Spørg Bolius

Hvilke informationer om min grund har naboen adgang til?

Hej Bolius

Min nabo har af flere omgange anmeldt mig til kommunen. Først mente han, at jeg havde lavet et nedsivningsanlæg uden at søge om det, og nu har han anmeldt mig for ulovligt anlægsarbejde (jeg har anlagt en ny terrasse, efter jeg har lavet omfangsdræn og lavet et nedsivningsanlæg, som jeg har anmeldt hos kommunen inden).

Kommunen har ved hver anmeldelse henvendt sig til mig for at få min forklaring på, hvad der er udført hos mig, og dernæst har kommunen informeret naboen.

Jeg er træt af naboens chikaner og vil egentlig bare vide, om der ikke er grænser for, hvilke informationer han har ret til at få om aktiviteter på min ejendom? Jeg ser helst, at kommunen svarer ham, at det, jeg har lavet, er lovligt, uden at give ham detaljer.

Hvad har naboen krav på at få information om, når det drejer sig om forhold på min ejendom? (i landzone, parcelhus - ikke noget erhverv - det har naboen til gengæld)

Med venlig hilsen

Tine O

Kære Tine O

Din nabo har mulighed for at se de dokumenter, der findes i forbindelse med de afsluttede byggesager på din ejendom.

Byggesager er offentlige, så alle kan få adgang til at se de byggesager, der er på de enkelte ejendomme  - enten ved henvendelse til kommunen eller, for de fleste kommuners vedkommende, via et web-arkiv.

I arkivet har man adgang til at se de dokumenter, der er offentlige, fx ansøgning om byggetilladelse, tegninger, byggetilladelser, afslag på byggetilladelser med videre, men ikke de dokumenter, der indeholder personfølsomme oplysninger som fx cpr-numre.

Alle borgere har, med visse undtagelser, ret til at følge med i offentlige myndigheders arbejde. Så hvis naboen ønsker at se mere, end der er adgang til via arkivet, som fx en sag, der kan have betydning for hans grund, har han/hun mulighed for at søge om at få aktindsigt. Kommunen kan så vurdere ansøgningen.

Der er dog ikke offentlig adgang til byggesager, der omhandler fx bankbygninger, militære anlæg og lignende.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden