Spørg Bolius

Hvad er bedst som beklædning på sommerhus?

Hvad er bedst til yderbeklædning på sommerhus?

Hilsen Frank Østergaard

Hej Frank
Det er et spørgsmål, som der ikke er noget entydigt svar på.

Hvad der er bedst på bygningens facade handler både om, hvilke klimamæssige forhold der er, både omkring, over og under huset. Hvilke materialer der er brugt i huset som skelet. Og derudover handler det også om, hvad der er bedst for netop dig. Hvor meget tid er du villig til at bruge på at vedligeholde huset fx?
 
På dette link kan du læse mere om facader og vedligehold:
Vedligeholdelsesfri facade

Hvis jeg skal komme med en anbefaling, så vil jeg dog pege på træ som facademateriale. Træ er som bekendt det mest traditionelle materiale til sommerhuse, og du kan i dag få træ på facaden, som både er mere eller mindre moderne i sin stil, og som kræver mere eller mindre vedligehold. Træ er også et mere klimavenligt materiale sammenlignet med fx gasbeton, mursten og fibercement.

Af den traditionelle type finder man ofte træbrædder, der placeres vandret med et overlap. Også kaldet brædder på klink. Denne type træbeklædning bliver typisk malet eller olieret og kræver vedligehold hvert 3-8. år afhængig af malingsprodukt og påvirkning af vejr og vind.

En anden, og mere moderne, type træbeklædning er trælameller, der placeres lodret side om side. Ved denne type beklædning lader man ofte træet stå helt råt og lader det få naturligt patina over tid. Her kan det være en rigtig god ide fx at anvende varmebehandlet træ, der er mere modstandsdygtigt over for vejr og fugt. Denne type træ skal have en svampedræbende grunding og skal derefter ligeledes vedligeholdes hvert 3-8. år.

En tredje type træbeklædning, som jeg også lige vil nævne, er brændbehandlet træ. Når de øverste millimeter af træet forkulles, brændes sukkerstofferne i træet samtidig, så de skadelige mikroorganismer ikke har noget at leve af. Resultatet er en sort og let skinnende træfacade, der bliver mere sølvgrå over tid. Træbrædder med brændt overflade skal umiddelbart ikke vedligeholdes.

Du kan læse mere om produktet her: BurntWood

Du kan læse mere om træbeklædning generelt her:
Facader med træbeklædning

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden