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden