Spørg Bolius

Hvad betyder det for BBR-status, hvis vi sætter døre i vores overdækkede terrasse?

Hej Bolius Eksperter

Vores hus er bygget i 1973 og havde fra starten en overdækket terrasse med to faste sider, nemlig en læmur og en mur/væg med faste vinduer mellem stue og overdækket terrasse.

Ændrer det noget i relation til byggeregler og BBR, at vi har sat glasskydedøre på de to åbne sider?

Arealet er uopvarmet

mvh Jens F A

Kære Jens F A

Ja, hvis du sætter døre i eller på anden måde lukker de åbne sider, ændrer arealet status fra at være en overdækket terrasse til at være en uopvarmet udestue/havestue.

Det betyder at der skal søges byggetilladelse og at arealet tæller med det samlede bebyggede areal og indgår derved i beregningen af bebyggelsesprocenten, som du så kan risikere at overskride.
Læs mere her: Bebyggelsesprocent

For at der er tale om en overdækket terrasse skal mindst en side være helt åben, dog er det sådan at hvis bredden af den åbne side ikke er større end en dobbelt havedør - så kan kommunen vurdere arealet som udestue/havestue, og der skal søges byggetilladelse.
Læs mere her: Udestuer

BBR (Bygnings- og boligregistret) skriver i sin arealvejledning blandt andet:

"En overdækket terrasse er en åben overdækket konstruktion, herunder f.eks. også overdækkede indgangspartier og åbent vindfang.
Arealet registreres som en særskilt oplysning i BBR. På åbne sider måles efter tagfladen. Arealet af en overdækket terrasse medregnes ikke i det bebyggede areal. Såfremt terrassen lukkes, skal dette oplyses til BBR, hvorefter arealet vil blive registreret som udestue."

"En udestue er en overdækket, lukket konstruktion – typisk af glas – der ikke er godkendt til beboelse og typisk ikke er opvarmet. Udestuer er også kendt under navne som vinterhave m.v. Arealet af en udestue opmåles i plan med færdigt gulv på ydersiden af udestuens ydervægge, men indvendig i udestuen på den eller de sider, der er sammenbygget med en beboelsesbygning."

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden