Juletræet skal være grønt, og det skal samvittigheden også. Efterspørgslen på økologiske juletræer stiger markant i disse år. Mere end hver femte svarer i en undersøgelse lavet for Videncentret Bolius af YouGov, at de vælger et økologisk træ hjem til stuen. En mindre gruppe på 3 % går endda skridtet videre og vælger et juletræ i potte, som kan genplantes, når juledagene er overstået.

Det er særligt i de store byer og blandt de unge under 35 år, interessen for juletræer med det røde øko-mærke er størst, viser undersøgelsen. Ser man alene på de store byer uden for hovedstadsområdet er det tæt ved en tredjedel, som vælger et økologisk juletræ. Jo længere ud på landet man kommer, jo mere daler interessen for det øko-mærkede juletræ. Her er det kun hver sjette, som svarer, at træet er økologisk.

Det stemmer meget godt overens med den udvikling Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er især blandt børnefamilierne, vi ser den her ret massive interesse for økologi, og vi oplever at interessen for økologi breder sig fra det, vi putter i munden til også at omfatte alt det rundt om. Og det giver god mening, at man så vælger, at et træ som vi har stående inde i stuen i flere dage, ikke skal være udsat for eksempelvis sprøjtemidler, siger hun.

Rikke Lundsgaard hæfter sig også ved at det er et nemt sted at sende et signal til omverdenen.

- Det er dejlig konkret at vælge et økologisk juletræ. Det er nemt at gøre noget, fordi det kun er den ene gang om året, man skal træffe en beslutning om at betale lidt ekstra for et økologisk valg, siger hun.

Fakta om økologiske juletræer

I Danmark er det et krav at økologiske juletræer skal være dyrket fra økologiske frø. Der må kun bruges naturlige godkendte sprøjtemidler og organisk gødning i produktionen. I stedet holdes ukrudtet nede mekanisk.

 

Stor efterspørgsel på økologiske træer

Danmark producerer årligt mere end 11 millioner juletræer, hvor langt størstedelen bliver solgt til andre lande. Men den økologiske produktion udgør kun omkring 1,5 procent af arealet i øjeblikket. Derfor kan det nogle steder være svært at finde et juletræ, der er økologisk produceret. Det undrer ikke Claus Jerram Christensen, der er direktør i juletræsproducenternes brancheforening Danske Juletræer.

- Vi ville ønske vi kunne imødekomme efterspørgslen, men interessen for økologiske juletræer er steget hurtigere, end vi har kunnet følge med til. Et økologisk træ i Danmark skal være dyrket af økologiske frø, og juletræ har jo en produktionstid på adskillige år, så omstillingen tager tid, forklarer han.

Formentlig vil den stigende efterspørgsel og viljen til at betale en højere pris for økologiske juletræer på sigt få flere producenter til at satse på økologisk produktion af juletræer.

 

Hver fjerde husejer genbruger juletræet i haven

Langt de fleste har fortsat et fældet juletræ, som ikke kan genplantes, når juledagene er overstået. Her er det ikke ligegyldigt for træets samlede CO2-aftryk, hvordan træet ender sine dage efter glanstiden inde i stuen.

Mere end halvdelen af træerne afleveres ifølge undersøgelsen på genbrugspladsen, eller sættes ud til storskrald. Her vil de typisk blive omdannet til varme på et forbrændingsanlæg, eller lavet til træflis, som langsomt formulder.

Blandt husejerne bruger hver fjerde selv bruger træet i egen have til frostbeskyttelse af havens planter eller til kompost.