Hvad må jeg smide i toilettet?

Der er ikke nogen lovgivning, der direkte siger, hvad du må smide i dit wc. Men for det fælles kloaksystems skyld og den fremtidige vandkvalitet er der meget, som er rigtig uheldigt at skylle ud i toilettet.

Kort sagt, bør du kun skylle 3 ting ud i toilettet:

  1. Afføring
  2. Urin
  3. Toiletpapir.

Alt andet skal smides i din skraldespand – fra vatpinde, bleer og vådservietter til hår og kondomer.

Kemikalier skal afleveres på genbrugsstationen, medicinrester på apoteket.

Hår, vådservietter madolie og vatpinde i wc'et giver problemer

Især hår, vådservietter, der ikke kan opløses, madolie og vatpinde giver store problemer, hvis du smider dem i toilettet.

Hår samler sig til store hårbolde, vådservietter og vatpinde kan blokere spildevandspumperne, mens madolie størkner og laver fedtpropper i kloaksystemet. Ting som bind, tamponer og bleer kan stoppe afløbet til.

Hvor skal du smide affaldet hen?

Alt andet end toiletpapir og organisk materiale fra din krop må IKKE komme i toilettet.

Bleer, bind, tamponer, trusseindlæg, kondomer, vatpinde, engangsvaskeklude, hår og cigaretskodder skal i affaldsposen.

Put olie og fedt i skraldespanden

Hæld aldrig olie eller fedt i hverken toilet eller køkkenvask. Tør hellere panden af med et stykke køkkenrulle og smid det i affaldsposen.

Du kan også hælde fedtet eller olien i en dunk – fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af og smid det hele i affaldsposen, hvor det siden bliver brændt sammen med dit øvrige husholdningsaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.

Må du putte medicin og maling i toilettet?

Hæld aldrig maling, terpentin, medicinrester eller andre miljøfarlige stoffer i toilettet eller kloakken. Alle kemikalier skal afleveres på særlige containerpladser/kommunale miljøordninger. Medicinrester skal på apoteket.

Skrald i toilettet bliver dyrt for dig

Jo mere skadeligt materiale, du smider i toilettet, jo dyrere bliver det for dig som forbruger, da spildevandsforsyningen skal bruge ekstra ressourcer på at rense spildevand og reparere ødelagte eller tilstoppede anlæg.

Alene en enkelt vatpind kan lave ravage i kloakken for mange tusinde kroner, fordi den kan sætte sig fast i de pumper, der skal føre spildevandet videre til renseanlægget.

En undersøgelse, som DANVA har foretaget, viser, at vådservietter, der smides i toilettet, koster vandselskaberne i brancheforeningen, ca. 80 millioner kr. om året.

Miljøet bliver også belastet, når du smider andet end toiletpapir i toilettet. Pumper og renseriste bliver dårligere, og flere kemikalier ryger videre ud i havet, hvor det skader fisk, planter og badestrande.