Der kan være mange årsager til at flytte til et nyt hus. Måske er der ikke længere plads nok, hvor du bor, du vil gerne bo i en anden by eller bydel, eller måske har du et 3-planshus og ønsker du dig et et-planshus.  

Lige meget hvad årsagen er, spiller økonomien selvfølgelig en stor rolle for. Alle vil gerne have mest muligt for deres penge. Hvis du overvejer at flytte til et nyt hus, er et af de helt store spørgsmål derfor også, om det bedst kan betale sig at bygge et nyt hus på en tom byggegrund,  at finde et hus, der er klar til at flytte ind i, eller finde et nedslidt hus på en god grund, rive det ned og bygge nyt.

Svaret afhænger af flere ting, men her kan du få en idé om, hvornår det kan betale sig at bygge et nyt hus fra bunden, og hvornår det måske er en bedre idé at se sig om efter et eksisterende hus, der er klar til at flytte ind i.

Køber du et eksisterende hus, som er lige til at flytte ind i, er det ofte den billigste løsning. Men skal du gennemrenovere det hus, du køber, kan det i mange tilfælde bedre betale sig at købe en tom byggegrund og bygge et nyt hus.

Beregninger viser, at det i gennemsnit koster godt 2,2 millioner kr. at købe et eksisterende hus. En 700 m2 byggegrund koster ca. 900.000 kr. i gennemsnit, hvorpå du kan bygge et hus for ca. 1,6 millioner kr. Prisen afhænger dog i høj grad af, hvor i landet du bor.

Hvad koster et nyt hus?

Den samlede pris for at købe en grund og bygge et nyt hus dermed i mange tilfælde højere, end hvis du køber et eksisterende hus. Men hvis fx du skal  energirenovere eller have nyt tag, vinduer, køkken og bad i et gammelt hus, skal du lægge et stort beløb oven i købssummen. Samtidig skal du huske på, at et nyt hus ofte billigere at bo i, fx fordi udgifterne til opvarmning er mindre i nye og velisolerede huse end i huse af ældre dato.

Hvis man ser  nøgternt på tallene, er det de fleste steder billigere at købe en eksisterende bolig end at købe en byggegrund og bygge nyt. Men tager man højde for, at eksisterende huse  ofte kræver renovering, vil det nogle steder gå lige op, mens det andre steder måske endda kan være billigere at bygge nyt.

Renoverede huse kan være billigst

Der er selvfølgelig forskel på, hvad der bedst kan betale sig, afhængig af, hvor i landet du vil købe eller bygge nyt hus. Mange steder kan du finde gennemrenoverede huse til salg, som du ikke skal bruge ekstra penge på at sætte i stand, og så er det selvfølgelig den billigste løsning.

Det kan også være billigere at købe et håndværkertilbud, der skal renoveres både udvendigt og indvendigt.– Især hvis du kan lave en del af arbejdet selv.

Billigere at bygge nyt hus flere steder

Da prisen på at bygge nyt hus er ned til 13.000-17.000 kr pr m2, er det i mange tilfælde det, der bedst kan betale sig. Her skal du dog tage højde for, hvor dyre og tilgængelige byggegrunde er i området. Jo større bolig, du vil bygge, jo lavere bliver prisen pr m2.

I København, hvor et parcelhus i gennemsnit koster over 3 millioner kr., kan det godt være  billigere at bygge et helt nyt hus på en ny grund, men det afhænger af prisen på grunden.  Hvis du bor i Nordsjælland, Østsjælland eller i Østjylland, eller vil flytte til et af de områder, vil det ofte være billigst at købe en grund og bygge nyt hus. På grund af huspriserne i de områder I hvert fald skal et eksisterende hus ikke kræve ret meget istandsættelse, før det bliver en dyrere løsning. 

Til gengæld kan det  steder som  Gentofte eller Lyngby være en bedre idé at købe et eksisterende hus og renovere det, eller måske endda rive huset helt ned og bygge nyt. I disse områder er tomme byggegrunde nemlig meget dyre.

På Bornholm kan du på grund af de lave huspriser også renovere meget på et eksisterende hus, før det bliver dyrere end at bygge et nyt hus på en ny grund. Det samme gør sig gældende i Vest- og Sydsjælland og i Sønder-, Vest- og Nordjylland.

Forskel på, hvor renovering kan betale sig

Du skal også overveje, om du kan få dine penge igen, hvis du kaster dig ud i et stort renoveringsprojekt.

I Storkøbenhavn kan et hus godt stige 1 million kr.  i værdi, hvis du bruger 1 million kr. på at renovere det. Men sådan en værdistigning kan du ikke regne med, hvis du gennemrenoverer et hus på fx Lolland, og derefter sælger  det. Til gengæld kan du  regne med, at  bygger du et helt nyt hus,  kan du også sælge til over gennemsnitsprisen for boliger i det område, du bor i.

Nogle huse bør bevares

Selv om nybyggeri i mange tilfælde bedst kan betale sig rent økonomisk, kan der være  andre forhold, der spiller ind.

Det er ting som arkitektur, historie og æstetik, og de er svære at gøre op i kroner og ører.  Et gammelt smukt hus med flotte kvaliteter kan være værd at bevare. Der kan være affektionsværdi, minder eller detaljer, som man kan vægte højere end penge.