Hvad må må smide i toilettet?

Der er ikke nogen lovgivning, der direkte siger, hvad du må smide i dit wc. Men for det fælles kloaksystems skyld og den fremtidige vandkvalitet er der meget, som er rigtig uheldigt at skylle ud i toilettet.

Kort sagt, bør du kun skylle tre ting ud i toilettet:

  1. Afføring
  2. Urin
  3. Toiletpapir.

Alt andet skal smides i restaffald – fra vatpinde, bleer og vådservietter til hår og kondomer.

Kemikalier skal afleveres på genbrugsstationen, medicinrester på apoteket.

Hår, vådservietter, madolie og vatpinde i dit wc kan give stoppet toilet

Især hår, vådservietter, der ikke kan opløses, madolie og vatpinde giver store problemer, hvis du smider dem i toilettet.

Hår samler sig til store hårbolde, vådservietter og vatpinde kan blokere spildevandspumperne, mens madolie størkner og laver fedtpropper i kloaksystemet. Produkter som hygiejnebind, tamponer og bleer kan stoppe afløbet til.

Læg bleer, tamponer og kondomer i affaldsposen

Alt andet end toiletpapir og organisk materiale fra din krop må som nævnt IKKE smides i toilettet.

Bleer, bind, tamponer, trusseindlæg, kondomer, vatpinde, engangsvaskeklude, hår og cigaretskodder skal i affaldsposen til restaffald.

Put olie og fedt i skraldespanden

Hæld aldrig olie eller fedt i hverken toilet eller køkkenvask. Tør hellere panden af med et stykke køkkenrulle og smid det i affaldsposen.

Du kan også hælde fedtet eller olien i en dunk – fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af og smid det hele til restaffald, hvor det siden bliver brændt sammen med dit øvrige restaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.

Må man putte medicin og maling i toilettet?

Hæld aldrig maling, terpentin, medicinrester eller andre miljøfarlige stoffer i toilettet eller kloakken. Alle kemikalier skal afleveres på særlige containerpladser/kommunale miljøordninger. Medicinrester skal på apoteket.