Har du også en ’brugt, men ikke beskidt’-stol (eller en knage, et hjørne eller lignende), hvor du hænger eller smider tøj, du har haft på en eller to gange, men som umiddelbart sagtens kan bruges igen uden en vask? Og er du også træt at, at det ser rodet ud? 

Så er du landet det rigtige sted, for det er langt fra alt tøj, der behøver vask efter hver brug, og du kan sagtens opbevare det, så det ser pænt ud.

Faktisk er det en god idé at spare på tøjvasken, når du kan, for hver tøjvask slider på både tøjet og miljøet.

Til gengæld kan det være en udfordring, hvordan du skal opbevare det brugte, men ikke beskidte tøj, så det ikke ser rodet ud, og så du ikke spreder eventuelle bakterier fra tøjet. 

Hvor tit bør tøj vaskes, hvis det ikke er beskidt og svedigt?

Hvor tit, du bør vaske dit tøj, afhænger af flere ting – fx, hvad du bruger tøjet til, og hvilken type tøj det drejer sig om. En varm strikketrøje behøves fx ikke at blive vasket så tit som en tætsiddende t-shirt, der typisk skal skiftes og vaskes efter hvert eller hvert andet brug. 

Er der beskidt der, hvor du færdes i tøjet, kan tøjet desuden godt blive ’smittet’ med en del bakterier og andre mikroorganismer, du ikke nødvendigvis kan se. 

Her kan du placere brugt tøj

Hvor kan jeg hænge brugt tøj op?

Måske kan du bruge en af disse løsninger:

  1. Tøjstol (en valet stand)
    En tøjstol – også kaldet valet stand, tøjstander, stumtjener, herretjener og meget andet – er et smart og pænt møbel, designet til at hænge tøj på. Når du hænger dit brugte, men ikke beskidte tøj pænt på en tøjstol, kan det få en helt dekorativ effekt i rummet.

  2. Tøjstige eller håndklædeholder
    En tøjstige eller håndklædeholder er typisk lidt mere enkle udgaver af tøjstolen, men formålet er det samme: at opbevare tøj, så det ser ordentligt ud.

  3. Knagerække eller bøjlestang
    En knagerække eller en bøjlestang på væggen kan også være flotte, og så sparer de lidt plads på selve gulvet. Du kan også få bøjlestativer, der kan stå frit. Husk dog, at tøj, der hænger længe udenfor et skab eller en skuffe nemmere bliver støvet. 
  4. Åben kurv 
    Hvis du ikke har plads til en tøjstol eller tøjstige i din bolig, er det også helt fint at lægge tøjet i en åben kurv, hvor det får luft og ikke er blandet med rent tøj. Læg det pænt sammen, så du ikke krøller det.
  5. Skuffe/hylde/kasse i skab eller kommode
    Du kan også dedikere en hylde i dit tøjskab eller en skuffe i en kommode til ’brugt, men ikke beskidt’-tøj. Men husk ikke at blande det sammen med rent tøj.

Hvis du har plads, kan du også have et selvstændigt skab eller kommode til dit brugte tøj. 

Smitter det brugte tøj mit rene tøj med eventuelle bakterier?

Ja, tøj, du har haft på, kan godt have fået bakterier på sig, og bakterierne kan godt overføres til rent tøj. Og det omfatter ikke kun bakterier, men også fx skimmelsvampe og andre mikroorganismer. Derfor skal du ikke blande dit brugte tøj med tøj, der er nyvasket.

Er der forskel på, hvordan og hvor jeg har brugt tøjet?

Ja, der er forskel. 

Hvis du har brugt dit tøj udendørs, er der risiko for, at der er kommet mere snavs på tøjet. Har du svedt i tøjet, eller lugter det af fx mados, men er ellers ikke beskidt, kan du prøve at lufte det. Lugter det stadig efter nogle timers luftning, er det en god idé at vaske det, inden du bruger det igen. 

Bør jeg lufte brugt tøj, før jeg lægger det til brug igen?

Ja, det er en god idé at hænge dit brugte tøj udendørs i tørvejr i nogle timer, inden du opbevarer det indendørs.

Hvornår er tøjet så beskidt, at det bør vaskes?

Nyindkøbt genbrugstøj bør du altid vaske, inden du bruger det, da du ikke ved, hvor rent tøjet i virkeligheden er. 

Derudover er der nogle enkle pejlemærker, du kan følge, for at få vasket dit tøj i tide. I følge American Cleaning Institute gælder disse grundregler:

  • Nattøj: Vask, efter du har brugt det 3-4 gange. Hvis du går i bad, inden du tager dit nattøj på, kan du trække tøjvasken lidt længere.
  • Undertøj og strømper: Vask efter hvert brug.
  • BH: Vask, efter du har brugt den 2-3 gange.
  • T-shirts og tank tops: Vask efter hver brug.
  • Kjoler, nederdele, bukser, trøjer: Det meste af dit yderste tøjlag, kan du bruge et par gange, før du vasker det, medmindre du har svedt i det, eller det er tydeligt beskidt. 
  • Jeans: Vask, efter du har brugt dem ca. 3 gange.
  • Jakkesæt: Skal typisk renses kemisk. Du kan bruge dit jakkesæt 3-5 gange, før det skal renses, alt efter om det bliver udsat for røg og lugt eller bliver plettet. I så fald skal det renses oftere.
  • Badetøj: Vask efter hvert brug.
  • Silketøj og hvidt tøj: Vask efter hvert brug.

Kilde: American Cleaning Institute